Milan St. Protić Foto: N1

Amerikancima odgovaraju dobri odnosi sa vlašću u Srbiji i prilično gledaju kroz prste predsedniku Aleksandru Vučiću, iz istog razloga iz kog su godinama gledali kroz prste Slobodanu Miloševiću, kaže istoričar i bivši ambasador Milan St. Protić.

„Da je Milošević pristao na sporazum u Rambujeu, i dalje bi bio na vlasti, bio bi živ i imao bi podršku Amerikanaca kao što je imao posle Dejtona“, rekao je Protić u emisiji Iza vesti na televiziji N1.

Komentarišući posetu višeg savetnika u Stejt departmentu Dereka Šolea, kaže da se može naslutiti jedino da ambasador Kristofer Hil i izaslanik Gabrijel Eskobar „nisu dovoljni“.

„Da li je ta njegova misija ovde dovoljno impresionirala ove nezrele lidere Kosova i Srbije, to ćemo videti. Nisam veliki optimista“, kazao je Protić.

Kazao je i da mu normalizacija odnosa, Zajednica srpskih opština i stolica za Kosovo u UN deluju kao „paket-aranžman“.

„Da li uz to ide neka šećerlema Srbiji, to ne bih isključio kao mogućnost – u pogledu finansijske pomoći ili energetske sigurnosti“, rekao je, ali uz ocenu da nije realno da vlast u Srbiji to prihvati.

Upitan zašto je Amerikancima postalo hitno da se implementira ZSO, Protić odgovara da im je jasno da su srpske enklave raštrkane po Kosovu i da kakve god nadležnosti imala ZSO, to neće moći da podrije politički autoritet u Prištini.

„To ne razume tamošnji premijer, zato što je infantilan“, kazao je Protić.

Takođe je ocenio da su SAD svesne da je uvođenje sankcija Rusiji nepotreban pritisak na Beograd, jer i dalje računaju na Vučića.

Opširnije pročitajte na sajtu N1.

BONUS VIDEO: Siniša Ljepojević i Milan Prostran: Napadi na Kosovo su organizovani deo projekta ucene Srbije

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar