Lov na ekološke aktiviste, tako bi se moglo nazvati ono što gledamo u Srbiji prethodnih nedelja. Na meti su svi protivnici rudnika litijuma, oni koji su učestvovali na protestima ili su se ovim povodom oglašavali na društvenim mrežama. Policija im upada u stanove, zaustavljaju ih na aerodromu, a privođene su čak i trudnice…

Od trenutka kad je objavljeno da će u Srbiji biti otvoren rudnik litijuma, na desetine hiljada građana izašlo je na ulice u gradovima širom Srbije kako bi rekli „ne“. Veliko finale bio je protest u Beogradu, održan prošle nedelje, na kojem se pojavilo oko 100.000 građana.

Protest protiv rudarenja litijuma blokada Železničke stanice Prokop Foto:TANJUG/ VLADIMIR ŠPORČIĆ

Nakon što su otpočeli blokadu pruga i auto-puta, policija je odlučila da protest „razbije“ u ranu zoru, a talas privođenja i zastrašivanja aktivista, koji je usledio u danima nakon protesta, potvrda je da obračun vlasti nije gotov.

Štaviše.

Pokret Kreni-promeni naveo je da je u poslednjih nedelju dana policija privela i uhapsila oko 40 aktivista zbog učešća u organizaciji protesta protiv iskopovanja litijuma. Gotovo u svim slučajevima, privedenim aktivistima na teret se stavlja krivično delo „pozivanje na nasilnu promenu ustavnog uređenja“.

Savo Manojlović ispred kordona Foto:Nova.rs

Inače, pozivanje na nasilnu promenu ustavnog uređenja je krivično delo za koje je zaprećena kazna zatvora i do pet godina. Član 309 Krivičnog zakonika precizira da za to delo može da bude osuđen „Ko u nameri ugrožavanja ustavnog uređenja ili bezbednosti Srbije poziva ili podstiče da se silom promeni njen ustavno uređenje, svrgnu najviši državni organi ili predstavnici tih organa, kazniće se zatvorom od šest meseci do pet godina“.

Najsvežiji primer je slučaj aktivistkinje Zorane Crnojević, koju je po rečima advokatice Sare El Sarag, policija zastrašivala u petom mesecu trudnoće. Crnojević je privedena na višesatni razgovor, a potom joj je pretresen i stan u Vršcu.

Zorana Crnojević
Zorana Crnojević

„Crnojević zbog trudnoće već mesecima ne učestvuje u organizaciji ekoloških ili bilo kojih drugih protesta i to u Vršcu svi znaju, pa i u policiji. Besmisleno je da se, zbog navodnog, odnosno nepostojećeg pozivanja na nasilno rušenje ustavnog poretka, izda nalog za pretres njenog stana i za privođenje u policiju“, kazala je advokatica Sarag.

Po istom receptu, na ispitivanju je završila i aktivistikinja Demokratske stranke Milica Ranđelović, koju je policija privela u trenutku kada je na beogradskom aeorodromu „Nikola Tesla“ trebalo da se ukrca u avion. Kako je i sama navela, umesto odlaska na godišnji odmor, skoro četri sata je na aerodromu provela na ispitivanju, sa pripadnicima Granične policije i Uprave kriminalističke policije (UKP), a zatim su je sproveli u Novi Sad gde su joj i pretresli stan.

U njenom slučaju, bile su „sporne“ objave na društvenim mrežama.

Na meti se našlo i četvoro aktivista Eko straže, kojima je policija takođe pretresala stanove. Pripadnici Uprave kriminalističke policije sa nalozima za pretres stigli su 17. avgusta na vrata Marka Kovačevića, Ivana Jagića, Petra Jeftića i Aleksandre Bulatović.

Kako je i potvrdila Eko straža, Marko Kovačević je 10. avgusta u Beogradu prijavio zvanično protest koji je održan protiv iskopavanja litijuma. Supruga Ivana Jagića, bila je govornik na jednom od protesta za bezopasan vazduh, dok se Petar Jeftić bavi programiranjem i nema nikakvu povezanost sa protestima. Aleksandra Bulatović je naučni saradnik i doktor prava.

Istog dana kada su privedeni akrivisti Eko straže, policija je u Vranju, došla po Dragana Antića, aktivistu i odbornika u tamošnjoj gradskoj skupštini.

Antić je objavio na Fejsbuku neposredno uoči ulaska u Policijsku upravu da su ga „pokupili sa ulice i priveli na razgovor“. Policija je pretresla i njegov stan“, a „pozivanje na nasilnu promenu ustavnog poretka“ pominje se i u ovom slučaju.

Govornik na jednom od protesta protiv „Rio Tinta“ u Užicu Milovan Petrović bio je priveden, nakon čega mu je i određen pritvor, koji mu je u međuvremenu ukinut. Petrović, inače inžinjer tehnološke hemije, javnosti je poznat po tome što na svojoj Fejsbuk stranici oštro kritikuje sve što se tiče ugrožavanja životne sredine.

U Beogradu je 13. avgusta uhapšen i i aktivista Lokalnog fronta Mihailo Kolović, a kako mu je rečeno u policiji, neko ga je prijavio da je polomio izlog u Novom Sadu i to u trenutku kada je on bio na velikom protestu u Beogradu.

Da i najmanja kritika na račun iskopavanja litijuma nije dozvoljena, pokazao je i slučaj aktivisita pokreta „Kreni promeni“, koji su privedeni na svečanom dočeku srpskih olimpijaca, koji je održan ispred Starog dvora. Oni su tada razvili transparent „Nećete kopati“.

Priveden je i jedan od osnivača Valjevskog pokreta otpora i jedan od organizatora protesta protiv kopanja litijuma u ovom gradu advokat Branko Ivković. Ubrzo je pušten da se brani sa slobode.

Nakon što je 11. avgusta u Beogradu održan najveći ekološki protest ikada u našoj zemlji, posle blokade pruge, policija je u ranu zoru privela Ivana Bjelića, Nikolu Ristića i Jevđenija Dimitrijevića. Njima je zbog ometanja javnog reda i mira najpre određen pritvor, koji je u međuvremenu i ukinut.

Zapravo, može se reći da je progon aktivista započeo mnogo pre velikog protesta u Beogradu, imajući u vidu da su još početkom jula uhapšeni Zlatko Kokanović i Nebojša Petković iz doline Jadra. Zajedno sa njima tog julskog dana privedno je još troje aktivista, nakon što je na blokadi lozničke pruge došlo do sukoba sa policijom. Uoči protesta u Beogradu Kokanović i Petković su pozvani na razgovor u BIA.

BONUS VIDEO:

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare