Jelena Milošević Foto:Privatna arhiva

Narodna poslanica Stranke slobode i pravde Jelena Milošević je danas izjavila da je dozvola za istražne radnje na potezu Gornja Studena – Bancarevo, kod izvorišta „Studena” ističe 8. decembra ove godine, a za grad Niš je od egzistencijalnog značaja da se dozvola ne proizvodi.

„Izvorište „Studena” je strateško važno vodoizvorište koje snabdeva skoro 100.000 stanovnika pijaćom vodom. Kvalitet vode na „Studeni” je jako visok, a još 2011. godine analize su pokazale da se voda može flaširati”, istakla je Milošević prilikom obilaska Gornje Studene.

Prema njenim rečima, zbog bušenja preti opasnost od zagađenja izvorišta ili smanjenja izdašnosti u tolikoj meri da izvorište potpuno presuši.

„Svedoci smo zagađenja potoka i izvorišta širom istočne Srbije, između ostalog iu Žagubici, usled istražnih radnji koje sprovode kompanije Dandi i Zi Đin, istražujući bakar i zlato“, izjavio je Milošević.

Ona je podsetila da se istražne radnje obavljaju u blizini Niške Banje koja je jednim delom „leži“ na pijacim, a drugim delom na termalnim vodama.

„Niška Banja mora da postane i ostane banja. Niza 10, ni za 110 godina ne može se pretvoriti u rudnik sve i da je prebogata bakrom”, naglasio je Milošević.

Dodala je da je još u julu uputila zahtev za dostupnost informacija od javnog značaja ministarstva rudarstva i energetike Dubravki Handanović koje se tiče dozvole za istražne radnje na teritoriji Nišavskog okruga.

PROČITAJTE JOŠ

„Usledila je salva uvreda putem medija i odgovora da ne mogu da izvršim uvid jer ministarstvo nema tehničke mogućnosti da dostavi dokumentaciju. Sada se dešava ono što sam pretpostavila – bušotine u Niškoj Banji nadomak vodoizvorišta „Studena”, kazala je Milošević.

Prema njenim rečima, veoma je značajno pitanje ko kontroliše poštovanje uslova koje su propisale nadležne institucije za bušenje kod izvorišta „Studena” ako znamo da na teritoriji Srbije ima samo šest rudarskih inspektora.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar