Aljbin Kurti Foto:EPA-EFE/GEORGI LICOVSKI

Premijer Kosova Aljbin Kurti izjavio je danas izjavio da vlast želi da što je pre moguće otvore most na Ibru, ali da "niti žele da iznenade svoje evropske i američke partnere, prijatelje i saveznike s jedne strane, niti mogu dozvoliti da se ovo pitanje odugovlači u nedogled".

On je u intervjuu za albanski program Glasa Amerike rekao da most preko reke Ibar treba da bude otvoren i da ga nije trebalo zatvoriti kada je kako je rekao „Kosovo oslobođeno pre 25 godina“.

Dodao je da je u Briselu postignut dogovor o pitanju mosta i da nema razloga da se o tome dalje razgovara.

„Most preko reke Ibar je morao da bude otvoren kada je Kosovo oslobođeno pre 25 godina. Nije trebalo da se zatvori kada je Kosovo postalo nezavisno pre 16 godina. Trebalo je da bude otvoren pre osam godina na osnovu Briselskog sporazuma i plana implementacije. Tri puta kasnimo, dugi niz godina. Ono što želimo da uradimo je slobodno kretanje za sve građane, robu i kapital sa obe strane reke Ibar“, rekao je Kurti iz Čikaga.

On je rekao da se pažljivo slušaju sve primedbe i sugestije međunarodnih partnera.

„Nikada nije bilo više konsultacija i koordinacije. Optimista sam da ćemo imati vladavinu prava, slobodu kretanja na jednoj strani i mir, sigurnost i spokoj na drugoj strani. Otvaranje mosta preko reke Ibar nije ni protiv koga. To je za sve zajednice… Evropa je srušila sve zidove, mi smo u Evropi i ovaj most takođe mora da se otvori“, rekao je Kurti.

Kurti je rekao da su zainteresovani za otvaranje mosta na osnovu plana koji su podelili sa svojim američkim i evropskim partnerima i saveznicima.

Podvukao je da su pregovori u Briselu od 2014. do 2017. godine završeni dogovorom o otvaranju mosta i planom implementacije o tome kako bi trebalo da bude otvoren.

„Ako se napravi dogovor i razgovara se o sporazumu, onda je to indirektno kršenje sporazuma. Nismo spremni da prekršimo dogovor. O tome ne treba ponovo pregovarati“, rekao je Kurti, koji je dodao da je spreman da poštuje sve dogovore.

Dodao je da ne veruje da su odnosi sa SAD narušeni.

Kaže da nije kao prethodni premijeri Kosova, ali dodaje da je odnos koji gradi sa SAD jači nego ikad.

Kurti boravi u SAD kako bi prisustvovao Međunarodnoj demokratskoj konvenciji u Čikagu.

Kada je reč o izborima na Kosovu 9. februara, Kurti je rekao da Pokret Samoopredeljenje ima veću podršku nego 2021. godine.

***

BONUS VIDEO – (Ne)otvaranje mosta u Kosovskoj Mitrovici niže reakcije

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare