Milan Radoičić Foto:Filip Krainčanić/Nova.rs; Goran Srdanov/Nova.rs; printscreena3.geosrbija.rs/katastar

I dok se nalazi na Interpolovoj poternici zbog oružanog sukoba u Banjskoj, a evropski lideri od predsednika Aleksandra Vučića traže njegovo procesuiranje, Milan Radoičić bezbrižno šeta ulicama Beograda i uskoro će se skućiti u luksuznoj vili na Dedinju, koju gradi zajedno sa suprugom Emom, što pokazuju dokumenti iz katastra, ali i BIRN-ove fotografije. To nije jedina nepokretnost ovog kontroverznog biznismena, mnoge su zaplenjene na Kosovu, a interesantan je podatak da je on pre 14 godina bio nezaposlen i bez nekretnina, što implicira da je svo to bogatstvo stekao nakon toga. Koja je tajna uspeha?

Milan Radoičić nekada nije bio nedodirljiv za istražne organe kao što je sada, pa smo upravo zahvaljujući njima saznali da je on nezaposlen i da ne poseduje nepokretnosti.

„Okrivljeni Radoičić Milan iz Kosovske Mitrovice rođen 1978. godine… nezaposlen, ne poseduje nepokretnosti”, piše u presudi kojom je današnji štićenik zvaničnog Beograda 2010. godine osuđen za falsifikovanje lične karte. Od svih stvari za koje je bio osumnjičen i optužen, kako navodi istraživačka mreža BIRN, dosije Milana Radoičića pokazuje da je samo u ovom sudskom postupku proglašen krivim.

Milan Radoičić Foto:M.K./ATAImages

Sledeći postupak protiv Radoičića započeo je 2011. godine. Tada je protiv njega i Zvonka Veselinovića, biznismena sa severa Kosova podignuta optužnica kojom su obojica bili optuženi za prisvajanje 32 kamiona Hipo Alpe Adria Lizinga, ali su 2016. godine oslobođeni ovih optužbi.

Zbog sumnje da je povezan sa ubistvom kosovskog političara Olivera Ivanovića, za njim bio raspisan nalog za hapšenje, ali je marta 2021. godine povučen bez zvaničnog objašnjenja.

Ubistvo Olivera Ivanovića još jedno u nizu nerazjašnjenih Foto: Armend NIMANI / AFP / Profimedia

Takođe, našao se na poternici zbog umešanosti u slučaj „Brezovica“, a sumnjiči se da je počinio krivično delo zastrašivanje svedoka tokom krivičnog postupka. U slučaju „Brezovica“, podsećanja radi, pojedinci se optužuju za zloupotrebu službenog položaja oko izdavanja građevinskih dozvola u zoni gde gradnja nije dozvoljena. U okviru istog predmeta ranije je bio privođen i bivši gradonačelnik Štrpca Bratislav Nikolić.

Zbog oružanog sukoba u Banjskoj Radoičić se nalazi na Interpolovoj poternici, domaći organi započeli su istragu jer je on javno preuzeo odgovornost za taj događaj, u pritvoru je proveo jedan dan po optužbi za nedozvoljeno posedovanje oružja. Takođe u ovom postupku nema pomaka, iako evropski i svetski zvaničnici insistiraju na tome da mu se mora suditi, predsednik Srbije Aleksandar Vučić ignoriše njihove apele.

Bogatstvo Milana Radoičića

I dok su se gomilali nezavršeni sudski procesi u čijem je središtu sam Radojičić gomilala se i njegova imovina. Nakon sukoba u Banjskoj Kosovska policija objavila je snimak iz njegove vile na Gazivodama, vila je ubrzo zaplenjena, ali i druge nepokretnosti.

Vila Milana Radoičića na Gazivodama
Vila Milana Radoičića na Gazivodama

Među njima, oduzeti su i penthaus i restoran „Grey“ u Ulici Čika Jovina u Kosovskoj Mitrovici.

Foto: KoSSev

Iz restorana u severnom delu Kosovske MItrovice izneto je piće, hrana, računarska oprema. Spoljni inventar je unet unutra. Iz restorana je u toku konfiskacije iznet i preparirani vuk.

Zaplenjena su i brojna vozila. Dva Džipa Mercedes AMG G63, bez tablica, Mitsubishi Pajero Sport bez tablica i još čak 18 običnih vozila Mitsubishi Pajero od kojih je većina bez tablica, dva modifikovana oklopna vozila plave boje bez tablica, dve Toyote Hilux od kojih je jedna sa registarskim oznakam, a druga bez, Opel Vectra takođe sa tablicama, Dacia Duster bez tablica, Džip Grand Cherokee bez tablica.

Zaplenjena su i dva kvada tamno zelene boje bez tablica, kao i jedan bager žute boje, bez tablica.

Foto: KoSSev

Nakon zaplene i Banjske, Radoičić se po svemu sudeći skućio u Beogradu, čiji ga zvaničnici očigledno štite od međunarodnih i domaćih istražnih organa.

Radoičić je nedavno prijavio prebivalište u Ulici Rajka Mitića, u luksuznom objektu sa više stanova, ali nije vlasnik nijednog.

Međutim, jedne parcele i objekta u izgradnji jeste.

Kako se može videti u katastru nepokretnosti, on poseduje kompleks na Dedinju površine 3877 metara kvadratnih, u Ulici kneza Aleksandra Karađorđevića, u kojoj se nalazi niz luksuznih vila.

Foto:Privatna arhiva Milan Radoičić

Sudeći po podacima iz katastra, na “imanju” Radoičića nalaze se dva objekta. Kako piše, jedan ima površinu od 180 kvadrata, dok drugi ima 95 kvadratnih metara.

Takođe, na tom prostoru nalazi se i voćnjak prve klase, čija je površina veća od 3.000 kvadrata.

Međutim, sada slike iz drona koje je objavio BIRN pokazuju da Radoičić na toj parceli gradi jednu pozamašnu višespratnicu.

Foto: BIRN

Poslovi sa Zvonkom Veselinovićem

Milan Radoičić je, zajedno sa Zvonkom Veselinovićem, vlasnik najmanje četiri firme u Srbiji, od kojih su neke angažovane na najvećim projektima. Njihova „krovna“ firma je Inkop iz Ćuprije, preko koje su i zakoračili u svet legalnog biznisa. Formalno su njeni suvlasnici postali u jesen 2018, a i do tada se sumnjalo da je kontrolišu. Kako su pisali mediji, pre toga Inkop se vodio na Dušicu Maksimović, sestru Žarka i Zvonka Veselinovića. Prema podacima iz APR, Žarko Veselinović sada poseduje 20 odsto udela u njoj, dok preostalih 80 odsto ravnomerno dele Zvonko Veselinović i Milan Radojčić.

Veselinović, Radoičić, Inkop
Foto: Privatna arhiva

Inkop je u više navrata bio angažovan na velikim državnim projektima, najčešće kao podizvođač. U toj ulozi se našao na izgradnji koridora 11, a na tom koridoru bila je angažovana i firma “Granit peščar”, čiji su suvlasnici ranije bili Veselinović i Radojčić.

Radojčić i Veselinović su preko Inkopa postali pre tri godine kupili “Novi Pazar put”. Kako je Nova.rs pisala, od tada su u proseku dobijali bar jedan posao mesečno, a u gotovo svim slučajevima bila je jedini ponuđač. Ovu firmu je u više navrata angažovao grad Novi Pazar, potom Tutin i Raška, ali i Beogradske elektrane, Ministarstvo privrede i Republička direkcija za imovinu.

Crna lista

Veselinović i Radojčić i više njihovih firmi prvo su se našli pod pod sankcijama SAD-a, uz objašnjenje da pripadaju koruptivnim mrežama povezanim sa međunarodnim organizovanim kriminalom. Protiv njih je nedavno i Velika Britanija uvela sankcije.

Foto: Birn

Za Milana Radoičića, Britanci su naveli da je profitirao od zloupotrebe državnih ugovora i da je iskoristio uticaj da građevinskim kompanijama u njegovom vlasništvu dodeljuje unosne ugovore. U obrazloženju je pisalo da je Zvonko Veselinović koristio javne ugovore za prisvajanje državnih sredstava.

Politički angažman na Kosovu

Milan Radoičić postao je potpredsednik Srpske liste, najveće partije kosovskih Srba koja ima podršku Beograda, nekoliko meseci nakon ubistva srpskog opozicionog političara Olivera Ivanovića 2018. godine. Mandat mu je produžen u julu 2021, a ostavku na tu funkciju podneo je 2023. godine nakon oružanog sukoba u Banjskoj.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić otvoreno je stajao u odbrani Milana Radoičića uz navode da je on jedan od onih „koji čuvaju Srbiju na Kosovu“.

Te tajna Radoičićevog uspeha i uspona verovatno leži u odnosu sa predsednikom.

BONUS VIDEO:

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare