Foto: EPA-EFE/GEORGI LICOVSKI

Predsednik Odbora za spoljne poslove nemačkog Bundestaga Mihael Rot izjavio je danas u Prištini da je predsednik Srbije Aleksandar Vučić "odgovoran za brutalno nasilje nad pripadnicima Kfora na severu Kosova", u junu ove godine.

Rot je novinarima govorio o sankcijama Kosovu, ističući da se očekuju akcije za deeskalaciju situacije na severu i sprovođenje Briselskog sporazuma.

„Sankcije koje je Evropska unija uvela Kosovu nisu bile mudra stvar, iako su smatrane neophodnim oruđem za deeskalaciju situacije na severu Kosova“, izjavio je Rot.

Posle sastanaka koje je imao sa najvišim zvaničnicima Kosova on je u susretu sa nekoliko novinara, među kojima i iz „Koha ditore“, Rot je uputio oštre kritike Srbiji, okrivljujući je za tenzije i napade na pripadnike Kfora u junu ove godine.

„Nadam se da ćemo imati realnu mogućnost za deeskalaciju situacije između Kosova i Srbije. Sukobi na severu Kosova bili su potpuno neprihvatljivi i Vlada Kosova preuzima odgovornost za neke greške. Ali, na kraju krajeva, gospodin Vučić je odgovoran za brutalno nasilje nad vojnicima KFOR-a“, kazao je on.

Prema njegovom mišljenju, „Srbi su prešli crvenu liniju, što je potpuno neprihvatljivo“.

„Moja poruka Vladi, nakon sastanka sa premijerom, ministrom spoljnih poslova, predsednikom Skupštine i poslanicima je: molim vas da nastavite sa opredeljenjima za jačanje vladavine zakona i reda, demokratske kulture, borbe protiv korupcije“, kazao je on.

Ocenio je da ima „dobrih razloga“ da se kritikuje situacija u Srbiji.

„Srbija je daleko od ispunjavanja principa Evropske unije, jer EU nije samo pitanje zajedničkog tržišta već i mesto zajedničkih vrednosti i ne vidim napredak u pravom smeru. Ne vidim usklađivanje sa politikama Evropske unije kada su u pitanju bezbednosne politike, odnosno uvođenja sankcija Putinovom režimu. Ovo je razočaravajuće za sve nas“, rekao je Rot.

Prema njegovim rečima, ključ za normalizaciju odnosa i sprovođenje Briselskog sporazuma je uspostavljanje Zajednice opština sa srpskom većinom.

„Naša zemlja ostaje privržena Ohridskom sporazumu i naša vlada je zajedno sa francuskom vladom uspostavila principe, kako bi kompromis bio realan. Nadam se da će sastanak na visokom nivou 14. septembra doneti neke konkretne rezultate. Ono što je potrebno je napredak. Ali mi smo protiv druge Republike Srpske ovde na Kosovu. Evropska unija, Nemačka, Francuska i druge zemlje, kao i SAD, Velika Britanija – učiniće sve što je u našoj moći da postignemo uspeh. Ali za tango je potrebno dvoje što znači da je odgovornost na Vladi Kosova i predsedniku Srbije Aleksandru Vučiću“, rekao je Rot.

Ocenio je da je nepravedno što su građani Kosova morali toliko dugo da čekaju na vize i odbacio dileme da bi moglo doći do još jednog odlaganja posle 1. januara 2024.

On se tokom današnje posete Kosovu susreo sa predsednikom kosovskog parlamenta Gljaukom Konjufcom, premijerom Aljbinom Kurtijem i ministarkom spoljnih poslova i dijaspore Donikom Gervala.

BONUS VIDEO

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare