Foto: Dragan Mujan/Nova.rs

Ambasade Francuske, Nemačke, Italije, Ujedinjenog Kraljevstva i Sjedinjenih Američkih Država u Prištini izrazile su žaljenje zbog odluke Srpske liste da ne učestvuje na lokalnim izborima za gradonačelnike četiri opštine na severu Kosova 23. aprila, navodeći da podržavaju održavanje izbora.

U saopštenju objavljenom večeras, ambasade zemalja Kvinte navode da su izbori temelj demokratije i da je „od suštinske važnosti da se obezbedi da se oni budu održani na miran i uredan način“.

„Žalimo što Srpska lista nije iskoristila demokratsko pravo da učestvuje na ovim izborima. Očekujemo da nadležni organi postupe profesionalno. Pozivamo sve stranke da se uzdrže od nasilja koje bi moglo da ometa izbore“, navedeno je u saopštenju.

Povodom odluke Srpske liste, premijer Aljbin Kurti rekao je juče da je to „znak kontrole Beograda nad strankom i kontinuiranog mešanja u unutrašnje stvari Kosova“, i zatražio da Evropska unija osudi „kršenje Osnovnog ugovora“ postignutog na pregovorima u Briselu.

Srpska lista je ranije saopštila da je njena odluka da ne učestvuje na vanrednim izborima u četiri opštine na severu Kosova „rezultat kontinuiranog institucionalnog nasilja režima Aljbina Kurtija nad srpskim narodom, oduzimajući Srbima sva prava“.

Četiri opštine na severu Kosova su ostale bez gradonačelnika početkom novembra prošle godine kada su oni podneli ostavke, nakon odluke Vlade Kosova o preregistraciji registarskih tablica.

Izbori su nakon toga bili zakazani za sredinu decembra 2022. godine, ali su na zahtev međunarodne zajednice odloženi za april ove godine.

***

BONUS VIDEO – Šta SAD planiraju sa zemljama EU koje ne priznaju Kosovo?

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar