Emanuel Makron Foto: Foto: Amir Hamzagić/Nova.rs

Potpisani sporazumi, stanje na Kosovu, hapšenje vlasnika Telegrama i sankcije Rusiji - sve se to našlo u obraćanju francuskog predsednika Emanuela Makrona tokom prvog dana njegove posete Srbiji.

Predsednik Francuske Emanuel Makron se na početku obraćanja zahvalio predsedniku Vučiću na toplom dočeku i naveo da mu je drago što se sa svojom delegacijom vratio u Srbiju.

„Želeo bih da danas svojim prisustvom ponovo uputim poruku prijateljstva Francuske Srbiji i da na najodlučniji način izjavim da je vašoj zemlji mesto u Evropi, Evropskoj uniji“, rekao je Makron na zajedničkoj konferenciji sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem u Beogradu.

Uzlet odnosa Srbije i Francuske

Naveo je kako su u poslednjih pet godina odnosi Srbije i Francuske doživeli novi uzlet.

„Ojačala je naša ekonomska saradnja. Francuska preduzeća dugoročno su se angažovala na infrastrukturnim projektima kao što su beogradski metro, modernizacija Aerodroma ‘Nikola Tesla’ na kojem ćemo sutra obeležiti uspešno okončane radove, modernizacija mreže za elektrodistribuciju, upravljanje otpadom i saradnja u oblasti zdravstva“, istakao je Makron.

Naglasio je kako su privredne delatnosti sve brojnije u oba smera i da postižu sve veći uspeh, kao što su pokazali razgovori u junu u Beogradu 2019. i u Parizu početkom avgusta na margini Olimpijskih i Paraolimpijskih igara.

Emanuel Makron Foto: Foto: Amir Hamzagić/Nova.rs

„Francuska agencija za razvoj koja je prisutna u Srbiji od 2019. godine izdvojila je svotu od gotovo 600 miliona evra i nastavlja da razvija svoje aktivnosti. Naši stručnjaci rade na pružanju podrške u sprovođenju reformi i ekološkoj i energetskoj tranziciji u Srbiji. Danas sporazumi koji su potpisani su jako važni za sve to“, rekao je Makron.

Dodao je kako će sutra imati zadovoljstvo i čast da poseti jednu od najvećih nacionalnih kulturnih ustanova Srbije koja se nalazi u Novom Sadu.

Napomenuo je da se vratio u Srbiju da bi video kako Srbija i Francuska mogu da nastave svoj put u međunarodnom i evropskom kontekstu.

„Puno toga se dogodilo u poslednjih pet godina, imamo puno tenzija. Rat se vratio na evropski kontinent sa agresijom Rusije protiv Ukrajine. Sem tih pitanja koja sebi postavljamo, pa i sumnji koje nas obuzimaju, moja poruka je jednostavna, Evropska unija i njene zemlje članice, njima je potrebna u ovom kontekstu, jaka i demokratska Srbija, a Srbiji je potrebna jaka i suverena Evropska unija kako bi branila njene interese. Srbiji je mesto u Evropskoj uniji i ona tu može da odigra jednu veoma važnu ulogu i da posluži kao primer i zamajac čitavom regionu Zapadnog Balkana i mi smo spremni da pružimo podršku svim naporima koji su neophodni, kako u oblasti ekonomije, tako u poboljšanju vladavine prava i svakodnevnog života“, poručio je Emanuel Makron.

Dodao je da bi želeo da se uskoro steknu uslovi za otvaranje novog klastera pregovaračkih poglavlja između Srbije i Evropske unije, kao i da je Francuska spremna da i dalje pokreće inicijative u okviru Evropske političke zajednice u kojoj se glas Srbije poštuje i čuje.

Emanuel Makron i Aleksandar Vučić Foto: Foto: Amir Hamzagić/Nova.rs

„Kao i Francuska, i Srbija teži ka nezavisnosti i suverenitetu, koji danas samo Evropska unija može da joj ponudi zahvaljujući sredstvima za stratešku autonomiju kojima raspolaže. Ta filozofija, ta doktrina, to je upravo ono što Francuska nosi već sedam godina u EU, to je ono što nose svi Evropljani, što zovemo Agenda iz Versaja iz 2022. godine i to je deo mandata sadašnje Evropske komisije. Strateška autonomija, mi možemo zajedno da je konsolidujemo, da pojačamo našu bezbednost. To nije samo na nivou EU, već je u okviru Evropske političke zajednice i to sve gradimo zajedno sa zemljama koje žele da se približe Evropskoj uniji. Zbog toga, izbor borbenih aviona ‘rafala’ je jedan jasan izbor koji predstavlja volju za dugoročnim savezom između naše dve zemlje u sklopu snažne, suverene Evropske unije i taj izbor učestvuje u našoj strateškoj autonomiji. Gradimo našu odbranu i želimo da operativno budemo nezavisni“, istakao je Makron.

Napomenuo je da to treba da nastavi da se radi u svim sektorima „kako bismo bili što otporniji u međunarodnom okruženju koje je postalo sve neizvesnije“.

„Imali smo pandemiju koja nas je sve pogodila i imamo geopolitičke krize. Pandemija je bila pre samo četiri godine, to su mnogi zaboravili, ali tu smo videli koliko smo krhki, koliko smo osetljivi. Upravo zbog toga su ovi sporazumi koje smo potpisali između naših vlada i drugih 11 sporazuma koji nam omogućavaju da produbimo našu saradnju, ojačamo naše veze i poboljšamo naše kapacitete, da se suočimo sa velikim promenama kada govorimo o održivom rastu, o energetici, o infrastrukturama. Vi ste govorili o energetici koliko je upravo to važno, kako za vašu zemlju, tako i za ceo region“, naveo je Makron.

Odnosi Srbije sa Rusijom

Na pitanje novinara koje garancije je dobio od partnera iz Srbije da neće biti transfera tehnologije prema Rusiji u vezi sa avionima „rafal“ i da Beograd neće vršiti pritisak na druge u regionu poput Kosova, Makron je kazao da „vidi da puno ljudi zamera Srbiji što ima partnerstvo sa Rusijom ili sa Kinom, ali da sada ima i sa Francuskom“.

Emanuel Makron i Aleksandar Vučić Foto: TANJUG/ MARKO ĐOKOVIĆ/ nr

„To je zaista jako velika promena. Ja poštujem suverenitet Srbije i poštujem partnerstvo i sa drugim zemljama, ali to je strateška promena koju treba naglasiti jer predstavlja veliku hrabrost. Ovo je velika šansa za Evropu i pokazatelj evropskog duha“, naveo je Makron.

Makron je rekao da francuska grupa Daso aviasion, čiji je izvršni direktor Erik Trapije, a koja je potpisala ugovor o „rafalima“ sa ministrom odbrane Srbije Bratislavom Gašićem, „uvek stavlja (u ugovor) garancije kako bi sačuvala svoju intelektualnu svojinu, veštine i znanja“.

„Budite sigurni da smo sve radili onako kako treba, kao i sa drugim zemljama što smo radili. Garancije postoje i ja imam poverenje da će ono što smo definisali zajedno tako i biti“, kazao je Makron.

O strateškim mineralnim sirovinama

Dodao je da isto važi i za oblast minerala od strateškog značaja za šta je takođe potpisan sporazum.

„Vidim koliko su strasti tu ponekad uzavrele. To je zaista jako važna tema za naš suverenitet, za našu energetsku tranziciju. Mi u Francuskoj takođe imamo važne projekte u ovoj oblasti i zato je jako važno da vlade sarađuju kako bismo bili sigurni da svi ti projekti poštuju najbolje standarde po pitanju zaštite životne sredine. Mi možemo da vam pomognemo, imamo iskustva, ali naravno sve te odluke su na Srbiji. Srbija je suverena da donese sopstvene odluke“, naglasio je Emanuel Makron.

O Kosovu

Govoreći o odnosima Beograda i Prištine, Makron je rekao da je normalizacija tih odnosa sastavni deo procesa približavanja Evropskoj uniji.na oslu

„To pitanje neće biti rešeno bez kompromisa obe strane i, shodno tome, ako ne bude političke hrabrosti da se postigne rešenje. U tom smislu, želim da čestitam srpskim nadležnim organima na odlukama donetim krajem prošle godine kako bi počeli sa sprovođenjem sporazuma iz Ohrida. Sa našim evropskim partnerima rekli smo koliko smo zabrinuti zbog nedavnih jednostranih poteza Kosova koji ne šalju dobar znak. Budite uvereni da će Francuska i dalje s posebnom pažnjom pratiti uslove u kojima živi srpska zajednica na Kosovu i u tom kontekstu smo posebno privrženi obrazovanju zajednice opština sa većinskim srpskim stanovništvom“, naveo je Makron.

Istakao je da je njegova današnja poruka, pre svega, poruka odlučnosti i poverenja.

Emanuel Makron i Aleksandar Vučić Foto: Amir Hamzagić/Nova.rs

„Nastavićemo da pružamo podršku naporima koji se ulažu u evropsko posredovanje kako bi se ostvario napredak u normalizaciji odnosa između Srbije i Kosova, što je od ključnog značaja i za čitav region Zapadnog Balkana. Na taj način će se poboljšati i vaši odnosi sa svim partnerima. Imaćemo slobodno kretanje stanovnika i bolji život za sve vaše građane“, poručio je Makron.

„Niti sam znao da Durov dolazi u Francusku, niti je trebalo da se vidimo“

Predsednik Francuske Emanuel Makron izjavio je večeras da nije trebalo da se vidi sa vlasnikom Telegrama Pavelom Durovom, milijarderom rođenim u Rusiji, a protiv koga su francuske istražne sudije naredile pokretanje zvanične istrage.

Na pitanje da li je Durov došao u Francusku da bi se video sa njim, Makron je odgovorio da je puno toga netačnog pročitao.

„Francuska je zemlja koja štiti slobodu govora. Francuska je zemlja koja štiti i voli inovaciju i preduzetništvo, ali mi smo zemlja gde postoji podela vlasti i imamo pravnu državu koju kontrolišu nezavisne sudije i to je nešto što je dobro“, rekao je Makron.

PROČITAJTE JOŠ

On je rekao da nije znao da Durov dolazi u Francusku, dodajući da je to sasvim normalno zato što i ne treba da zna ko ulazi, a ko izlazi iz Francuske.

„Ja ga nisam pozvao i nije trebalo da se vidim sa Durovom, ni krajem prošle nedelje, ni sledećih dana i radi se o nezavisnoj akciji pravosudnih organa Francuske“, rekao je Makron.

Na kraju obraćanja se zahvalio predsedniku Vučiću na strateškim odlukama koje je danas doneo.

„I na angažmanima koje ste preuzeli i kojih se držite od septembra meseca. Puno puta smo razgovarali poslednjih pet godina, otkako sam poslednji put bio u poseti, puno smo razgovarali na raznim mestima, delili smo naše analize. Puno sam naučio tako što sam vas slušao. Često smo se slagali, a kada se nismo slagali, uvek smo poštovali jedan drugog, ali ste uvek radili ono što ste rekli da ćete raditi i to je nešto što ja zaista cenim i to je upravo ono što je prijateljstvo između naša dva naroda“, naglasio je Makron.

Istakao je da su naši narodi u važnim trenucima uvek bili jedan pored drugog.

„Verovatno zato što i srpski i francuski narod imaju taj ideal romantizma, imaju hrabrost, znaju istoriju i istorija je važna za njih. Odluke koje su danas donete i razgovori koje ćemo dalje imati, mislim da na skroman način nastavljaju ovu slavnu prošlost i naše prijateljstvo koje je zaista snažno i solidno. Ja sam danas i sutra ovde u Srbiji i vaš sam iskreni prijatelj. Poštujem vas, imamo određene angažmane. Ja želim da nastavimo da pišemo nove stranice prijateljstva između naša dva naroda u trenutku kada je jako važno da imamo istorijske, snažne prijatelje, a mi to imamo među nama“, naveo je Emanuel Makron na kraju svog obraćanja.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare