Aris Movsesijan Foto:Zoran Lončarević/Nova.rs

Postavlja se pitanje da li je Vučić u slučaju Rio Tinta lobista ili lobirano lice, smatra potpredsednik Pokreta slobodnih građana Aris Movsesijan, dok lider stranke Novo lice Srbije Miloš Parandilović ukazuje da je tužno i za civilizovani svet nezamislivo da predsednik jedne države botuje za neku kompaniju.

On je u serijalu Kvaka 23 Novinske agencije FoNet ocenio da su diplomate stranih zemalja podmitljive i potkupljive, i da je stoga pitanje šta tačno radi Vučić s kompanijom Rio Tinto.

”Da li su oni njemu dali pare Ili on nekome nešto obećao“, upitao je Parandilović i konstatovao da je po sredi „verovatno i jedno i drugo”.

S druge strane, Movsesijan misli da je u slučaju Rio Tinto prekršen Zakon o lobiranju, usvojen 2019. na preporuku Greka, kako bi se sprečila korupcija.

Kako je rekao, ”u Briselu postoji lobistička kuća koja se bavi projektom Jadar, ali u Srbiji toga nema, a funkcioneri iznose svoje mišljenje“.

U Agenciji za sprečavanje korupcije nemamo, međutim, informaciju da li su „kontaktirani od samog Rio Tinta ili preko nekog lobiste”, napomenuo je Movsesijan u razgovoru s Tamarom Skrozza.

Prema njegovom viđenju, činjenica da se vlada, SNS, stranke vladajuće koalicije i predsednik države zalažu za taj projekat, otvara pitanje da li je kontaktirana samo jedna osoba i, ako jeste, da li je ona lobista, ili je lobirana.

On ocenjuje da se od javnosti skriva sve, počevši od toga ko će napraviti postrojenje i rudnik, da li je u potanju domaća firma i hoće li biti angažovani naši radnici.

Litijum otvara niz nepodobština i propusta u zakonu i njegovom sprovođenju, čime postaje tema svih tema, ukazao je Movsesijan.

Pošto je ta tema ipak bila sakrivena od birača, on smatra da postoji razlog za raspisivanje izbora.

Parandilović, međutim, misli da su uz izbore, potrebne i neke forme protesta, budući da ljudi iz vlasti ne biraju sredstva da kradu i da razvaljuju ovu zemlju.

”Mi smo u sukobu s jednim kartelom, koji moramo da razvlastimo i da ne biramo previše metode”, rekao je on i ocenio da je upravo Rio Tinto tema na kojoj će građani pokazati kičmu i reći – ovo ne može da prođe.

Prema Parandilovićevim rečima, Vučić je ušao u sukob sa sopstvenim narodom, a sad kad shvata da narod neće Rio Tinto, bio bi najsrećniji kad bi mogao da ga zameni.

Pošto to ne može, onda pokušava lobotomijom, indokriniranjem da ga ubeđuje kako je to dobro za njega – znači vi ćete dobro živeti, samo prvo morate da umrete, ocenjuje Parandilović, uveren da je sada vreme da mu narod uzvrati udarac.

”Potrebna je samo jedna iskrica da uleti u ovu monolitnu stenu Srpske napredne stranke, da se sve raspadne kao kula od karata”, zaključuje Parandilović u razgovoru za FoNet.

***

BONUS VIDEO – Uoči sednice o litijumu, vlast i Rio Tinto bez odgovora opoziciji

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar