Marinika Tepić Foto: SSP/Promo

Potpredsednica Stranke slobode i pravde Marinika Tepić rekla je u intervjuu za dnevni list “Nova” da je predsednik Srbije Aleksandar Vučić svestan da su građani protiv iskopavanja litijuma i da mu je zbog toga kampanja za otvaranje rudnika agresivna i histerična. Ona je naglasila da je zbog krize u društvu, kao i usled činjenice da je SNS slagala birače, neophodno raspisati nove izbore, ali da su izobrni uslovi iznad svega i da je naivno verovati da se u ovakvoj situaciji može pobediti.

PROČITAJTE JOŠ...

Poslanici Skupštine Srbije uskoro bi trebalo da raspravljaju o predlogu opozicije o izimenama i dopunama Zakona o rudarstvu i geološkim istraživanjima koji, između ostalog, podrazumeva i zabranu iskopavanja litijuma i bora.

Prema rečima Tepić, ova sednica će poslužiti da se otkrije da li je vlast za otvaranje rudnika ili ne i da će posle toga biti jasno da svako ko glasa za SNS glasa i za litijum.

“To će značiti da su svi Vučićevi cirkusi kako još nije doneta odluka – laž. I da je između vlasti Vučićeve Srpske napredne stranke i privatne kompanije Rio Tinto znak jednakosti”, naglašava ona.

Šta očekujete od sednice koju je opozicija inicirala povodom iskopavanja litijuma, i do kada predsednica Skupštine Srbije Ana Brnabić ima rok da je zakaže?

Istinu. I da se na kraju sednice tačno zna da li je vlast za otvaranje rudnika litijuma ili ne. Ako poslanici vlasti glasaju protiv našeg predloga kojim tražimo da se zabrani otvaranje rudnika litijuma, to će jasno pokazati da svako ko glasa za SNS glasa za litijum. To će značiti da su svi Vučićevi cirkusi kako još nije doneta odluka – laž. I da je između vlasti Vučićeve Srpske napredne stranke i privatne kompanije Rio Tinto znak jednakosti. Režim kontroliše 80 odsto medija, ali RTS mora da prenosi sednicu. Zato će ovo biti jedinstvena prilika da istinu o litijumu čuje cela Srbija. To je najmanje što građani zaslužuju.

Šta je cilje sednice, s obzirom na to da je jasno da poslanici iz vlasti neće podržati opozicione predloge?

Ovo nije samo zahtev poslanika cele opozicije, koji predstavljaju najmanje milion i po glasača u Srbiji, ovo je zahtev najšireg fronta od najmanje tri četvrtine građana, među kojima su prvi put tako očevidno i glasači vladajuće stranke. Mi smo zahtev samo formalizovali i aktivirali na jedinom mestu gde se o tome može odlučivati, a to je Narodna skupština. To sve naravno da diže pritisak Aleksandru Vučiću, vidite i sami koliko mu je kampanja za rudnik agresivna i histerična, jer i on dobro zna da ogromna većina građana neće ovaj rudnik, kao i da taj broj raste iz dana u dan. Vučić zna i da nema nikakvu nadležnost u vezi sa ovom sednicom, što ga dodatno frustrira. Ovog puta neće moći da kontroliše sve poslanike svoje koalicije i preti im u sali, kako to ume da čini. A mi ćemo do poslednjeg momenta pozivati sve poslanike da glasaju za dobrobit građana, a ne za interes partije i bratije.

Može li se Aleksandar Vučić zaustaviti u nameri da u Srbiji kompanija Rio Tinto pokrene rudnik litijuma?

Apsolutno. Pa vidite koliko šikljaju kriminal i korupcija na sve strane, od javnog prevoza do nabavke lekova, o infrastrukturnim zamazivanjima i pranju para da ne govorim. Ili EXPO-u koji je ključna otpremnina za organizovanu kriminalnu grupu na vlasti. Zašto? Pa što više uviđaju da ovo neće moći i da je im je kraj blizu, to će više krasti. Zato se Vučić i uzda još samo u međunarodnu podršku i daje sve što može da da, samo vlast ne daje. No, doći će i tome kraj.

Marinika Tepić Foto: SSP/Promo/N1

Kako objašnjavate činjenicu da istraživanja pokazuju da je posle Vučićeve kampanje u vezi litijuma još veći broj građana protiv te ideje?

Što je kampanja jača, više ljudi sazna za litijum i šta nameravaju. I naravno da ih je sve više protiv, jer građani Srbije neće rudnik litijuma. I nema tu neke velike pameti ili spin trikova da se preobrate. A kamoli ovolika agresija Vučića i Ana Brnabić, koji su najviše pomahnitali u ovoj kampanji za rudnik. Pri tom, nijedno od njih dvoje nema nijednu izvršnu nadležnost ni po jednom pitanju, a premijer Vučević koji ima najvišu, izgubio se između parizera i namaza.

Budući da SNS na prethodnim izborima nije ni pominjala teme oko litijuma ili situacije na Kosovu, očekujete li da će upravo zbog ovih tema doći do ponovnih izbora?

Pominjala ih je, ali je lagala birače, jer je uradila sve suprotno obećanjima. Izbore očekujem zbog toga, ali i zbog duboke krize u društvu – u ekonomiji, obrazovanju, zdravstvu, pravosuđu, svuda. A to znači i dalju borbu za izborne uslove, jer bez njih, izbora nema, što se potvrdilo i u junu. Pomisao ili samouveravanje da se negde može pobediti sa ovakvim izbornim uslovima je naivno za nekog ko ozbiljno želi da se bavi politikom, jer i tamo gde je nekome i zaličilo da je pobeda opozicije moguća, suština je da samo nisu krali koliko su mogli. Ili nisu izmislili više svojih fantomskih lista, jer su izračunali da im nisu bile potrebne. Zato izborni uslovi iznad svega.

Kad je reč o prosveti, kako komentarišete to što, prema sindikatima prosvetnih radnika, nije ispoštovano povećanje plata kao prema protokolu?

Očekivano. Uvek ista matrica kada se neko pobuni, pozovu ih na razgovore, obećavaju, a onda prevare. I svako misli da baš njih ovog puta neće prevariti i uvek prevare, sve. Od prosvetara do poljoprivrednika. Od njih ne mogu da izvuku procenat, reket, ubacuju im svoje podizvođače, ugrađuju se, pa im nisu bitni. I pri tome računaju na savest i etiku prosvetara najviše zbog dece i da iako ih ponižavaju, ipak ne bi baš blokirali ceo sistem. Jorgovanka Tabaković dobije mesečno povećanje veće od mesečne plate nastavnika. Jorgovanki povećanje 100.000 dinara, a nastavnicima desetak hiljada! I onda ih još prevare i za davno dato obećanje o promeni zakona i većoj bezbednosti i zaštiti zbog svakodnevnog nasilja i napada na nastavnike, kojima se više ne zna ni broj.
Zato ćemo mi kao Stranka slobode i pravde sledeće nedelje podneti Skupštini tekst izmene zakona sa ciljem zaštite zaposlenih u obrazovanju, pa da vidimo da li će i za to vlast glasati protiv.

Marinika Tepić Foto: SSP/Promo

Kako vidite imenovanje Jelene Višekrune na mesto direktorke NP Fruška Gora?

Sve staje u dve reči – korupcija i nepotizam. Osim što je ova pedagoškinja bliska režimu i u porodičnim odnosima sa jednim od glavnih jurišnika SNS Vladom Mandićem, ništa je drugo ne preporučuje, niti kvalifikuje za ovu funkciju. Oni su i do sada već “obrijali” šume na čitavim padinama ovog jedinstvenog Nacionalnog parka! Gradnja “šumskih puteva” je godinama pokrivalica za kriminal kako bi lakše izvlačili građu! Delovi oko Letenke, Brankovac, Stražilovo, Kraljeva stolica, Dolina kestenova, dolina Crvenog čota, sve je devastirano. Na Rohalj bazama su baš sve urnisali, gde je bilo čuveno gnezdilište orlova. Da stvar bude užasnija i kriminalnija, Plan je za JP Nacionalni park “Fruška gora” uradila firma Šumaplan iz Banja Luke, a neki od šumarskih inženjera, potpisanih na Osnovama gazdovanja šumama, osnovali su svoje privatne firme za “doznačavanje i seču”. To su vam one razne firme sa nazivom “forest”, “wood” i slično koje sumanuto seku, oni kažu “neguju“ i državne i crkvene šume. Sve partijske i bratijske varijante. A zamislite kako će biti tek sada kada je upravljanje dato u ruke Jeleni Višekruni.

BONUS VIDEO:

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare