Skupština Ne davimo Beograd Foto:Ne davimo Beograd

Država mora da zaštiti najvrednija arheološka nalazišta od samovolje investitora umesto što se često ponaša i kao saučesnik u uništavanju kulturno-istorijskog blaga, ukazao je danas Pokret "Ne davimo Beograd", a najnoviji slučaj uništavanja neolitskog nalazišta "Usek" na Banjici govori da se investitori osećaju slobodno da uprkos inspekcijskom nadzoru vrše radove.

Arheološko nalazište naselja „Usek“ na Banjici, smatra se najznačajnimim nalazištem posle Vinče i ima status kulturnog dobra zbog važnih nalaza koji svedoče o razvijenom kulturnom i ekonomskom životu neolitske zajednice ljudi koji su živeli oko 6.000 godina pre nove ere, podseća NDBG u saopštenju.

Ovo praistorijsko naselje površine 63.826 kvadratnih metara ugroženo je, kako navode, „neometanom samovoljom investitora koji se osećaju sasvim sigurni kada sprovode svoje devastacijske radove bez posledica i uprkos inspekcijskim nadzoru“, sigurni u tiho sučesništvo institucija i službi koje su zadužene da čuvaju nasleđe Beograda.

NDBG napominje da je u ovom slučaju neophodno „striktno poštovanje Zakona o kulturnim dobrima koji se godinama poštuje selektivno, ali i jačanje službe zaštite koja je, što nedovoljnim kadrom, što lošom upravom izgubila svoj intergritet i samostalnost“.

Pokret „Ne davimo Beograd“ se zalaže za uvođenje transparentnih procedura koje će poštovati mišljenje stručnjaka, kako bi zaštitili kulturno-istorijske celine koje predstavljaju identitet Beograda, i sprečili nepovratno uništavanje njegovog jedinstvenog, vrednog i dugotrajnog nasleđa.

„Zalažemo se za grad i državu u kom se kulturno nasleđe čuva, koristi, afirmiše i stvara, a ne ruši, ugrožava i zanemaruje“, poručili su iz Pokreta „Ne davimo Beograd“.

BONUS VIDEO: Rušenje starog zdanja hotela „Dom“ u ulici Kralja Milutina

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar