Miloš Pavlović sednica Skupštine grada Beograda Foto:Amir Hamzagić/Nova.rs

Rebalans budžeta grada Beograda zasniva se na koruptivnim projektima kojima se pljačka novac građana prestonice i zato njegov predlog treba da predstavlja optužnicu nekom budućem javnom tužiocu u odnosu na gradonačelnika i članove Gradskog veća, rekao je danas na sednici Skupštine grada Beograda potpredsednik Narodnog pokreta Srbije i šef odborničke grupe u Skupštini grada Beograda Miloš Pavlović.

,,Budžet nije razvojni i nije projektovan prema potrebama Beograđana već prema potrebama vlasnika krupnog kapitala i zadovoljavanju ličnih i finansijskih interesa pojedinaca. Izdvajanja za završetak glavne autobuske i železničke stanice su svega 120 miliona dinara, dok će u 2026. godini za tu namenu biti izdvojeno između 230 i 260 miliona dinara, pa možemo pretpostaviti da neće biti završene pre 2027. godine”, dodao je Pavlović.

On je gradonačelniku Aleksandru Šapiću postavio pitanja u vezi tendera za kanalizaciju na levoj obali Dunava i za fabriku za preradu otpadnih voda kao i gde je u rebalansu budžeta novac od projekta Beograd na vodi i koliko je grad prihodovao od tog projekta.

,,Šesti put je propala javna nabavka za izvođenje radova za kanalizaciju za levu obalu Dunava. Poenta nije u tome da je tamo močvarno područje, već je suština da je deo novca obezbeđen iz sredstava Evropske investicione banke, što znači da javna nabavka treba da bude transparentna”, kazao je on, saopšteno je iz te stranke.

Miloš Pavlović ističe da od 2012. godine slušamo kako je Beograd grad kranova, kao i da kada treba da se gradi svi pričaju o EKSPO i Beogradu na vodi, a kada građanima treba da se napravi kanalizacija i fabrika za preradu otpadnih voda niko neće da radi, jer je u pitanju močvarno tlo.

,,Kada je u pitanju prevoz, dve trećine linija ste dodelili privatnicima i izmenili odluku grada tako da autobusi GSP voze samo u prvoj zoni. Pa šta je to ako nije privatizacija? U rebalansu budžeta izdvajanja za nove škole, vrtiće i domove zdravlja navodi se svega 12.000 dinara za osnovnu školu u Meljaku, a za pristupne saobraćajnice za Prokop nula dinara. Što se tiče rekonstrukcije javnih saobraćajnica, saobraćajnih objekata i mostova od opšteg interesa, predviđeno je izdvajanje tek u 2026. godini”, dodao je on.

Pavlović objašnjava da se prihodi ne povećavaju, već samo rashodi koji se kasnije ispravljaju veštački tako što se veštački prikazuju neke stavke na prihodnoj kao što su doprinosi od poreza i dodaje da završni račun grada za prethodne tri godine pokazuje da nije dobijeno od poreza ono što je projektovano.

,,U pitanju su imaginarne stvari koje se neće ostvariti i služe samo da pokriju povećavanje zaduženja finansijskih obaveza. To ćete nadoknaditi time što ste građanima povećali lokalne administrativne takse za 20 posto. Dakle, povećava se rashodna strana sa 177 na 184 milijarde dinara, budžetski deficit za 4,9 na sedam milijardi, stavke usluge po ugovoru koje se najviše odnose na tendere sa 39 na 47 milijardi dinara, a tekuća potrošnja i održavanje sa 7,9 na 10,1 milijardu dinara. To je Bermudski trougao u kome nestaje novac Beograđana”, istakao je on.

Pavlović kaže da po koruptivnim projektima koji dominiraju najbolje možemo videti da je budžet projektovan za potrebe privatnih investitora, pre svega kroz rekonstrukciju Kalenić pijace za koju se izdvaja neverovatnih 20 miliona evra i dodaje da je za taj novac moguće izgraditi nov projekat od 20.000 metara kvadratnih, dok se paralelno u Lazarevcu pravi nova pijaca za 289 miliona dinara.

..Rekonstrukcija krova Infostana košta 400.000 evra, a nabavka opreme i uspostavljanje sistema za svetlosno-saobraćajnu signalizaciju po sedam miliona evra u naredne tri godine. Modernizacija saobraćajne opreme koštaće 17 miliona evra u naredne tri godine, dok je 140 miliona dinara za linijski prevoz i poveravanje komunalne delatnosti povereno firmi koja je imala 30 autobusa i baš pred tender nabavila još 199 novih. Glasaćemo protiv budžeta jer neće doprineti razvoju grada i zadovoljavanju potreba građana i predstavlja privatizaciju Beograda”, zaključio je Pavlović.

BONUS VIDEO:

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar