Skoro tri sata na TV Hepi, predsednik Srbije Aleksandar Vučić bio je u društvu ministra Ivice Dačića, pevačice Jelene Karleuše, glavnog urednika "Informera" Dragana J. Vučićevića i Milana Kneževića, političara iz Crne Gore. Prema navodima Istinomera, ovo je bilo 116. obraćanje predsednika od početka godine u kojem je izneo brojne neistine.

Predsednik Aleksandar Vučić rekao je na Hepiju u „Ćirilici“ da imamo 550.000 zaposlenih više nego što smo imali pre 12 godina, za vreme bivše vlasti.

„To je najveći uspeh i najveći rezultat i hoću da to ljudi razumeju – tih 550.000 su nam doneli da možemo da se suprotstavimo Ujedinjenim nacijama, da možemo da se suprotstavimo oko Saveta Evrope”, rekao je predsednik Vučić.

Aleksandar Vučić Foto: Printscreen/Happy

Kako Istinomer navodi, predstavnici vlasti često porede broj zaposlenih sa periodom od pre 12 godina, ali zbog promena u metodologiji ti podaci su neuporedivi.

Sudeći po podacima koji stoje na sajtu RZS-a, ovaj podatak je čak i netačan, jer je prema Anketi o radnoj snazi u aprilu 2012. godine Srbija imala 2.157.618 zaposlenih, dok broj zaposlenih u prvom kvartalu 2024. godine iznosi 2.364.580.

„Razlika je, dakle, 206.962, a ne 550.000 kako tvrdi Vučić, pa i ovu izjavu ocenjujemo kao neistina“, navodi Istinomer.

„Nikada ovoliko puteva nismo gradili“

Vučić je govorio i o gradnji puteva navodi da ovoliko auto-puteva nikada nismo gradili u istoriji.

„Kada se sve sabere i oduzme, uz konstantno probijanje rokova za izgradnju predsednik za izjavu “nikad u istoriji” dobija ocenu neproverivo“, navodi Istinomer.

Prema podacima “Puteva Srbije” ukupna dužina izgrađenih autoputeva koji su u saobraćaju je oko 978 km. Od 2005. do 2012, po podacima Eurostata, u Srbiji je izgrađeno 233 kilometra autoputa, a podaci od 2000. do 2005. nisu dostupni.

izgradnja nove fabrike u Čačku Foto:TANJUG/ VLADIMIR ŠPORČIĆ

Nikada u istoriji” je inače jedan od spinova koji predsednik Vučić redovno koristi u javnim obraćanjima.

„Ovo je još jedan slučaj kada nije jasno na koji period predsednik Srbije misli kada koristi istorijsko poređenje“, piše Istinomer.

PROČITAJTE JOŠ:

„Nemamo decu, ne rađamo decu“

„Nemamo decu, ne rađamo decu. Mi pričamo o tome da je odliv veliki, bio je veliki, sada je minimalan odnos između emigracije i imigracije“, izjavio je Vučić na Hepiju.

Kako piše Istinomer, kada je reč o prvom delu izjave, SNS se u prethodnoj izbornoj kampanji hvalio da smo na kraju 2022. imali stopu ukupnog fertiliteta 1,63, što smo tada ocenili kao neistinu.

„Drugi deo izjave je #Neproveriv jer RZS ne raspolaže zvaničnim podacima o imigraciji i emigraciji“, navodi se.

BONUS VIDEO: Vučić je najavio dolazak i veliki miting i u Nišu

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare