Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izvinio se svojim naprednjacima zbog toga što im ovog puta nije mnogo pomogao u kampanji svojim prisustvom, te saopštio da će se pojaviti na skupu u Novom Sadu, u nedelju. Po svemu sudeći, to će biti i jedini miting vlasti na kojem će Vučić govoriti, a dva su razloga za to.

Aleksandar Vučić je u četvrtak uveče bio gost Gorislava Papića u emisiji “Četvrtkom u 9”. Tom prilkom je odgovarao na pitanje gde vidi najveća iskušenja po pitanju rezultata predstojećih lokalnih izbora i kazao da će na mnogo mesta biti teško, jer su se ponovo svi ujedinili.

Aleksandar Vučić Foto: Printscreen/RTS

„Moram ljudima iz SNS-a, koji toliko volim, i koliko poštujem i stranku Rasimu Ljajića i SPS, uz sve naše razlike, da se izvinim jer ja sada moram da obavljam velike državne poslove. Biću sa njima u nedelju na skupu u Novom Sadu i onda mene šest dana opet neće biti od preostalih 10“, rekao je Vučić.

Kad Vučić kaže “svi su se ponovo ujedinili”, to se zapravo odnosi isključivo na Novi Sad, gde je cela opozicija stala na jednu listu. Čak i predstavnici stranaka koje bojkotuju izbore u Beogradu.

Po svemu sudeći, Novi Sad će biti najveće poprište izborne bitke, a Vučićev dolazak to i potvrđuje.

Direktor Centra za praktičnu politiku Dragan Popović kaže da sve što Vučić radi, u bilo kojem kapacitetu, radi na osnovu istraživanja javnog mnjenja i onoga što će biti od koristi njemu lično i Srpskoj naprednoj stranci.

Dragan Popović Foto: n1

“I to što ga nema svakog dana na javnim skupovima, takođe, je deo kampanje. Ja sam uveren, a ostavljam mogućnost da grešim, da je naprednjacima stalo da se što manje priča o ovim izborima, te shodno tome da na njih izađe što manje ljudi. Zato i Vučić malo govori o izborima, a mogo više o nekim nacionalnim temama, poput Rezolucije o Srebrenici…”, kaže Popović.

To bi bio prvi razlog zbog kojeg će se Aleksandar Vučić pojaviti samo na novosadskom skupu SNS. Drugi je realna mogućnost da udružena opozicija u ovom gradu dođe do dobrog rezultata.

“Procenjeno je i gde mora da se priča, gde postoji opasnost po SNS. Verovatno istraživanja govore da je to Novi Sad, gde opozicija izlazi u punom kapacitetu, na jednoj listi, pa onda SNS uzvraća istom merom, zajedno s Vučićem na skupu. Mislim da će biti vrlo interesantno videti rezultate izbora u Novom Sadu i Nišu. Jer je u Novom Sadu cela opozicija stala na jednu listu i napravila referendumsku atmosferu, dok se u Nišu opozicija podelila na tri bloka. Kad se završe izbori, videćemo da li više ljudi motiviše veći izbor ili referendumska atmosfera”, zaključuje Popović.

Koalicija 12 stranaka

Kad je atmosfera u Novom Sadu u pitanju, ovo je jedini grad u kojem su na istu listu stale sve opozicione stranke. Njih 12 u koaliciji “Udruženi za slobodan Novi Sad”, na birališta izlaze pod parolom „Na sav glas – Udruženi za slobodan Novi Sad”.

Koaliciju čine Stranka slobode i pravde, Narodni pokret Srbije, Demokratska stranka, Srbija centar, Građanski pokret Bravo, Zeleno-levi front, Pokret slobodnih građana, Pokret obnove Kraljevine Srbije, Novi DSS, Liga socijaldemokrata Vojvodine, Ekološki ustanak i Pokret za Preokret.

I pokret Kreni-promeni Sava Manojlovića izlazi na novosadske izbore.

Šanse za dobar rezultat opozicije u ovom gradu zaista su velike, pogotovu uzimajući u obzir rezultate decembarskih izbora.

Tada je razlika između vladajuće partije i najveće opozicione koalicije u Novom Sadu iznosila nešto više od 10.000 glasova. Lista „Aleksandar Vučić – Srbija ne sme da stane“ dobila je 78.771, dok je „Srbija protiv nasilja“ dobila glas 68.397 glasova Novosađana.

BONUS VIDEO:

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare