Predsednik Srbije Aleksandar Vučić uporno ubeđuje javnost da će budući rudnik litijuma u Srbiji raditi po najvišim evropskim standardima, te da dok mu Nemci ne garantuju da će voda, vazduh i zemlja ostati čisti, nema ništa od projekta Jadar. Istina je da ni Nemačka ni Evropska unija ne mogu i neće ništa da garantuju, već će se sve raditi po ekološkim standardima naše države. A njih je Evropska komisija u poslednjem izveštaju ocenila ocenom 2.

„Dok nam Nemci ne budu garantovali da ćemo imati čiste reke i planine, da ćemo i to odlaganje za deponiju imati urađeno u skladu sa svim evropskim standardima, nećemo da pokušavamo ni da počinjemo“, rekao je nedavno Aleksandar Vučić pokušavajući da umiri javnost koja se oštro protivi otvaranju rudnika litijuma u Srbiji.

Odgovor Evropske komisije na pitanja European Western Balkans oko budućeg rudnika litijuma u Srbiji, potvrđuje da je reč o još jednoj obmani.

Na pitanje ko će biti nadležan za kontrolu kriterijuma u slučaju da projekat “Jadar” kompanije Rio Tinto bude proglašen “strateškim”, u Evropskoj komisiji su jasno rekli da je to zadatak vlasti u državi u kojoj se sprovodi implementacija.

“Organizatori projekta bi bili bili dužni da svake dve godine podnose izveštaj Komisiji o stanju projekta i obaveštavaju Komisiju o svim relevantnim promenama u njemu”, piše European Western Balkan.

Tumačeći ovaj odgovor, Vladimir Međak iz Evropskog pokreta u Srbiji za novine “Nova” kaže da je jasno da je Aleksandar Vučić pokušao da obmane javnost.

Nemačka i EU ovde ništa ne mogu da garantuju

“Čim se kaže da će neko sa strane da garantuje, znajte da to nije tačno. Bilo šta što se radi u Srbiji može da garantuje samo Vlada Srbije, sa policijom i inspekcijom, i naše sudstvo. Te najviše standarde o kojima predsednik Srbije priča može da obezbedi samo naša država. Evropska unija ovde ne može ništa da garantuje, jer Srbija nije deo EU. A kako se Srbija brine o životnoj sredini govori to što u Godišnjem izveštaju Evropske komisije za poglavlje 27 dobili ocenu 2. Dakle, standardi Evropske unije su 5, a stanje u životnoj sredini kod nas je 2 ili najviše 3 u nekim delovima. Tako da je cela ta priča o najvišim evropskim standardima prilikom iskopavanja litijuma u Srbiji obmana koja služi da umiri građane”, kaže Međak.

Vladimir Međak Foto:FoNet/Milica Vučković

Zatim dodaje:

“Da objasnim još bliže, Rio Tinto će u Srbiji raditi po standardima koje je propisala naša država, a ne Evropska unija. Jedini način da standardi EU važe u Srbiji je da postanemo članica EU ili da se uskladimo sa EU pre članstva. Da smo hteli da se uskladimo sa EU mi bismo to odavno uradili jer pregovore vodimo 10 godina. Ali nismo, nego smo štaviše snižavali standarde u nekim oblastima, na račun zdravlja građana, pa i dece, a u korist kompanija. Takav je slučaj bio sa aflatoksinom u mleku svojevremeno. Umesto da to mleko uništimo, mi smo podigli dozvoljeni nivo aflatoksina. Malo, malo se sa granice vraća hrana koju izvozimo, zbog povećanog nivoa pesticida a 2019 smo snizili kvalitet vode za piće”.

Međak podseća i na rudnik Zajaču kod Loznice, gde je 2013. godine zbog blizine topionice, u krvi 49 od 50 mališana u tom kraju zabeležen povišen nivo olova u krvi.

“I šta je uradila naša država? Ukinula je mernu stanicu, da se ne zna koliki je nivo olova u vazduhu. Stanica je vraćena tek posle dugotrajnog insistiranja bivšeg zaštitnika građana Saše Jankovića. Na posletku, pogledajmo kako rade Ziđin i Linglong. Setimo se da je Ziđin kažnjen sa milion dinara a rukovodilac Ziđina zbog ugrožavanja životne sredine sa 50.000 dinara zbog aerozagađenja u Boru”; kaže Međak i zaključuje:

“Dosadašnji dosije naše vlasti je katastrofalan kad je u pitanju zaštita životne sredine, zdravlja građana i zdravlja dece. A ta ista vlast, sa svojim institucijama, će kontrolisati i kako radi Rio Tinto. Ništa ni Nemačka ni Evropa tu ne mogu da garantuju”.

Od Šolca znanje i obećanje

Nešto slično, zapravo je rekao i sam nemački kancelar Olaf Šolc, prilikom poslednje posete Beogradu.

Na pitanje kako Nemačka može da garantuje da neće doći do zagađenja životne sredine, odgovorio je praktično da treba da verujemo na reč Rio Tintu.

Olaf Šolc Foto:Amir Hamzagić/Nova.rs

Šolc je rekao da je razgovarao sa predstavnicima Rio Tinta o projektu „Jadar“ i da je lično od predsednika kompanije tražio zalaganje da kompanija ispoštuje sve ekološke standarde pri eksploataciji rude i naveo je da je od njih dobio garancije da će tako i biti.

Od Nemačke možemo da dobijemo samo njihovo znanje. Nikakve garancije.

“Mi ćemo staviti na raspolaganje znanje koje je nastalo kroz vekove, koje je među najboljim na svetu. To želimo zajedno koristiti, kako bi uspeo taj zajednički evropski projekat”, naveo je Šolc.

BONUS VIDEO: Protest protiv kopanja litijuma u Mladenovcu

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare