Prvi Svesrpski sabor održan je u subotu u Beogradu. Započeo je molebanom, a završen vatrometom. Između - Dekleracija sa 49 tačaka i nekoliko redova o Kosovu, Rezoluciji o genocidu, Srpskoj pravoslavnoj crkvi i srpskom jedinstvu, ali krnjem. Mnogi su pomislili Severna Koreja, a neki su to i javno rekli. Zaključak - bila je to jedna skupa predstava za skretanje pažnje sa očiglednog usaglašavanja Srbije sa nezavisnošću KiM i dodatno “pumpanje” Vučićevog rejtinga.

Deklaracija o zaštiti nacionalnih i političkih prava i zajedničkoj budućnosti srpskog naroda, usvojena je na zajedničkoj sednici vlada Srbije i Republike Srpske. Sadrži 49 tačaka, u prvih nekoliko navode se detalji o tome ko čini Svesrpski sabor, koji će se ubuduće sastajati na svake dve godine. Zatim, slede delovi u kojima se govori o neodvojivosti Kosova i Metohije od Srbije, ističe se neslaganje sa Rezolucijom o Srebrenici izglasanom u Ujedinjenim nacijama, a na posletku se, vrlo neubedljivo, integracija u Evropsku uniju definiše kao zajednički strateški cilj.

Ovaj dan koji je pre nekoliko meseci najavljivan kao odgovor na Rezoluciju o genocidu u Srebrenici, protekao je na sledeći način…

Patrijarh Porfirije, Moleban za srpski narod počeo je danas u Hramu Svetog Save Foto:TANJUG/ NEMANJA JOVANOVIĆ

Najpre je kula Beograd osvanula u zastavama Srbije i Republike Srpske, onda je održan moleban u Hramu Svetog Save, nastavilo se govorom patrijarha Porfirija, koji je naknadno sedeo uz rame predsednika Srbije Aleksandra Vučića na zajedničkoj sednici Vlada Srbije i Republike Srpske. Vučić je sa predsednikom Republike Srpske Miloradom Dodikom obišao Dom garde na Topčideru, a za to vreme nekoliko desetina kulturno-umetničkih društava prodefilovalo je Beogradom. Tačno u 17 sati počela je centralna manifestacija, govorili su Vučić i Dodik, a kako su prenosili prorežimski mediji čak 2.500 hiljade članova KUD-ova iz Srbije i Republike Srpske zaigrali su kolo na Trgu republike.

Naprednjaci omanuli u organizaciji

Uz vatromet na kraju večeri, sve je neodoljivo podsećalo na Severnu Koreju. A to je i rekao univerzitetski profesor Žarko Korać.

Žarko Korać Foto: N1

„Ničeg novog tu nema, ali način na koji je ovo napravljeno je nov. Mene posebno fasciniraju 45 folklornih ansambala koji igraju na Trgu u 17h, meni to liči na Severnu Koreju”, istakao je Korać u subotu.

Dan kasnije, kad su se utisci slegli, politički analitičar Boško Jakšić za Novu kaže da se sudeći prema broju ljudi u subotu na Trgu republike može reći da je ovaj skup bio i debakl.

Boško Jakšić Foto:FoNet/Ana Paunković

“Ovo je zaista retka prilika kad smo mogli da vidimo da su naprednjaci omanuli u organizaciji. Međutim, to koliko je bilo ljudi, manje je važno od poruka koje su poslate. A bilo ih je više značajnih. Sama deklaracija prepuna je opštih mesta, posebno u onom delu koji se tiče Kosova. To je praktično ponavljanje onog što smo puno puta čuli do sad. Na ovom Festivalu srbovanja najzanimljivije su, prema mom mišljenju, razlike između Vučića i Dodika”, kaže Jakšić i dalje navodi:

“Jasno je da je Dodik hteo i kroz Deklaraciju, ali i na bini, da ponovi ono što priča već dugo – da je potrebno mirno razdruživanje između Republike Srpske i BiH. Pre nekoliko dana najavio je ponovo i referendum, međutim, ništa od toga nije našlo mesta u tekstu deklaracije. Ona se u potpunosti drži u okvirima Dejtona. Na tome je očigledno insistirao Vučić, koji ne želi otvorenu konfrontaciju sa Zapadom”.

Obmanjivanje građana zarad Vučićevog rejtinga

Jakšić dalje navodi da u Deklaraciji imamo opet vraćanje na Srebrenicu i Rezoluciju o genocidu.

Aleksandar Vučić Foto: UN

“Stavom da je ne podržavaju, Vučić i Dodik pokazuju da žele da drže visoku temperaturu oko ovog pitanja i nečega što se nije dogodio. Dakle, Srbi nisu proglašeni za genocidan narod, a ovim delom Deklaracije nastavlja se obmanjivanje srpskog naroda i za to postoje dva objašnjenja. Prvo je da Vučić na ovaj način želi da skrene pažnju s Kosova i i trenutnog procesa laganog saglašavanja sa nezavišnošću KiM. Pod dva, ovo se radi zbog podizanja ličnog rejtinga, pre svega Aleksandra Vučića, ali i Dodika uz njega.

Zaključak je da će Deklaracija dodati nove elemente “zle volje” u region.

“Ovo je bio klasičan skup pretorijanaca naprednjaka i Dodikovih socijaldemokrata. Cilj je bio da se predstavi nekakvo jedinstvo svih Srba, ali o kakvom tačno jedinstvu pričamo, kad je bio upadljiv izostanak Srba iz Hrvatske i Slovenije. Dakle, ovo je jedno krnje jedinstvo. Tu treba istaći i poseban značaj koji se daje Srpskoj pravoslavnoj crkvi, u tački 40, a koja podrazumeva mnogo jači uticaj crkve u političkom životu. Citatom da su porodične i tradicionalne vrednosti temelj srpskog društva, Vučić praktično patrijarhu Porfiriju odaje zahvalnost zbog njegovog angažovanja po pitanju Rezolucije o Srebrenici, kokje nike bilo malo, ocenjuje Jakšić i zaključuje:

“Ako je sabor trebalo da pokaže putokaz za budućnost, Srbija će još dugo da taljiga po makadamskim putevima regiona i Evrope”.

Šta je sve obećao Vučić

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić je povodom potpisane Deklaracije rekao da je postignut „dogovor o srpskom jedinstvu koje neće trajati jedan dan, dva ili tri meseca, već će trajati doveka“.

Aleksandar Vučić, Svesrpski sabor, koktel Foto: Filip Krainčanić/Nova.rs

Vučić je istakao i da „niko više nikada neće moći da uništi srpsko jedinstvo“.

„Svaki ministar u Vladi Srbije, prvo mesto gde će ići biće Banjaluka, a svaki ministar RS prvo mesto gde će ići je Beograd. Sada će ekskurzije ići u RS kao što će iz RS ići u Srbiju“, rekao je Vučić i dodao da će lično nadgledati izgradnju Memorijalnog centra u Donjoj Gradini, na teritoriji RS i Memorijalnog centra u Beogradu za žrtve iz Drugog svetskog rata, kao i da će izgradnja ta dva centra „ići brzo“.

Najavio je i da će u ponedeljak iz budžeta Srbije biti prebačeno 10 miliona evra u Republiku Srpsku, za izgradnju deonice puta Bijeljina – Sremska Rača.

Govoreći o spoljnjoj politici Srbije, Vučić je rekao da „moramo da sarađujemo i sa zapadom i sa istokom“.

„Moramo da se bavimo ekonomijom, ekonomija je ugaoni kamen naše nacionalne bezbednosti“, zaključio je Vučić.

BONUS VIDEO: Vatromet povodom Svesrpskog sabora

 

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare