Srđan Milivojević Foto: Vesna Lalić/Nova.rs

Narodni poslanik Demokratske stranke Srđan Milivojević rekao je da svakog dana stižu nove i zabrinjavajuće informacije kada je reč o nastavku iskopavanja litijuma u Srbiji, a da je poslednja u nizu ona koju je dao predsednik Aleksandar Vučić u izjavi za Fajnensl Tajms da bi rudnik Rio Tinta mogao biti otvoren 2028. godine.

„Ove zaprepašćujuće vesti još jednom potvrđuju bahati karakter i osionu prirodu režima Aleksandra Vučića koji se ovakvim izjavama ruga veličanstvenim građanskim protestima kojima su 2022. godine zaustavljene aktivnosti na iskopavanju litijuma i devastiranju Srbije. Takođe iskazanom samovoljom i tvrdoglavim istrajavanjem na realizaciji ovog pogubnog projekta, Aleksandar Vučić po ko zna koji put izlazi iz svojih ustavnih i zakonom definisanih ovlašćenja, postavljajući se kao vrhovni gospodar svih resursa ove zemlje i što je još pogubnije kao vlasnik naših života i naše budućnosti, svodeći građane na puke podanike“, kazao je Milivojević.

Dodaje da se takvim bezobraznim i arogantnim stavom Vučić ponižava i nipodaštava preko 30000 građana Srbije koji su potpisali Narodnu inicijativu kojom se zahteva da Narodna skupština donese Zakon o zaustavljanju istraživanja litijuma.

PROČITAJTE JOŠ:

„Iskopavanje litijuma neće doneti nikakve ekonomske blagodeti Srbiji i našim građanima. Naprotiv Srbiju uvodi u period nove nestabilnosti i novih sukoba, a Aleksandru Vučiću donosi još jedan alibi kojim će pred svetskim moćnicima opravdati izbornu krađu i druge nedomokratske postupke i kriminalne aktivnosti“, smatra Milivojević.

„Naposletku, podsećam građane Srbije da se ova aktivnost planira uporedo sa ukidanjem moratorijuma na izgradnju nuklearnih elektrana i uvoz potrošenog nuklearnog goriva čime je sudbina Srbije kao evropske deponije zapečaćena. Pozivam građane Srbije da se zajedno i organizovano suprotstavino najavljenom uništenju naše zemlje u što širem frontu slobodiljubivih ljudi zabrinutih za sudbinu i budućnost Srbije“, zaključuje on.

BONUS VIDEO:

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare