Foto:Radule Perisic/ATAImages

Konačni rezultati gradskih izbora u Nišu najkasnije bi mogli da budu proglašeni do kraja ovog meseca, a Skupština grada bi u tom slučaju bila konstituisana do kraja septembra, kažu u pravnim timovima opozicije, koji od izbora 2. juna vode pravnu bitku za "autentičnu izbornu volju građana".

Ovlašćeni predstavnici koalicije „Biramo Niš“ i grupe građana „Dr Dragan Milić“ danas podnose žalbe niškom Višem sudu na odluku Gradske izborne komisije da odbije njihove prigovore na ukupni izveštaj o rezultatima izbora za odbornike Skupštine grada koji je GIK usvojila 1. jula.

„Žalbe podnosimo preko GIK, koja ima rok od 24 časa da ih dostavi sudu, uz svoj odgovor i ostalu prateću dokumentaciju. Viši sud potom ima rok od 72 časa da odluči po našoj žalbi, a odluka može biti dvojaka, pa su samim tim različiti i rokovi za proglašenje konačnih rezultata, odnosno konstituisanje Skupštine grada“, kaže za Danas Ana Eraković, članica pravnog tima „Biramo Niš“ i advokatica.

Ona precizira da će u slušaju da Viši sud prihvati žalbe predstavnika „Biramo Niš“ i „Dr Dragan Milić“, GIK imati rok od deset dana da ponovo odluči o njihovim prigovorima. Ukoliko ove dve opozicione grupacije na budu zadovoljne odlukom GIK, imaće pravo žalbe u roku od 72 časa. GIK u tom slučaju opet ima rok od 24 časa da njihovu novu žalbu dostavi Višem sudu, piše Danas.

„Tada ćemo tražiti da sud meritorno odluči u ovoj stvari, za šta on ima rok od 72 časa. Sud će, dakle, u tom slučaju, konačno rešiti ovaj spor, nakon čega GIK može da proglasi konačne rezultate izbora“, navodi Eraković.

Ona dodaje da je postupak mnogo jednostavniji a rokovi kraći, ukoliko Viši sud odbije njihove žalbe na odluku GIK da odbije njihove prigovore na ukupni izveštaj o rezultatima izbora.

„U slučaju da sud, opet u roku od 72 časa, odbije naše žalbe, GIK može da donese odluku kojom se utvrđuju konačni rezultati izbora“, kaže ona.

Eraković dodaje da opozicija ima na raspolaganju i vanredni pravni lek, odnosno obraćanje Ustavnom sudu, za šta ima rok od 30 dana od proglašenja konačnih rezultata izbora.

GIK je, inače, odbila prigovor grupe građana „Dr Dragan Milić“ zbog „nepravilno utvrđenih rezultata“ u njenom ukupnom izveštaju koji se tiču „nepravilnosti tokom sprovođenja glasanja“ na biračkom mestu broj 10 u opštini Medijana.

Dragan Milić konferencija za novinare Foto:BETAPHOTO/SASA DJORDJEVIC

U prigovoru se navodi da je u zapisniku o radu biračkog odbora, koji je potpisan od strane članova odbora, navedeno da je glasao 841 birač, dok je u elektronskom primerku istog zapisnika objavljenom na sajtu Republičke izborne komisije navedeno da je glasalo više, odnosno 854 birača.

Takođe, u istom zapisniku je navedeno da Ruska stranka dobila pet glasova, a u elektronskoj verziji tog zapisnika na sajtu RIK-a piše da je dobila šest glasova, tako što je broj pet ručno prepravljen u šesticu.

GIK je, takođe, odbila i prigovor koalicije “Biramo Niš”, koja je navela da je izveštaj o ukupnim rezultatima kontradiktoran sa ranijim odlukama GIK-a, a obrazloženje nejasno, zbog čega je „nerazumljiv i mora biti ukinut“.

U prigovoru je navedeno i da GIK nije sačinila nikakav formalni ugovor sa firmom „Big data tehnolodži“, po čijem programu je rađena statistička obrada podataka o rezultatima glasanja, kao ni sa osobama koje su učestvovale u unosu podataka.

„Ovaj program koji je napravljen 1999. godine sadrži tri sistemske- programske greške, što čitav proces statističke obrade podataka kompromituje i čini nepouzdanim, tim pre što nije poznato da li navedeni program ima sertifikate za bezbednost i zaštitu od izmena podataka nakon unosa“, navodi se u prigovoru.

Prema ukupnom izveštaju o rezultatima izbora za gradske odbornike, koalicija okupljena oko Srpske napredne stranke i četiri opozicione liste imaju po 30 mandata, a Ruska stranka jedan, što naprednjacima omogućava da formiraju vlast zajedno sa „Rusima“.

U izveštaju je navedeno da je grupa građana „Dr Dragan Milić“ dobila 16 mandata, koalicija „Biramo Niš“ deset, a koalicija „Ujedinjeni- Nada za Niš“ i pokret Kreni- Promeni po dva mandata.

Rok za konstituisanje Skupštine grada je dva meseca od objavljivanja konačnih rezultata izbora.

Rok za održavanje konstitutivne sednice počinje da teče od momenta kad GIK na veb- prezentaciji objavi rešenja o dodeli mandata kandidatima za odbornike.

GIK u roku od sedam dana od dana objavljivanja konačnih rezultata dodeljuje mandate kandidatima za odbornike po njihovom redosledu na izbornoj listi.

Konstitutivnu sednicu, na kojoj se potvrđuju mandati odbornika, saziva predsednik skupštine iz prethodnog saziva u roku od deset dana od dana objavljivanja rešenja o dodeli mandata.

Skupština grada se smatra konstituisanom kad budu izabrani njen predsednik i postavljen sekretar.

Ukoliko Skupština grada ne bude konstituisana u roku od dva meseca od objavljivanja konačnih rezultata izbora, predsednik Narodne skupštine će u roku od mesec dana od isteka tog roka raspisati nove gradske izbore.

Opozicija se okuplja ispred Gradske izborne komisije u Nišu Foto: Miljana Isailović/Nova.rs

Viši sud je već odbijao žalbe opozicije

GIK je, inače, usvojila ukupni izveštaj o rezultatima izbora za odbornike Skupštine grada nakon što je Viši sud 29. juna odbio svih šest žalbi opozicije- četiri žalbe grupe građana “Dr Dragan Milić” i dve žalbe koalicije “Biramo Niš”.

Među žalbama su bile i one koje su se odnosile na odluku GIK da odbije njihove prigovore zbog „teških povreda izbornog procesa“ na biračkom mestu broj 10 u Medijani, ali i mestu 18, takođe u Medijani, na kojem je „pronađen različit broj glasačkih listića u kutijama i evidentiranih glasača u biračkom spisku“.

Prema ocenama opozicije, zbog ovakvih nepravilnosti izbori na tim mestima morali bi biti ponovljeni.

***

BONUS VIDEO – Ponovo rekonstrukcija tek obnovljenog mosta u Nišu: „Samo“ pet miliona za nove popravke

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare