Pravnik i aktivista iz Severne Mitrovice Marko Jakšić analizirao je za Novu najnoviji incident na severu Kosova, u kome je ubijen jedan pripadnik policije Kosova. Jakšić kaže za Novu da je u pitanju najčudniji događaj još od 1999. godine i da je Kfor morao znatno ranije da reaguje kako ne bi došlo do incidenta. Sagovornik Nove tvrdi da ga ne bi iznenadilo da Kurti krene da se "iživljava nad Srbima na Severu".

„Jako je teško razumeti šta se dešava na Kosovu, ali ovo je nesumnjivo pokazatelj da je KFOR morao da preuzme bezbednost severa još prošle godine kada je sve krenulo, a ne da čeka. Kfor nije reagovao i sada smo u ovako opasnosnoj situaciji. Ovaj današnji događaj je nešto najčudnije što se desilo od 1999. godine, sve je čudno“, rekao je Jakšić u izjavi za Novu.

Jakšić naglašava da je KFOR odgovoran za ovu situaciju jer nisu predupredili bilo kakvu mogućnost da dođe do incidenata.

Foto: Printscreen/YouTube/Televizija Šabac

„Nisu reagovali na vreme. Da su slušali vapaje Srba i da su preuzeli sever, ne bi se ni ovo desilo. Njihovo ne činjenje iz prošlosti je doprinelo tome“, nastavlja naš sagovornik.

Na pitanje kakva ja atmosfera na severu Kosova, Jakšić odgovara da je „čudna atmosfera jer niko ne zna se to dešava“.

„Svi prethodni događaji bili su predvidivi, ovaj nije bio“, objašnjava sagovornik Nove.

Na naše pitajne da li sada može da se predvidi reakcija Prištine i premijera Aljbina Kurtija, Jakšić odgovara da je jedino predvidivo Kurtijevo „antisrpsko ponašanje“.

„To je jedino predvidimo i očekujem dodatno zaoštravanje prema Severu i ne bi me iznenadilo da Kurti pokuša da okupira sever Kosova i da krene da se iživljava nad svima redom. Kurtijeva želja da vlada severom je predvidivo, sve ostalo nije“, zaključuje Jakšić.

U pucnjavi na severu Kosova poginuo je jedan policajac albanske nacionalnosti, dok su najmanje dvojica ranjena.

Foto:STRINGER / AFP / Profimedia

Prema prvim informacijama, do pucnjave je došlo u selu Banjska. Kosovska policija tvrdi da su njihovi pripadnici napadnuti nakon što su primetili blokadu puta.

Prema svim relevantnim informacijama i dalje se čuju rafali u okolini Banjske.

Sve najnovije informacije pratite u našem BLOGU UŽIVO.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar