Foto: Goran Srdanov/Nova.rs

Nasilje prema ženama u predizbornoj kampanji bilo je itekako prisutno, izborni dan je bio pun tenzija, napetosti, a predstavnici Srpske napredne stranke pretili građanima i kontrolorima/kama, pokazali su rezultati preliminarnog izveštaja o nasilju prema ženama Akademije ženskog liderstva (AŽL).

Ova organizacija, koja je rezultate istraživanja predstavila danas u Medija centru, realizovala je inicijativu “Za izbore bez nasilja” u okviru koje su pratile, beležile i po potrebi regovale na slučajeve nasilja prema ženama uključenim u ovogodišnji izborni proces.

AŽL je od 3. marta pratila predizbornu kampanju, nekoliko timova aktivistkinja je pratilo kampanju u medijima, na društvenim mrežama i preko prijava nasilja.

Aktivista Miloš Đajić, istakao je da je kampanja bila nasilna, da su žene trpele veći pritisak, kao i određene vrste nasilja.

Aktivistkinja Marija Srdić, istakla je da je tokom monitoringa bilo 12 zvaničnih prijava nasilja tokom kampanje i na dan izbora.

„Najčešći prijave su bile u vezi sa psihičkim i fizičkim nasiljem. Fizičko nasilje je prijavljeno policiji. I tokom kampanje, na javnim mestima bilo je fizičkog nasilja, poput slučaja kandidatkinje pokreta Zavetnici u Aranđelovcu“, navela je Srdić, ukazujući da je izborni dan bio pun tenzija, napetosti i da je bio naslan.

Kako je dodala, lista Moramo podnela je 16 prigovora na regularnost izbora u Beogradu i to u vezi sa nasiljem.

Opširnije čitajte na portalu Danas.

BONUS VIDEO – Beogradski izbori borba za svaki glas

Pratite nas i na društvenim mrežama:
Facebook
Twitter
Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar