Milorad Dodik i Aleksandar Vučić, Moleban za srpski narod počeo je danas u Hramu Svetog Save Foto:TANJUG/ NEMANJA JOVANOVIĆ

Danas se u Beogradu održava Prvi svesrpski sabor pod nazivom "Jedan narod, jedan sabor - Srbija i Srpska".

Univerzitetski profesor Žarko Korać ističe da „nije prvi put da se sastaju vlade RS i Srbije“.

„Ničeg novog tu nema, ali način na koji je ovo napravljeno je nov. Mene posebno fasciniraju 45 folklornih ansambala koji će igrati na Trgu u 17h, meni to liči na Severnu Koreju. Meni je on ličio na Miloševića, sada se to pomera ka nečemu što je teško definisati i jako nekarakteristično za Srbiju. Da budem malo ciničan, možda je jedino dobro u programu što će Milorad Dodik videti Narodni muzej u Beogradu, pa onda stvarno može da se upozna sa srpskom kulturnom tradicijom, ali folklorni ansambli, susret veterana, pritom je Milošević tvrdio da mi nismo učestvovali u ratu. Napravljen je jedan spektakl koji ima samo jednu funkciju – da pokaže moć Aleksandra Vučića, sve je ovo zbog Vučića“, kaže Korać.

Istoričar i naučni saradnik Srpske akademije nauka i umetnosti Bogdan Živković ističe da je jasno da je ovo „jedinstvena okolnost“.

„Nešto što je nastalo u kontekstu rezolucije koja je usvojena u UN. Verujem da, iako je rezolucija izglasana, da postoji spoljnopolitička potreba, da je ovo neki odgovor Vučića na neke pritiske. Što se tiče unutrašnjeg pogleda je nastavljanje politike Vučića da predstavi sebe kao nacionalni faktor, a opoziciju kao antinacionalni“, kaže on.

PROČITAJTE JOŠ

Kako dodaje, „iz svojih pozicija može pohvalno da govori o ovom saboru, ali mu smeta što nije 28. juna“.

Opšrnije pročitajte na N1.

BONUS VIDEO Dragomir Anđelković: Svesrpski sabor je ispraćaj Kosova

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare