Na sastanku u okviru nove runde dijaloga Beograda i Prištine u Briselu upravo je usvojena Deklaracija o nestalima, javljaju agencije.

Deklaracija o nestalima bila je prva tačka dnevnog reda, a očekuje se da uskoro bude objavljen i njen tekst.

Posle usvajanja Deklaracije o nestalim licima, sledi predstavljanje i rasprava o prvom Nacrtu statuta Zajednice srpskih opština.

Podsetimo, trilateralni sastanak u Briselu počeo je nešto posle 18 časova, a na njemu su pored predsednika Srbije Aleksandra Vučića i premijera Kosova Aljbina Kurtija, i visoki predstavnik EU za spoljnu politiku i bezbednost Žozep Borelj i specijalni izaslanik EU za dijalog Miroslav Lajčak.

Aleksandar Vučić i Žosep Borelj Foto:Tanjug/AP Photo/Fred Sierakowski

U delegacijama Srbije i Kosova su i glavni pregovarač Prištine Besnik Bisljimi i direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Petar Petković.

„Interesi Srbije i srpskog naroda na Kosovu su uvek i zauvek iznad svega“, poručio je predsednik Srbije Aleksandar Vučić pre početka sastanka za koji je ocenio da će biti „težak“.

Žosep Borelj i Aljibin Kurti Foto:Tanjug/AP Photo/Fred Sierakowski

Inače, portal Nova.rs ranije je preneo svoja saznanja da bi na sastanku moglo da se govori i o tablicama i energetici.

Pre sastanka sa Vučićem, premijer Kosova Aljbin Kurti je u Briselu razgovarao sa specijalnim izaslanikom SAD-a Gabrijelom Eskobarom.

***

BONUS VIDEO – Koliko su realna nova „otpriznavanja“ Kosova?

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare