Nemanja Starović i Kamala Haris Foto:TANJUG/ JADRANKA ILIĆ/Tanjug/AP Photo/Charles Rex Arbogast

Ministar za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja i član Predsedništva SNS-a Nemanja Starović prisustvovao je Demokratskoj nacionalnoj konvenciji u Čikagu na kojoj je i zvanično potvrđena nominacija Kamale Haris za predsedničke izbore koji će se održati u novembru. Ova vest je zanimljiva, imajuću u vidu da je režim u Beogradu svojim izjavama i potezima pokazao naklonost republikanskom kandidatu Donaldu Trampu, što smo videli i pre četiri godine, a vidimo i sada kroz najavu da će uništenu zgradu Generalštaba zakupiti čovek blizak upravo nekadašnjem ametičkom predsedniku.

Potpredsednica Sjedinjenih Država Kamala Haris u četvrtak je, poslednje večeri Demokratske nacionalne konvencije, zvanično prihvatila nominaciju i održala govor kao kandidatkinja Demokratske stranke za Belu kuću.

Ovoj konvenciji prisustvovao je i član SNS predsedništva i ministar  za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Nemanja Starović, koji je detalje posete Americi objavio na svom Fejsbuk profilu.

„Bilo mi je veliko zadovoljstvo da predvodim srpsku delegaciju na Demokratskoj nacionalnoj konvenciji u Čikagu, na čijim marginama je u organizaciji Nacionalnog demokratskog instituta održan Međunarodni liderski forum, uz učešće više stotina međunarodnih predstavnika visokog profila“, napisao je Nemanja Starović na društvenim mrežama.

Kaže i da veruje da su na najbolji način predstavili našu državu kroz više desetina susreta i kontakata sa predstavnicima američke administracije, nosiocima najviših državnih funkcija iz redova Demokratske partije, kao i sa međunarodnim gostima iz Evrope i drugih delova sveta.

„Posebno bih istakao sadržajne razgovore sa kongresmenom Erikom Svolvelom iz Kalifornije, koji ima izraženo razumevanje za pozicije Srbije i kontinuirano se zalaže za unapređenje saradnje između naše dve države“, naveo je Starović.

Nemanja Starović Foto: Goran Stankovic/Ministarstvo odbrane i vojske Srbije/ATAImages

Dodao je da „ideja nije bila da se na bilo koji način opredeljujemo“.

„Niti da podržavamo kandidate jedne od dve vodeće političke partije u SAD, već pre svega da posmatramo kako se ovako veliki i grandiozni politički skup organizuje, da budemo prisutni i da na pravi način predstavljamo Republiku Srbiju“, naveo je on.

Od Grenela do Generalštaba: Jake veze SNS sa Trampom

Potezima, izjavama i bliskošću sa najbližijim okruženjem Donalda Trampa, naše državno rukovodstvo stalo je 2020. godine na stranu tadašnjeg predsednika SAD. Četiri godine kasnije, situacija je ista: Beograd favorizuje Trampa, dok najbliže okruženje predsednika države ima odlične odnose sa jednim od njegovih najbližih saradnika, Ričardom Grenelom.

Još za vreme mandata svog partijskog kolege, Grenel je bio rado viđen gost u Beogradu, on ima odličnu saradnju sa ministrima poput Siniše Malog, a njegove izjave neretko citiraju prorežimski mediji u Beogradu.

Prošle godine je predsednik Srbije odlikovao Grenela Ordenom srpske zastave za istaknute zasluge i zbog toga što je, kako se navodilo, istinski prijatelj Srbije.

Foto: A.H./ATAImages

Kako se zahuktavala borba u Americi, Grenel se sve češće pojavljivao u javnosti, dok prorežimski mediji afirmativnije govore o Trampu, mnogo češće nego Bajdenu.

I dalje se pamti da se predsednik Srbije hvalio da mu je Tramp dao ključeve Bele kuće, čime mu je simbolično stavio do znanja da uvek može da se vrati, kada god poželi.

Takođe, vest o tome da će na mestu nekadašnjeg kompleksa „Sutjetska“ u Beogradu nići luksuzni kompleks sa dva nebodera u sredini, izazvala je pravu buru u stručnoj i domaćoj javnosti.

1716568217-Generalstab.png
1716568217-Generalstab.png

Kako sada stvari stoje, kompaniji Džareda Kušnera, zeta bivšeg predsednika Amerike Donalda Trampa, praktično će biti poklonjen prostor bombardovanog Generalštaba u Beogradu, i na tom mestu će izgraditi luksuzni hotelski i apartmanski kompleks, kao i spomen obeležje i muzej, objavio je ranije  Njujork tajms.

PROČITAJTE JOŠ

Investicija je, kako se navodi, vredna 500 miliona dolara, a država Srbija bi, prema predlogu ugovora, trebalo da dobije 22 odsto profita. Time je potvrđena namera Vlade Srbije koja je već pripremila zaključak kojim će pokloniti te dve parcele na uglu Kneza Miloša i Nemanjine.

„Trampe Srbine“

Ne treba zaboraviti ni bilborde koji su neposredno nakon Trampove pobede 2016. godine osvanuli u svernom delu Kosovske Mitrovice i u Beogradu.

Na njima je tada pisalo „Srbi su podržali“ i „Čestitamo, Trampe, Srbine!“ – u potpisu novine Informer.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare