"Dok je vazduh u Srbiji najzagađeniji u Evropi, vlast ne čini ništa da ovo zagađenje smanji. Jedino što smo primetili je da su u Narodnoj skupštini Republike Srbije postavljeni veliki prečišćivači za vazduh. Samo u bifeu ih ima četiri, u svakom ćošku po jedan", rekao je narodni poslanik stranke "Zajedno" Đorđe Miketić.

Miketić je naveo da je ovo nečuveno, jer Skupština umesto da raspravlja o merama za smanjenje zagađanja, jedino što je uradila jeste to što je instalirala prečišćivače u zgradu parlamenta.

Prečišćivači vazduha u skupštini
Foto: printscreen

„Sa druge strane, roditelji se u vrtiću moje ćerke se sami organizuju da kupe prečišćivače za vazduh, za vrtić svoje dece. Prošle godine, uprava vrtića nije dozvolila ovu kupovinu. Roditelji su ljuti i zabrinuti, sa pravom, jer deca su najranjivija kategorija“, izjavio je Đorđe Miketić.

On je podsetio da je bivši zamenik gradonačelnika Goran Vesić ovaj problem takođe rešavao na svoj način – kupovinom prečišćivača.

„Mi smo spremili rešenje za zagađenje, i kratkoročno i dugoročno, jedino što nas vlast ignoriše. Ovo hitno mora da se promeni, jer godišnje u Srbiji od zagađenja vazduha umre preko 10.000 ljudi, a ovo će, po svemu sudeći biti možda i zima sa najtoksičnijim vazduhom ikada“, zaključio je Miketić.

Bonus video: Žive u crnoj magli od gustog dima: Leskovčani na ekološku krizu odgovorili patrolom

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar