Aljbin Kurti Foto: TANJUG/ DOPISNIK KiM/ bg

Premijer Kosova Aljbin Kurti rekao je danas da Kosovo ne može da pravi kompromis ni sa vladavinom prava ni sa ustavnošću pa će nastaviti sa sprovođenjem vladinog programa, dodajući da se nada da će privremene mere Evropske unije, koje je ocenio nepravednim, biti kratke.

Prilikom otvaranja novog parka u selu Davidovac u opštini Štimlje Kurti je rekao da se ne radi o sankcijama, već o merama prema Kosovu i da su one nepravedne.

„Kosovo i njegova vlada čine najdemokratskiju, proevropsku i najnapredniju državu i izvršnu vlast. S druge strane, imamo stalnu konfrontaciju sa raznim oblicima agresije iz Srbije, koja je autokratska i proruska država i koja se nije suočila sa svojom zločinačkom prošlošću na prostoru bivše Jugoslavije, gde je izazvala četiri rata“, kazao je Kurti medijima.

Dodao je da Vlada radi svoj posao, ali „ne zaboravimo da ne možemo da pravimo kompromis ni sa vladavinom prava ni sa ustavnošću naše zemlje, tako da ćemo nastaviti sa sprovođenjem našeg programa Vlade i nadamo se da će ove privremene mere biti veoma kratke da bi i podrška i evropska pomoć bile potpune jer je Kosovo zemlja kojoj je potrebna podrška u razvoju“, rekao je on.

Kurti je rekao da je Kosovo spremno i zainteresovano mnogo više od Srbije za normalizaciju uz de fakto priznanje u centru.

„Mi smo za deeskalaciju situacije da bi na severu Kosova bio mir i spokoj i da bi Kosovo i Srbija kao dve zemlje izgradile odnose susedstva evropskog tipa“.

BONUS VIDEO Kosovska hronika na Vidovdan: Ove godine bez obeležavanja na Gazimestanu

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar