Aljbin Kurti Foto: Erkin Keci / AFP / Profimedia

Kosovski premijer Aljbin Kurti na godišnjicu događaja u Banjskoj posezio je ovo selo i poručio da su "napadači u Banjskoj bili ratni plaćenici i milioneri koji su na Kosovo dovozili naoružanje tokom cele prošle godine kako bi prouzrokovali rat". On je još jednom pozvao srpske vlasti da izruče Prištini Milana Radoičića.

Za siledžije koji žele rat na Kosovu i Balkanu – neće biti mesta. Za Srbiju ne znam, ali oni na Kosovu neće šetati slobodno“, kazao je Kurti, a prenosi Kossev.

U obraćanju medijima požalio se na to kako beogradski mediji pišu o njemu, pominjući najave progona Srba. Kurti, međutim, kaže da se to neće dogoditi. Sa druge strane, najavljuje da će specijalci biti na Severu sve dok se ne uspostavi „potpuna sigurnost“.

„Danas obeležavamo prvu godišnjicu ubistva Afrima Bunjakua koji je pao dok je vršio dužnost policajca Republike Kosovo i dok se borio protiv terorista grupe Milana Radoičića koji je bio uvežbavan u Republici Srbiji i finansiran od strane Beograda“, poručio je Aljbin Kurti iz Banjske.

Govoreći i o grupi naoružanih Srba koja se 24. septembra sukobila sa Kosovskom policijom, Kurti kaže – „teroristi su izgubili i pobegli“.

„Afrim Bunjaku se ovde borio zajedno sa našim policajcima, i teroristi, kada su ubili našeg heroja, nisu mogli da uzmu telo Afrima Bunjakua, iako su imali mnogo više naoružanja od naše policije u tom momentu“, poručio je Kurti.

Nekoliko policajaca je tog 24. septembra bilo i ranjeno, podseća Kurti, te kaže da su se oni „borili“ dok nisu stigle specijalne jedinice Kosovske policije.

„Kada je stigla, teroristi više nisu imali šanse sa našom policijom. Pobegli su po ovdašnjim planinana. Ostavili su ranjene i ubijene“.

„Plaćenici, a ne patriote“

Govoreći o grupi Srba koja se tada sukobila sa Kosovskom policijom, Kurti je kazao da su oni „po karakteru bili ratni plaćenici“.

„Nisu bili ničije i nikakve patriote – ratni plaćenici. Oni su bili milioneri koji su na Kosovo dovozili naoružanje tokom cele prošle godine kako bi proizrokovali rat na Kosovu koji bi trajao duže i koji bi se raširio od Banjske. I to što nisu uspeli, nije dobro samo za državu Kosovo. To je dobro i za Srbe i za Albance, za sve građane. To je dobro za ceo naš region; 105 raznih tipova naoružanja smo zaplenili tokom septembra i oktobra meseca prošle godine. Ogromna većina (naoružanja) prozvedena je u Čačku ili u Kragujevcu, u tamošnjim fabrikama – Slobodi i Zastavi.

Oni su hteli da zapale fitilj na barutu koji su dovezli ovde tokom 2023. Nisu uspeli, pobegli su

„Ne možeš ti da ubiješ policajca i odeš u drugu zemlju, pa tamo dobijaš tendere“
Kosovski premijer je i danas u sve to umešao zvanični Beograd.

„Srbija je odgovorna i Srbija mora da odgovara“, kazao je.

Ponovo je ujedno zatražio izručenje Milana Radoičića, kao i kako je kazao „njegove bande“.

Uz poruku da je odluka demokratije „zakon iznad politike“, Kurti je ujedno pozvao međunarodnu zajednicu da pomogne u tome da Beograd izruči Radoičića i ostale.

„To mi tražimo. Ne možeš ti da ubiješ policajca, da odeš u drugu zemlju, pa da tamo još dobiješ tender za javne poslove kako se to događa Žarku i Zvonku Veselinoviću, Milanu Radoičiću, pa onda Radetu Steviću i raznima… Ima tu mnogo kriminalaca koji su slobodni po Srbiji. Oni ne donose dobro nikome. Neki od njih imaju po zlu čuvene nadimke kao što su Rusi, Prki, Mrki, Mami, šta ja znam…“, dodaje Kurti.

Uz još jednu optužbu da su hteli da „prouzrokuju rat na Kosovu“, Kurti dodaje – „sve su to siledžije, kriminalci“.

„Oni nisu uspeli, ali bi trebalo da sada idu na sud. Sud će im se spremati na Kosovu jer je Banjska na Kosovu, Zvečan je na Kosovu. Oni su izvršili zločinački teroristički čin u našoj državi. Oni bi trebalo da odgovaraju ovde“, podcrtao je.

BONUS VIDEO:

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare