Savo Manojlović Foto: FoNet/Milica Vučković

Direktor kampanje pokreta Kreni-Promeni Savo Manojlović izjavio je danas da bi narod u Srbiji imao koristi od iskopavanja litijuma onako kao što narod Konga ima koristi od iskopavanja dijamanata, a ukoliko vlast ne odustane od saradnje sa Rio Tintom i projekta Jadar kroz institucionalnu borbu, ocenio je da će se stvari rešavati na ulicama.

“Stvari koje se ne budu rešavale u institucijama, rešavaće se na ulicama. To nije pretnja već društvena zakonomernost. U tom smislu bilo kakvi incidenti idu na dušu onih koji ne sprovode zakon i koji su okupirali ovaj sistem”, naveo je Manojlović u intervjuu za Insajder povodom najavljene mogućnosti da vid protesta bude zaustavljanje saobraćaja na prugama.

Manojlović je ukazao da stranke služe tome da država funkcioniše u političkom smislu, a Srbija trenutno ima situaciju da je jedna politička stranka i faktički i pravno okupirala institucije države.

“Ovo je nešto što smo očekivali i na šta smo upozoravali. Mi smo bili potpuno svesni da je sve što se desilo 2021. i 2022. godine bila jedna dobijena bitka, dva promenjena zakona i ukidanje prostornog plana Jadar. I to jeste jedna vrsta najveće građanske pobede od 5. oktobra, ali potpuno smo bili svesni da je vlast tada ustuknula i da je čekala da prođu dva izborna ciklusa“, rekao je Manojlović.

Prema njegovim rečima, na delu je kršenje sopstvenih odluka vlasti.

„Sve vreme smo upozoravali na lobističke tekstove Rio Tinta, ukazivali da javni servis ignoriše javnu raspravu, da je izvršen državni udar nestavljanjem narodne inicijative u ustavnom roku“, rekao je Manojlović, ukazujući na kršenje zakona o lobiranju i o informisanju navalom lobističkih tekstova čiji je cilj bio da „sprovedu neku vrstu lobotomije javnom mnenja”.

Manojlović je ocenio da je u pitanju borba za dve vizije Srbije, jednu koju su namenili Rio Tinto i vlast, a to je neka vrsta figurativne afričke kolonije, a druga vizija je Srbija kao moderna evropska zemlja.

Povodom objavljene studije uticaja na životnu sredinu i stavova dela naučne zajednice koja se protivi projektu Jadar, Manojlović je izjavio da vlast očigledno ima problem sa pravim diplomama, dodajući da postoje eksperti koji podržavaju stavove vlasti ali da oni nisu u vrhu nauke.

”Oni sada nipodaštavaju najveća naučna imena, između ostalih i akademike koji su stali iza stava da Srbije ne treba da bude ekološki uništena, nipodaštavaju zvaničan odbor za zaštitu životne sredine Beogradskog univerziteta”, istakao je Manojlović.

***

BONUS VIDEO:

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare