U centru Beograda danas je održan veliki protest u organizaciji inicijative ProGlas na kome je prisustvovalo više od 10.000 ljudi, a izveštaj sa ovog masovnog skupa objavljen je, nekim čudom, i u Dnevniku 2 Radio televizije Srbije.

Vest o protestu koji je počeo kod Terazijske česme, da bi se nastavio šetnjom do Ustavnog suda, gde su građani pokazali simbolično „crvene kartone“ institucijama, bila je treća u Dnevniku i to posle hapšenja Srba na Kosovu i Metohiji i ponovljenih izbora na pojedinim biračkim mestima.

U prilogu sa protesta koji je emitovan, RTS je pustio obraćanje Marinike Tepić okupljenim građanima, mada joj nije naveo ime već samo funkciju u Stranci slobode i pravde, kao i informaciju da je posle 13 dana prekinula štrajk glađu, a što je javni servis danima ignorisao u svojim informativnim emisijama.

Nakon nje, emitovana su samo obraćanja Radomira Lazovića sa liste „Srbija protiv nasilja“ i Filipa Ejdusa jednog od osnivača ProGlasa sa skupa kod Terazijske česme.

„Izvinjavam se što ne mogu, a i nemam puno toga da vam kažem. Već sam sve rekla, da ovi izbori moraju da budu poništeni“, poručila je kratko Tepić u vidno lošem stanju okupljenima na protestu, što je RTS i preneo.

Podsetimo, protest inicijative ProGlas pod nazivom „Ne pristajemo“, počeo je u podne obraćanjem govornika kod Terazijske česme a završen je ispred Ustavnog suda. Zahtev protesta je poništavanje izbora zbog „izborne krađe“.

Okupljenim građanima obratili su se glumica Svetlana Ceca Bojković, Miroslav Aleksić, Radomir Lazović,  bivši košarkaški reprezentativac Vladimir Štimac, profesor Oliver Tošković, studentkinja Emilija Milenković, profesor Filip Ejdus, dok im se ispred Ustavnog suda obratio  jedan od inicijatora ProGlasa, profesor Pravnog fakulteta Miodrag Jovanović. Jovanović je pozvao sve građane da im do 13. januara dostave foto i video materijale, koji dokazuju izborne nepravilnosti, kako bi potom bio podnet zahtev za poništavanje izbornih rezultata.

BONUS VIDEO: Protest ispred Ustavnog suda

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare