Foto: TANJUG/ MILOŠ MILIVOJEVIĆ; Vesna Lalić/Nova.rs; Google Maps;

Danas se održava sedmi protest "Srbija protiv nasilja", koji će početi u 18 sati ispred Skupštine Srbije, nakon čega će građani krenuti u šetnju kroz Ulicu Kneza Miloša do Mostarske petlje.

Protest će, kao i svaki prethodni put, početi ispred Skupštine Srbije, gde će biti pročitani zahtevi građana. Kako je najavljeno, okupljenima će se obratiti javne ličnosti i žrtve režima.

Iako je bilo najava da će šetnja biti nešto duža i ići kroz Bulevar Kralja Aleksandra i preko Autokomande do Mostarske petlje, organizatori su odlučili da se ruta smanji.

Foto: Goran Srdanov/Nova.rs

„Obaveštavamo učesnike protesta da smo na inicijativu velikog broja građanki i građana skratili rutu kretanja posle okupljanja ispred Skupštine u 18 sati. Posle govornika na bini ispred Skupštine, uputićemo se ulicom Kneza Miloša do auto-puta kod Mostarske petlje“, rekao je Lutovac i naglasio da je to odluka organizatora.

Danas će protesti biti održani u još tri grada – Novom Sadu, Nišu i Kragujevcu. Opozicija je saopštila gde će se u tim gradovima okupljati građani. „U Novom Sadu na raskrsnici Temerinske i Partizanske ulice. U Nišu na raskrsnici ulice Nikole Pašića, Kralja Stefana Prvovenčanog i Ulice sedmog jula, U Kragujevcu – Vuka Karadžića, Kneza Mihaila, 27. marta i raskrsnice kod velikog parka. Dakle, akcija će pored Beograda biti održana i u ta tri velika grada u Srbiji“, naveo je Aleksić.

U planu je da protesti traju tri sata – dakle od 18 do 21 čas.

„Ove nedelje akcija će pored Beograda biti održana i u ova tri grada u Srbiji. Ovo je upozorenje vlastima da ne ignorišu protest, jer ćemo akciju nastaviti i narednih nedelja. Ili će u Srbiji stati nasilje ili će stati Srbija“, poručio je Aleksić.

Pre današnjeg protesta, u četvrtak su održani protesti u Somboru, Valjevu, Kraljevu gde su okupljeni prošetali centralnim gradskim ulicama.

Govornici su ponovili zahteve sa protesta „Srbija protiv nasilja“: smena članova Saveta REM-a, smena ministra unutrašnjih poslova Bratislava Gašića, smena Aleksandra Vulina sa čela BIA, oduzimanje nacionalne frekvencije Pinku i Hepiju, ukidanje medija koji promovišu nasilje, mržnju.

Uoči i ovonedeljnog protesta održana je sednice Skupštine na kojoj se raspravljalo o smeni ministra policije Bratislava Gašića i formiranja anketnog odbora zbog tragedije u „Ribnikaru“ i okolini Mladenovca.

U četvrtak su poslanici podigli fotografije glumaca, koji su prethodnih dana targetirali predstavnici vlasti i prorežimski mediji.

Foto:A.K./ATAImages

Mnoge javne ličnosti, prvenstveno glumci, podržali su proteste „Srbija protiv nasilja“. Mnogi od njih govorili su na bini ispred Skupštine Srbije. Zbog otvorene podrške protestima svi odreda su bili targetirani, prvenstveno u Skupštini Srbije, a zatim i u režimskim medijima. Napad na glumce u Skupštini je predvodio poslanik SNS Nebojša Bakarec, koji je javno govorio o njihovim primananjima, što su glumci tumačili kao poruku da će bez istih i ostati.

Bonus video: Reka ljudi na protestu „Srbija protiv nasilja“

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar