Foto:Nova.rs

Neke više, neke manje, a neke gotovo nepoznate lokalnoj javnosti. Broje izborne liste unose zabunu među glasače i postavlja se pitanje da li su one fantomske liste. Sagovornici N1 objašnjavaju da postoje razni načini kako lažne liste prepoznati - uglavnom su u pitanju grupe građana, niko za njih ranije nije čuo a predali su potpise vrlo brzo, kandidovali su se i na prethodnim izborima, dok ništa u međuvremenu nisu radili...

Gari – Građanska akcija za razvoj inovacije, Ratni veterani Novog Sada (koji nisu prihvaćeni), Sasvim druga priča.

Od 17 lista, tri nisu prihvaćene, među kojima i lista Branimira Nestorovića, koji je jedini od tih lista imao šanse da pređe cenzus od tri odsto.

„Priče su razne. Gospodin Bačulov, mislim, za sada se deluje da on jedini nije fantomska lista. On je popularan društvenim mrežama, a koliko će se ta njegova popularnost prebaciti u stvarnost izbornog dana u Novom Sadu, to ćemo da vidimo. Sve druge liste su poprilično sumnjive, ne samo građanske nego i manjinske“, naveo je Latas za N1.

U Novom Sadu, navodi dalje, postoje četiri manjinske liste, od kojih su tri potpuno irelevantne.

„Stranka Slovaka je osnovana pre mesec dana u Selenči, a odmah uspela da prikupi potpise, što ljudi koji se bave izborima znaju koliko je teško. Takođe, grupa Gari je osnovana pre dva meseca, postoji samo na Instagramu, imali su dve akcije i nigde druge ne možemo da ih nađemo. Zato su i one i jesu fantomske organizacije“, objašnjava Latas.

Sasvim druga priča je bila na prošlim izborima, kako kaže, „kada je trebalo da se glumi demokratičnost izbornog sistema“, jer je opozicija bila u bojkotu.

„Kada se sve zbroje, to naprednjacima može doneti dva, tri mandata, što u uslovima ovo što nije malo“, naveo je.

Miša Bačulov je poznat na društvenim mrežama, podseća.

„On je overio svoju imovinu kod notara i obećao ako ovo bude išlo u neku kombinaciju sa SNS-om, da to daje u humanitarne svrhe. To se dešavalo u nekim drugim izbornim procesima u Novom Sadu. Od tada su nekako krenuli napadi na njega, ali je ovo zanimljivo, ta organizacija ‘Sasvim druga priča’ koja ga proziva i koja je navodna opozicija, registrovana je u Poslastičarnici. Kolege sa Nove su na toj listi otkrile tri pripadnika članova Srpske napredne stranke, kao i kod gospodina Odžića, koji na svojoj listi ima čak pet članova Srpske napredne stranke, što je na kraju nije ni krio“, navodi.

Što se tiče Ruske stranke, podseća Latas, njih predvodi gospođica koja je predvodila hajku protiv profesora Dinka Gruhojića i blokirala Filozofski fakultet.

„Oni se bave temama koje nemaju veze sa Ruskom nacionalnom zajednicom i ne kriju saradnju sa SNS. Isto radi i stranka ‘Istina’, koja je nekada bila ‘Nijedan od ponuđenih odgovora’. Oni su sada postali stranka Vlaške nacionalne zajednice, a ne bave se temama Vlaha“, kaže Latas.

Sve te organizacije, ocenjuje, služe da bi se pravio određeni haos.

Opširnije pročitajte na N1.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare