Foto:AA/ABACA / Abaca Press / Profimedia; B.P. ATAImages; Armend NIMANI / AFP / Profimedia; Nova.rs; KoSSev

"Nama više ovde života nema", jednoglasno su poručili, na nedavno održanoj javnoj raspravi, meštani opštine Leposavić u kojoj Priština ima nameru da eksproprijacijom prisvoji više od 80 hektara zemlje. Na tom mestu će, po svemu sudeći, biti izgrađena još jedna baza Kosovske policije. Upravo ovaj problem poslednjih godinu dana predstavlja najvažnije pitanje za Srbe na severu Kosova.

Meštani sela u blizini Leposavića protestovali su više od 10 dana zbog ekspropijacije zemljišta, ali i brojnih nejasnoća u vezi sa građevinskim radovima koji se izvode u blizini seoskih puteva.

„Nama više ovde života nema“

Kada je konkretno o opštini Leposavić reč, ukupna imovina koja se ekspropriše u selu Dren sada se meri na nešto iznad 39 hektara, a u Lešku ostaje na preko 42 hektara.

Nezadovoljni meštani, zajedno sa advokatima ali i drugim predstavnicima civilnog sesktora prisustvovali su javnoj raspravi koju je vodio u opštinskoj zgradi Afrim Murati, direktor odeljenja za eksproprojaciju ministarstva infrastrukture i zaštite životne sredine privremenih iz Prištine, a koji je rekao da je „ovo početak eksproprijacije, a ne njen kraj“.

Advokat Nebojša Vlajić, koji zastupa većinu vlasnika, rekao je da vlada u Prištini nije ispoštovala zakonske procedure i da je ovo kršenje ljudskih prava.

Vlasnici eksproprisanih parcela imali su gotovo jedinstvenu poruku – njima „života tu više nema“.

Oni su ujedno ocenili da je odluka nezakonita, a tražili su i da im predstavnici kosovske vlade objasne prisustvo pripadnika specijalnih jedinica Kosovske policije u blizini eksproprisanog brda, te prenesu njihove poruke prištinskim vlastima i premijeru Aljbinu Kurtiju.

Meštani imaju zajedničko iskustvo – nisu obavešteni unapred, nisu imali javnu raspravu, i uglavnom su na svojim imanjima zatekli mehanizaciju i duge cevi.

„Vi ste navikli samo da uzimate, nikad ne dajete“, jedna je od poruka meštana.

Priština se namerila na više od 138 hektara zemlje 

Foto:KoSSev

Više od 138 hekatara – ukupna je površina imovine na Severu Kosova koja se ekspropriše. Kosovska vlada donela je prošle godine više odluka o eksproprijaciji, dok su još dve donete početkom 2023.

Nove odluke naišle su na protest građana u Leposaviću, podnošenje tužbi, ali i poziv Evropske unije da se poštuju imovinska prava i procedure o eksproprijaciji, nakon čega je kosovska vlada odlučila da za 15. i 21. februar zakaže dve javne rasprave u Leposaviću, odnosno Zubinom Potoku.

Kako je sve počelo? 

Prvi betosnki blokovi, kao i kontejneri stigli su na Jarinje i Brnjak 26. februara 2022.

Upravo to je označilo početak nove borbe za Srbe sa severa Kosova i Metohije.

Pre toga, naznaka o prisustvu policije bilo je nakon završene krize sa tablicima u septembru 2021. godine.

Na parcelama u Zubinom Potoku već neko vreme niču baze Kosovske policije, a građani te opštine na severu Kosova sa većinski srpskim stanovništvom su uznemireni i tvrde da se neretko susreću sa naoružanim licima koja štite ove lokacije.

Foto: Kosovo online

Jedna od baza gradi se na pola kilometra vazdušnom linijom od Zubinog Potoka, na mestu Brankovo brdo.

Druga se gradi nedaleko od administrativnog prelaza između Kosova i centralne Srbije, na Brnjaku, gde se nalazi istoimeno selo.

U septembru prošle godine, ministar unutrašnjih poslova Kosova, Dželjalj Svećlja potvrdio je da Kosovska policija već ima tri nove policijske stanice na severu i da je još jedna u izgradnji.

Čitavo prošlo leto duž magistralnog puta u Zubinom Potoku sprovođeni su optički kablovi, koji su, po svemu sudeći, bili deo infrastrukture novih policijskih baza.

Poslednjih godinu dana obeležio niz incidenata

Od trenutka kada se priča o bazama intezivirala u javnosti, počeli su incidenti.

Prema tvrdnjama kosovske policije, nekoliko puta je pucano u pravcu njihovih patrola, kao i samih baza, a incidenti su se mahom događali u Leposaviću i Zubinom Potoku.

#social-embed_0

Milica Andrić Rakić iz Nove društvene inicijative za Novu objašnjava da građani ponovo nisu imali informacije šta se tačno dešava.

„To se videlo u sredu u Leposaviću. Prvi put održana je ravna rasprava tek godinu dana od trenutka kada su baze krenule da se grade“, kaže Andrić Rakić.

Građani na meti nasilnih specijalaca

Iako gotovo da nije bilo zvaničnih prijava za neadekvatno postupanje pripadnika Kosovske policije, konstantno su stizale vesti o ljudima koji su zaustavljani, zadržavani, pretresani, a bilo je i nekoliko lsučajeva nasilja.

Sagovrnica portal Nova.rs, Milica Andrić Rakić podseća i da je tokom barikada u decembru prošle godine, u Leposaviću praktično oko 200 metara puta blokirano betonskim panelima, pa su vozila prinuđena da se kreću usporeno, dok pored patroliraju specijalne jedinice.

„To nije prijatno. Nije to ratna zona da bi se na glavnom putu tako ophodili prema građanima“, kaže Andrić Rakić.

U Srpskoj listi muk sve do barikada

Iako je najveća odgovornost zbog netransparentnosti na Kosovskoj policiji, Andrić Rakić kaže i da politički predstavnici Srba skoro sve do barikada nisu potezali pitanje baza.

Foto: Printscreen Nova S/Video

„Odgovornost političkih predstavnika građana je možda u tome što nisu više činili da se čuje glas ljudi. Pitanje specijalnih jedinica se nije pokretalo praktično sve do barikada. Upravo to je tema u kojoj su mnoge opoticione partije Srpskoj listi, videle priliku. Oni su osetlili ono što je Srpska lista trebalo, a to je velika frustracija građana“, navodi Andrić Rakić dodajući da su izostale konkretne i složenije političke akcije od saopštenja.

Prema nezvaničnim informacijama, više od 200 kosovskih specijalaca boravi na severu Kosova.

„Zato, sve što naša policija radi tamo, nikada nije protiv Srba ili bilo kog drugog građanina po nacionalnoj ili verskoj pripadnosti, nego samo da se brani zakon, ustav i da ne bude nikakvih krijumčarenja ili ilegalnih puteva“, rekao je svojevremeno kosvski premijer Aljbin Kurti.

Ranije je predsednik Srbije Aleksandar Vučić rekao da je izgradnja baza nelegalna jer nije bilo konsultacija sa gradonačelnicima sa severa, kao i sa regionalnim policijskim direktoratom, a nakon sednice Saveta za nacionalnu bezbednost pobrojao je i gde su sve tačno nikle ovakve baze. Kako je dodao, tri baze su već završene, a jedna je još u izgradnji.

Dve baze, koje se nalaze u blizini Leposavića su završene. Jedna u selu Bistrica, u zelenoj zoni, čija je izgradnja počela 26. februara ove godine, dok je druga u Košutovu.

Objekat u Košutovu sagradila je Opština Leposavić još 2015. godine, ali je nedavnom odlukom kosovske vlade izvršena prenamena objekta.

Treća i četvrta baza su u blizini Zubinog Potoka, u selu Banje, uz administrativnu liniju, u zelenoj zoni, čija je izgradnja započeta 26. februara prošle godine, kao i u Gornjem Jasenoviku.

BONUS VIDEO: Na severu Kosova uklanjaju se barikade, ali prištinski specijalci i dalje su prisutni.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar