Nakon što su poslanici usvojili izmene Zakona o lokalnim izborima, kojim se omogućava spajanje lokalnih i beogradskih izbora za 2. jun, predsednica parlamenta Ana Brnabić ih je zvanično raspisala. Pored Beograda, građani će glasati u još 66 gradova i opština širom zemlje, među kojima su Novi Sad, Valjevo, Zrenjanin, Subotica… Ostaje još da predsednik države formalno potpiše zakon, nakon čega će stranke i zvanično krenuti u kampanju.

Predsednica Narodne skupštine Ana Brnabić u petak je zvanično raspisala lokalne izbore, koji će se nakon izmena Zakona o lokalnim izborima održati 2. juna zajedno sa beogradskim.

Na kratkoj konferenciji za medije, poručila je da ovakva odluka znači pobedu svih odgovornih ljudi, u kontekstu toga što su izmene zakona izglasane dvotrećinskom većinom glasova poslanika.

“Pozivam sve političke aktere da vode računa da politika ne treba da bude sredstvo koje razdvaja ljude. Kao predsednica Narodne skupštine insistiraću da ovo telo poštuje i promoviše te vrednosti. Želim svima uspešne izbore“, rekla je Brnabić.

Predsednica Skupštine Srbije Ana Brnabić raspisala je izbore Foto:FIlip Krainčanić/Nova.rs

Da bi zakon i formalno stupio na snagu potrebno je da ga potpiše predsednik države Aleksandar Vučić, ali i ukoliko to ne uradi postoje pravni mehanizmi da on stupi na snagu.

PROČITAJTE JOŠ:

U svakom slučaju izvesno je da će građani u Beogradu i još 66 gradova i opština glasati 2.juna.

Gde će sve biti izbori?

Osim Beograda, za koji su izbori raspisani još 3. aprila, glasaće se i u Nišu, Novom Sadu, Subotici, Zrenjaninu, Vršcu, Požarevcu, Užicu i Čačku.

Foto: Vesna Lalić/Nova.rs

Na birališta će izaći i glasači iz opšina: Bačka Topola, Mali Iđoš, Žitište, Nova Crnja, Novi Bečej, Ada, Kanjiža, Novi Kneževac, Senta, Čoka, Alibunar, Bela Crkva, Kovačica, Kovin, Opovo, Plandište, Apatin, Odžaci, Bač, Bačka Palanka, Bački Petrovac, Beočin, Bečej, Vrbas, Žabalj, Srbobran, Sremski Karlovci, Temerin, Titel, Inđija, Irig, Pećinci, Ruma, Stara Pazova, Šid, Svilajnac, Boljevac, Arilje, Nova Varoš, Sjenica, Čajetina, Gornji Milanovac, Ivanjica, Vrnjačka Banja, Raška, Tutin, Aleksinac, Svrljig, Bosilegrad, Bujanovac i Surdulica.

Raspisani su i izbori za 17 beogradskih opština, što je učinio predsednik Privremenog organa Grada Beograda Aleksandar Šapić.

Aleksandar Šapić Foto: Amir Hamzagić/Nova.rs

Glasaće se u sledećim gradskim opštinama: Čukarica, Novi Beograd, Palilula, Rakovica, Savski venac, Stari grad, Voždovac, Vračar, Zemun, Zvezdara, Barajevo, Grocka, Lazarevac, Mladenovac, Obrenovac, Sopot, Surčin (Beograd).

Podsećamo, opozicija je insistirala na tome da se redovni lokalni izbori održe u isto vreme sa beogradskim izborima, a njihov zahtev je ispunjen 18. aprila kada je predsednica Narodne skupštine saopštila da će ipak raspisati i lokalne izbore 2. juna.

Ko će sve učestvovati na izborima?

Stranke opozicije podeljenog su stava oko toga da li treba izaći na glasanje 2. juna. Stranka slobode i pravde, Srbija centar, Zajedno i koalicija NADA odlučile su da ne učestvuju na izborima 2. juna u Beogradu.

Foto:TANJUG/ NEMANJA JOVANOVIĆ

Sa druge strane, šest članica dosadašnje koalicije “Srbija protiv nasilja” odlučile su da izađu na izbore i nastupe pod drugim sloganom Biram borbu”. Novu koaliciju čine Narodni pokret Srbije, Demokratska stranka, Ekološki ustanak, Novo lice Srbije, Pokret slobodnih građana i Zeleno-levi front.

Skupština Srbije konferencija opozicije TANJUG/ NEMANJA JOVANOVIĆ

Učešće na izborima najavio je i pokret “Kreni-promeni”.

U Novom Sadu je kompletna opozicija najavila učešće na izborima, dok u Nišu neće učestvovati SSP, SRCE i Zajedno.

BONUS VIDEO: Lutovac: I pritisak da izbori budu na jesen i izlazak na izbore – imaju šanse samo uz jedinstvo

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare