Marinika Tepić Foto: SSP

Marinika Tepić potpredsednica Stranke slobode i pravde i u novom sastavu Narodne skupštine biće šefica poslaničke grupe ispred svoje političke organizacije.

Marinika Tepić pre nego što je otpočela političku karijeru bavila se novinarstvom. Iako po struci filolog ona je bila urednica-komentatorka nedeljnika “Libertatea”, u kojem je prošla sve profesionalne faze, od novinarke saradnice do članice uređivačkog kolegijuma. Sarađivala je i sa Vojvođanskom mrežom IWPR i BIRN, bila je novinarka i urednica emisije “Vojvodina sat” TV produkcije UrbaNS i dopisništva TV B92 u Novom Sadu. Takođe, radila je i kao novinarka i urednica Gradskog programa Radija 021. U tom mediju bila je zamenica glavnog urednika 2. programa Radija 021, Multi-kulti radio. Još ranije sarađivala je sa časopisom “Informator“, CMYK, Novi Sad i Radio Pančevom.

Takođe, radila je kao profesorka engleskog jezika.

PROČITAJTE JOŠ:

Marinika Tepić – politička karijera

Nakon 15 godina rada u novinarstvu odlučila je da se posveti politici jer, kako je izjavila, želela da preuzme odgovornost i počne javno da radi na vrednostima zbog kojih je kao novinarka kritikovala političku elitu.

Politikom je počela da se bavi 2012. godine, i to kada je pristupila Ligi socijaldemokrata Vojvodine, LSV. Na izbornoj listi LSV-a bila je na 24. mestu na pokrajinskim izborima u Vojvodini 2012. Iako nije uspela da obezbedi mandat, njena stranka je uspešno ušla u koalicionu vladu, a Tepićeva je izabrana za jednog od njenih članova. Postavljena je na mesto pokrajinskog sekretara za sport i omladinu.

U januaru 2017. je donela odluku da se povuče sa funkcije u Ligi socijaldemokrata. To je bilo nakon što je predsednik stranke Nenad Čanak izjavio da namerava da se kandiduje za predsedničku funkciju te godine i umesto toga dala podršku Saši Jankoviću kao kandidatu. Ona je čak bila i u njegovom političkom savetu tokom izbornog perioda.

Marinika Tepić Foto: SSP

U aprilu 2017. LSV je odlučio da je ukloni sa svih stranačkih uloga. Nakon toga, istog meseca, pristupila je Novoj stranci pod vođstvom Zorana Živkovića i preuzela funkciju u njenom predsedništvu, kao i u pokrajinskom rukovodstvu Vojvodine. Zatim je krajem maja Tepić — u znak solidarnosti sa trojicom bivših članova Pokreta Dosta je bilo – Restart — ujedinila snage uz Živkovića i zvanično osnovao poslaničku grupu „Klub nezavisnih poslanika“.

Kada su u maju 2018. godine održani izbori za Skupštinu grada Beograda, sklopili su savez sa Demokratskom strankom (DS) i Socijaldemokratskom partijom, ali nisu uspeli da pribave dovoljno glasačkih listića da pređu izborni cenzus.

U aprilu iste godine Marinika Tepić je napustila funkciju u Novoj stranci, ali nije u potpunosti napustila stranku, već njenu lidersku poziciju. Njen razlog za ostavku zasnivao se na „nerazumevanju onoga što beogradski birači impliciraju” i nespremnosti da prihvati odgovornost za loš rezultat.

Ubrzo nakon toga, udružila se sa Strankom slobode i pravde gde je preuzela potpredsedničku funkciju – sve dok se još uvek predstavljala kao nezavisni poslanik u Parlamentu.

Marinika Tepić Foto: Ivan Dinić/Nova

Tepićeva je 19. aprila 2019. godine imenovan za potpredsednicu novoosnovane Stranke slobode i pravde (SSP). Zajedno sa nekim drugim opozicionim partijama, SSP je 2019. godine pokrenula protokol protiv učešća koji je uključivao bojkot parlamentarnih izbora 2020. godine. Shodno tome, odbijali su da se angažuju u bilo kakvim državnim aktivnostima, uključujući i one koje se tiču Narodne skupštine.

Opozicione stranke u Srbiji su 2022. godine okončale bojkot izbornog procesa, a Tepić je bila na čelu liste Ujedinjeni za pobedu Srbije.

Bila je šef poslaničke grupe koju su činili SSP, PSG i sindikat „Sloga“. Na vanrednim parlamentarnim izborima 2023. godine ponovo je bila nosilac opozicione liste „Srbija protiv nasilja“.

Nakon završenih izbora 17. decembra Tepić je stupila u štrajk glađu zbog toga što su, kako je tvrdila, izbori bili pokradeni, u štrajku je bila 13 dana.

BONUS VIDEO:

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare