Ime Tomislava Trajkovića, v.d. predsednika Višeg suda u Nišu, dospelo je u žižu javnosti nakon što je opozicija iznela tvrdnje da na neki način učestvuje u prekrajanju izborne volje građana ovog grada. Radio je u nekoliko sudova, a na trenutnu poziciju došao je sticajem neobičnih okolnosti.

Kandidat za gradonačelnika “Biramo Niš” Đorđe Stanković juče je saopštio da sudija Trajković, mimo zakona i propisa, traži od GIK da priloži zapisnike s biračkih mesta koje opozicija nije dobila na uvid, te da se na taj način dođe do uslova da se žalbe opozicije koje su predate ovom sudu odbiju.

Đorđe Stanković Foto: Filip Krainčanić/Nova.rs

“Mi smo bili u dobroj veri da pravnim putem možemo da dođemo do rešenja ove situacije. Prema našim informacijama v.d. predsednika Višeg suda Tomislav Trajković vrši direktan uticaj na GIK. Traži dopune, koje treba da dovedu do odbijanja naših žalbi. To je direktno kršenje procedura i u ovom slučaju to vam je kao da sudija zove okrivljenog da mu kaže da dopuni šta treba da se dopuni, da ne bi bio okrivljen“, rekao je Stanković obraćajući se novinarima u Nišu.

Dan kasnije, Stanković za Nova.rs kaže da je uveren da je i sam Tomislav Trajković pod pritiskom.

“Čovek je očigledno dobio nalog, na njega je vršen pritisak. Mi smo dobili saznanja da se u procesu koji se vodi pred Višim sudom u Nišu došlo do menjanja dokaznog materijala. Traženo je da se on dopuni zapisnicima, iako smo mi u žalbi naveli da zapisnici ne postoje i da mi nismo dobili uvid”, kaže Stanković i dodaje:

“Zbog toga je GIK u utorak u 12 sati održao vanrednu sednicu. Suština je u tome da bi bez tih zapisnika, koje traži Trajković kao dopunu, naše žalbe morale da se usvoje i da se ponovo glasa na dva biračka mesta. Očigledno postoje procesi koji se politički guraju kako bi se ovo što pre završilo, ali i da nas nateraju da pravdu tražimo na drugi način“, zaključio je Stanković.

Ko je Tomislav Trajković?

Došao na mesto uhapšene predsednice Višeg suda

Rođen je 1969. u Gnjilanu. Pravni fakultet Univerziteta u Nišu završio je 1998. godine. Kao pripravnik i nakon položenog pravosudnog ispita radi u Opštinkom sudu u Nišu. Za sudiju ovog suda izabran je 1999. godine. Obavljao je poslove predsednika Krivičnog veća do 2006. godine.

Tomislav Trajković sudija
Tomislav Trajković Foto: Linkedin

Četiri godine kasnije postaje sudija Višeg suda u Nišu. Tu ostaje do 2021, kada je izabran za sudiju Apelacionog suda u Nišu, gde postupa u krivičnom odeljenju suda.

U međuvremenu je bio angažovan i kao predavač na Pravosudnoj akademiji i na Mašinskom fakultetu u Nišu.

PROČITAJTE JOŠ....

U martu 2023. izabran je za predsednika Osnovnog suda u Prokuplju, da bi u oktobru prošle godine imenovan za v.d. predsednika Višeg suda u Nišu, nakon što je prethodna predsednica uhapšena.

Prema navodima Tužilaštva za organizovani kriminal, ona je bila osumnjičena da je ubrzala postupak i donošenje pozitivne odluke o puštanju osuđenog R. M. i od firme njegovog sina dobila vaučer u vrednosti od 112.700 dinara za sedmodnevni boravak u hotelu na Zlatiboru.

Samo osam meseci nakon postavljenja na ovu funkciju sudija Tomislav Trajković treba da stavi svoj potpis na odluku kojom će biti omogućiti pobeda Srpske napredne stranke u Nišu.

“Da se prebrojimo…”

Dragan Milić, nosilac liste istoimene grupe građana u Nišu, rekao je na jučerašnjoj konferenciji za novinare da su dokazi kristalno jasni i da vlast pokušava da napravi izborni inženjering, sa podmetnutom listom koju su prebacili preko cenzusa.

Misli se na Rusku stranku.

„Reč je o sedam glasova više, a videćemo da li će GIK početi da podržava falsifikate i kriminalne radnje. Pošto postoje očigledni dokazi za falsifikovanje, bar na dva izborna mesta“, naveo je Milić.

On je naveo primer dva birčka mesta gde su prepravljani glasovi i istakao da se pored izbornog mesta 10 Medijana, glasanje mora ponoviti i na izbornom mestu 18 Medijana.

„Na tom mestu glasači koji su glasali van biračkog mesta nisu koristili formulare koji su bili propisani zakonom, niti su glasovi bili zaštićeni markicom koja bi trebalo da garantuje zaštićenost podataka. Najdobronamernije upozoravam sve nadležne organe, pogotovo sudske, da osude i podignu krivične prijave protiv onih koji su očigledno falsifikovali izbornu dokumentaciju“, rekao je Milić i dodao:

„Ovo su dva najjasnija primera i sud mora da ponišiti izbore na ova dva mesta i glasanje mora da se ponovi. Prebrojaćemo se i nakon toga ćemo podvući crtu. Ako ste dobili više, čestitaćemo, a ako imate manje, red je da vi čestite nama. Mislim da je ovo fer predlog, a ako ga ne prihvate, onda oni priznaju da su krali i da neće da se povuku iz ove izborne krađe“.

Glasajte za listu „NADA – Ujedinjeni za Niš“

Milić je pozvao Nišlije da na izbornim mestima na kojima će se ponoviti glasanje, birači daju glas listi „NADA – Ujedinjeni za Niš“.

„Ovoj listi nedostaje nekoliko stotina glasova da dobije još jedan mandat. Time će se potvrditi izborna volja građana na Medijani, a većina u Skupštini će biti još veća i pružiće nam komfor u radu kako bismo digli Medijanu na nivo koji zaslužuje. Pozivam naše glasače da u što većem broju izađu na biračka mesta 14 i 16 i da podrže listu broj 3, to je kao da ste glasali za nas“, naveo je Milić, dodajući da je vlast uspela da ujedini opoziciju u Nišu.

„Moramo svi da ostanemo u okvirima institucija, nemojte da se igrate Nišom i izbornom voljom građana, nije lepo, a potencijalno može da bude i opasno. Sa Nišlijama se niko nije igrao nikad, nemojte ni vi“, rekao je on.

BONUS VIDEO:

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare