Ričard Grenel Foto: Amir Hamzagić/Nova.rs

Nekadašnji specijalni izaslanik SAD za dijalog Beograda i Prištine Ričard Grenel, blizak saradnik bivšeg predsednika i sadašnjeg kandidata za predsednika SAD Donalda Trampa, danas se nediplomatskim rečnikom obrušio na potpredsednicu Stranke slobode i pravde Mariniku Tepić. Međutim, poznato je da ovaj američki diplomata nije do sada skrivao bliskost sa predstavnicima režima u Beogradu.

Naime, Grenel je u intervjuu koji je vodio Donald Tramp Mlađi napravio diplomatski gaf kada je ispričao kako je pozvao tadašnjeg predsednika Kosova Hašima Tačija i predsednika Srbije Aleksandra Vučića u Ovalni kabinet kod Donalda Trampa, kako bi se postigao „istorijski dogovor“ o ukidanju odeljenja Haškog tribunala za zločine na Kosovu.

Grenel je tom prilikom izjavio kako je tu informaciju podelio sa ljudima iz Ministarstva pravde, koji su mu rekli da sačeka jer prvo treba obavestiti tadašnjeg specijalnog tužioca Džeka Smita, a danas saradnika Džoa Bajdena.

Epilog ovoga je bilo to da je Smit u roku od nekoliko nedelja podigao optužnicu protiv Tačija, naveo je Grenel.

Reagujući na ovaj intervju, Marinika Tepić je zatražila od Grenela da „lepo kaže“ da li je tačno da je Vučić pravio istorijske sporazume da se ukinu suđenja OVK za zločine nad Srbima.

„Pozovite i predsednika Srbije – ja snimak imam, možemo da mu pustimo, to je veliki intervju na javnoj američkoj platformi, pa i za slučaj da izbegne da dođe i odgovori nama, možda odgovori bar novinarima“, navela je Tepić.

Grenel je na ovo odgovorio nediplomatskim rečnikom navodeći da Tepić „ne zna o čemu priča“, „da prebrzo donosi zaključke“ i da „ne veruje u suverenitet svoje zemlje“.

„Ova žena ne zna o čemu priča. Ona uopšte nije bila uključena. Prebrzo donosi zaključke nakon što je odslušala jedan intervju. Potrebni su nam političari koji su ozbiljniji u pronalaženju činjenica nego da govore pre nego što saznaju. Činjenica je da je ideja bila da svaka zemlja istražuje sumnjive zločine i da se s njima bavi interno – ne preko međunarodnog suda van svoje zemlje, već u Srbiji. Žalosno je što ne veruje u suverenitet svoje zemlje“, napisao je Grenel na mreži Iks.

Grenlova bliskost sa vlastima u Srbiji: Noćni izlasci sa Sinišom Malim, projekat „Generalštab“ i pravdanja da ga „srpska vlast ne plaća“

Naime, Grenel do sada nije skrivao bliskost sa predstavnicima vlasti u Srbiji, pa je tako dolazio u Srbiju i nakon što je Tramp izgubio izbore i kada više nije obavljao funkciju specijalnog izaslanika za dijalog Beograda i Prištine. Često je u medijima viđen kao neko ko favorizuje Srbiju. I on sam je tvrdio kako su dva problema u dijalogu Beograda i Prištine – Evropa koja vodi dijalog i Vlada Aljbina Kurtija.

On se u julu 2022. godine prilikom predavanja na Fakultetu političkih nauka u Beogradu „pravdao“ kako ga ne plaćaju srpske vlasti, navodeći da su to klevete i neistine.

Tada je istakao da je došao u Srbiju sa grupom ljudi iz privatnog sektora kako bi videli mogućnosti za investiranje u regionu, a na pitanje da li će se sastati sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem, odgovario je da bi mu bila čast.

„Ja sam Amerikanac koji voli ovaj region i želim da pomognem“, tvrdio je Grenel.

Koliko je blizak sa srpskim vlastima, govore i njegove društvene mreže. Američki diplomata je tako objavljivao i slike iz noćnog provoda sa ministrom finansija Sinišom Malim u jednom beogradskom lokalu, a često komentariše dešavanja koja se tiču Srbije i Kosova.

Grenel svoju ulogu ima i oko projekta „Generalštab“, gde Trampov zet planira da gradi luksuzni hotel. Tako je u martu ove godine dao izjavu za „Politiku“ o tom projektu.

„Čast nam je da budemo partneri sa Srbima kako bismo lokaciju zgrade Generalštaba pretvorili u višenamenski objekat svetske klase, čije bi središte bilo Memorijal, kao mesto sećanja na njegovu istoriju“, izjavio je tada Ričard Grenel.

„Uzbuđen sam zbog iščekivanja da vidim ideje koje će izneti srpski stručnjaci, kako bi na ovoj lokaciji bila odata počast originalnom arhitekti, građevinama, emocijama i patriotizmu. Ideja Mosta prijateljstva je emotivni deo dizajna koji ističe originalne zgrade i predstavlja prelep podsetnik na viziju arhitekte Nikole Dobrovića“, rekao je još tom prilikom.

Nije mu prvi put: Grenel se kao ambasador otvoreno mešao i u unutrašnja pitanja Nemačke

Pre nego što je postao specijalni izaslanik za dijalog Beograda i Prištine, Ričard Grenel je bio ambasador u Nemačkoj. Tamo se često otvoreno mešao kao strani diplomata u unutrašnja pitanja Nemačke.

Tako je Grenel, kog su nazivali i „Mali Tramp“ već odmah po stupanju na dužnost u maju 2018. godine izazvao diplomatski skandal.

Povodom američkih sankcija Iranu, napisao je na društvenim mrežama da bi nemačke kompanije „odmah trebalo da prekinu poslovanje s Iranom“, a što je izazvalo ljutitu reakciju tadašnjeg šefa diplomatije Hajka Masa.

Međutim, Grenel je nastavio u istom maniru, pa je već narednog meseca rekao da je vreme da EU uvede sankcije Iranu i zdušno ubeđivao EU da treba da izađu iz sporazuma o nuklearnom programu s ovom zemljom.

I tokom svog predavanja na FPN-u u Beogradu, Grenel je optuživao bivšu nemačku kancelarku Angelu Merkel da je „pomerila“ Nemačku od Zapadne alijanse.

„Ima koristi od NATO, njena ekonomija je jedina u suficitu, ima koristi od američkih vojnika na njenoj teritoriji, ali i dalje ne daje dva odsto za finansiranje Alijanse“, rekao je tom prilikom Grenel.

***

BONUS VIDEO – Grenel o Hašimu Tačiju

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare