Aljbin Kurti Foto: EPA-EFE/MARTIN DIVISEK

Kosovski premijer Aljbin Kurti ocenio je da su pregovori Kosova i Srbije uz posredovanje EU postali toliko jednostrani da su dospeli u ćorsokak i optužio predsednika Srbije Aleksandra Vučića da ga je vređao, a evropske posrednike da nisu pokušali da to spreče.

U danas objavljenom intervjuu za britanski Gardijan (Guardian), Kurti je rekao da je kontinuirana nestabilnost učinila region „igralištem za geopolitičke igre Ruske Federacije i Narodne Republike Kine“.

Kurti je svoj poslednji neuspeli sastanak sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem 14. septembra u Briselu opisao kao debakl, dodajući da je specijalni izaslanik EU Miroslav Lajčak „izgubio neutralnost“.

Prema Kurtijevim rečima, Lajčak nije uspeo da prenese kosovskim građanima pismenu pregovaračku poziciju Srbije, već im je ona predstavljena tek nakon što su pregovori prekinuti. Kurti je rekao da je dokument star više od šest meseci.

„Nema daljeg pomaka ovom metodom. Sastanak od 14. septembra pokazao je granice starih metoda“, rekao je Kurti.

Kako prenosi Gardijan, kosovski premijer je optužio Vučića da ga je tokom razgovora vređao, što je, kako je rekao, postala redovna pojava bez pokuašaja posrednika da to spreče.

„On je dosta često vređao i psovao na srpskom tokom ove dve godine…Tražio sam od posrednika da ga zaustave i da to osude, ali to se nikada ne dešava”, rekao je Kurti.

Gardijan podseća da je, prema saopštenju kabineta predsednice Kosova Vjose Osmani, na samitu u Moldaviji 1. juna, kome su prisustvovali predsednik Francuske Emanuel Makron (Emmanuel Macron), nemački kancelar Olaf Šolc (Scholz) i visoki predstavnik EU za spoljnu politiku i bezbednost Žozep Borel (Josep Borrell), Vučić uvredio kosovsku predsednicu.

„On se predsednici Kosova i osoblju u njenoj pratnji obratio pogrdnim i uvredljivim izrazom ‘pacovi'“, rekao je Bljerim Velja, šef kabineta Osmanijeve. „Vučićevi napadi besa odražavaju njegovu ličnost i nesposobnost da prihvati različita mišljenja“, dodao je.

Jedan izvor je rekao da iako Makron i Šolc nisu mogli da razumeju šta Vučić govori, njegov govor tela pokazivao da je iritiran i da ne želi da bude u istoj prostoriji sa Kosovarima.

Kurti nije želeo da precizira koje je epitete srpski predsednik navodno upotrebio protiv njega, ali kosovske diplomate kažu da je jedna od uvredljivih reči korišćenih na ranijim sastancima bila „Šiptar“, pogrdan naziv za kosovske Albance na srpskom jeziku.

„Kao školski nasilnik kome školska uprava odaje počasti, osim što je u ovom slučaju školski nasilnik počinio genocid i verni je saveznik (Vladimira) Putina“, rekao je Kurti.

Kancelarija predsednika Srbije nije odgovorila na zahteve za komentar.

Gardijan navodi da od izbijanja rata u Ukrajini, Kosovo veruje da se prioritet promenio kako bi se osiguralo da Srbija dodatno ne padne pod uticaj Rusije.

Priština tvrdi da su EU i SAD usredsredile svoje kritike na Kurtijevu vladu zbog zoga što nije uspostavila asocijaciju opština sa srpskom većinom kako bi srpskim oblastima dala veću autonomiju dok Kurti odbija da povuče taj potez bez odgovarajućih koraka iz Srbije, ističući da ništa u Vučićevom ponašanju ne sugeriše da mu se može verovati, dodaje list.

Kurti je za Gardijan rekao da je otišao na poslednji sastanak 14. septembra sa predlozima o redosledu koraka kosovske i srpske strane.

Prema njegovim rečima, Lajčak, izaslanik EU, rekao je da predlozi neće funkcionisati jer su u suprotnosti sa stavom Srbije, a kada je kosovski premijer zatražio da vidi papir sa stavom Srbije, Lajčak je rekao da je on dat Kurtijevom zameniku pre sastanka.

Zamenik je, međutim, rekao da nije dobio ništa, pa je Kurti otišao da se suoči sa Lajčakom, koji je tada rekao da njegov tim još pokušava da preuzme dokument iz svojih fajlova.

Prema Kurtijevim rečima, ispostavilo se da je nedostajući dokument izradila Srbija još pre martovskog sporazuma i da insistira na tome da nema napretka dok Kurti ne formira Asocijaciju srpskih opština, a Lajčak je bespogovorno prihvatio srpske uslove.

„Zato sam bio zgrožen. Bio sam šokiran“, rekao je Kurti. „Mislim da EU27 nije obaveštena o tome. Preverili su ovaj veoma važan posao ovoj osobi koja je izgubila neutralnost“, rekao je

Lajčakova kancelarija nie želela da komentariše ovu Kurtijevu verziju događaja.

Glavni portparol EU za spoljne poslove rekao je da Kurtijev izveštaj „ne odražava istinu i da je netačan“. On je rekao da je 27 država članica ponovilo punu podršku dijalogu, Borelu koji vodi razgovore i Lajčaku. On je kritikovao Kurtija zbog kršenja poverljivosti.

„Dvadeset i sedam država članica EU takođe su podsetile gospodina Kurtija na odgovornost da se poštuje princip poverljivosti u dijalogu, koji je ključna komponenta svakog politički osetljivog pregovaračkog procesa“, rekao je portparol, navodi Gardijan.

Opširnije o dešavanjima na severu Kosova čitajte u našem blogu.

BONUS VIDEO

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar