U Skupštini Srbije postignut je dogovor između parlamentarnih grupa o izmenama Zakona o lokalnim izborima, što znači da građani koji su promenili prebivalište u poslednjih 11 meseci neće moći da glasaju na izborima u Beogradu. Opozicija je to odmah nazvala pobedom, a novinar Radomir Marković za N1 kaže da pobedom može da se nazove svašta.

„Ne verujem da je to tek tako dato. Očekujem da SNS ima nešto da izvuče iz rukava, što bi to anuliralo, ako se to zaista ostvari, da će birački spisak biti čist“, kaže novinar za N1.

FERKA, kampanja za fer izbore Građanskih inicijativa, podnela je inicijativu poslanicima Skupštine za odlučivanje o povredi Ustava od strane predsednika, jer se njegovo ime nalazi na listama za lokalne izbore 2. juna, nakon čega bi to stiglo do Ustavnog suda.

„Deluje mi da je to zakasnelo, barem za ove izbore. Neće biti spremno za ove izbore sigurno, videćemo da li će imati nekog efekta za neke buduće izbore. Navikli smo da institucije ne reaguju, tačka. Nevezano za ovu inicijativu ili bilo koju drugu“, kaže on.

Novinar se osvrnuo i na Dan Evrope i Dan pobede nad fašizmom, koji se proslavlja 9. maja.

„Evropske integracije ne postoje u Srbiji, defakto. Mislim da je aktuelna vlast mnogo bliža onoj drugoj strani, ako gledamo Drugi svetski rat, strani poraženih, nego tim vrednostima na kojima je nastala Evropska unija. Tu treba reći da nije sve od njih krenulo. Treba podsetiti na izjednačavanje četnika i partizana, još početkom dvehiljaditih, uvođenja crkve u škole, prethodno Miloševićev režim koji se mogao okarakterisati kao vrlo sličan onome što smo imali tokom Drugog svetskog rata. To je duga nit koja je dovela Srbiju ovde gde jeste, nema tu nikakvih evropskih integracija, sve se radi formalno, na papiru. Suštinski nema tu ni evropskih vrednosti, niti bilo kakve integracije. Vidimo kakva je zemlja, na šta liči. Mi smo kao zemlja izašli kao pobednici iz Drugog svetskog rata, a deluje da uzdižemo sada one koji su tada bili poraženi“, ističe Marković.

„Neprihvatljivo Šapićevo ponašanje“

Predsednik Privremenog organa Aleksandar Šapić, koji je povodom konferencije za medije o uklanjanju splavova, bio u Bloku 70 na Novom Beogradu, jednom aktivisti uzeo je mobilni telefon i bacio ga. To se dogodilo nakon što je stanovnik Bloka 70 postavio pitanje: „do koje godine ilegalni objekti mogu da se legalizuju“.

Marković u ironičnom tonu kaže da mu „gradonačelnik nije jasan“.

„Nije mi jasan postupak gradonačelnika, mogao je da ga nabode glavom, pošto je bio u dosta dobroj poziciji u odnosu na njega. I spreman je, fit je, nije mi jasno zašto se zadržao samo na bacanju telefona. Šalu na stranu, neprihvatljivo je to, potpuno je izlišno trošiti reči na to po stoti put, tu nema šta više da se priča. Zašto uopšte mora da dolazi do ovakvih susreta kad se zna kako gradonačelnik reaguje? Ne znam zašto ne postoji obezbeđenje između njega i građana, ovo je potpuno besmisleno“, navodi novinar.

Bojkot sad nema logike

Deo opozicije odlučio je da ide na izbore, dok deo smatra da za to nije trenutak. Marković kaže da više nema razloga govoriti o bojkotu izbora zakazanih za 2. jun.

„Svi ti razlozi za bojkot bili bi validni, da je ovo 2020. godina. Ali, pošto je SNS dobio neke opštine gratis, sada je pitanje bojkota potpuno deplasirano. Svi idu na izbore, samo ne idu svi u Beogradu, to se malo zaboravlja. Bilo kakav bojkot nema sad mnogo logike, niti ima razloga više pričati o tome“, ističe novinar Radomir Marković.

***

BONUS VIDEO – Odlazak kineskog predsednika iz Beograda: Vučić ispratio Sija na aerodrom

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare