Foto: NPS

Narodni pokret Srbije (NPS) osnovao je gradski odbor u Nišu, a za predsednika tog odbora izabran je arhitekta Đorđe Stanković. Tom prilikom Stanković je predstavio svoj tim i program za Niš „Vizija Niša su temeljne promene”.

Govoreći o rešenjima za funkcionisanje grada u budućnosti, Stanković je istakao da je jedan od prioriteta izgradnja parking garaža kroz javno-privatna partnerstva i to 16.000 i dodao da je u Nišu registrovano 90.000 automobila.

„Saobraćajne gužve su jedan od problema sa kojima se Nišlije susreću, kao i nedostatak parkova. Niš se ubrzano razvija, ali samo u centru grada. Postoji puno lokacija kojima je potrebno zelenilo. Ideja je da parkovi svima budu dostupni, da budu izgrađeni na 13 lokacija i da svakom građaninu bude jedan park na deset minuta hoda“, rekao je on.

Foto: NPS

Stanković ocenjuje da je neophodan i razvoj grada ka periferiji, infrastruktura za sva sela, a izazov je i turizam i jedan od ciljeva je pravljenje kongresnih hala na četiri lokacije, kao i pešačka zona u užem centru grada.

„Naš predlog je i Niš holding kao odgovorna gradska uprava po uzoru na Zagreb i Istanbul. Mi želimo da Niš holding bude jedno preduzeće podeljeno u sektore koji bi imali direktne nadležnosti. Time bismo dobili direktne odgovornosti i odgovoran bi bio samo jedan čovek koji će voditi grad, kao i sektori“, kazao je on.

Kada su u pitanju komunalni problemi, Stanković ističe da problem treba da postane viralan, kako bi se iznedrilo rešenje, a govorio je i o investicionoj zoni na prostoru kasarne u Nišu.

„Po uzoru na Beč i Skolje napravili bismo aplikaciju pod nazivom „Moć građana“, zahvaljujući kojoj bi se komunalni problemi rešavali u roku od 24 do 48 sati. Dobili bismo čist grad i brigu o ljudima. Takođe, jedan od naših velikih potencijala je i aerodrom, revitalizacija tvrđave kao turističke lokacije, jačanje univerziteta, kao i formiranje slobodne bescarinske zone. Veoma je važna i decentralizacija i lokalni referendumi, kao i regionalizacija koja bi omogućila ravnomeran razvoj“, dodao je on.

Foto: NPS

Osnivačkoj skupštini u Nišu pored predsednika stranke Miroslava Aleksića, prisustvovali su i potpredsednici stranke Borislav Novaković, Uroš Đokić, Ana Jakovljević, Ivana Rokvić, Miloš Pavlović i Predrag Delić.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare