Ubrzo po dolasku Srpske napredne stranke (SNS) na vlast izvršena je neformalna podela političke moći i uticaja između dva brata - Aleksandra i Andreja Vučića. Iako ovaj drugi nikada nije imao formalnu političku i stranačku funkciju, Vojvodina mu je data kao lični pašaluk na upravljanje, iz senke. A jedan od najdelotvornijih operativaca za to mu je, prema dugogodišnjim tvrdnjama opozicije, kontroverzni biznismen Zvonko Veselinović.

Uticaj predsedničkog brata na Vojvodinu je prožet kontroverzama i optužbama za neformalno upravljanje i političku manipulaciju, ali i za unovčavanje svega što se u pokrajini moglo pazariti, rasprodati ili oteti.

Prema rečima Borislava Novakovića, ovaj dvojac vlada Novim Sadom i celom Vojvodinom po sistemu „koruptivnog sistema kontrole“.

Borislav Novaković Foto: Amir Hamzagić/Nova.rs

„Novim Sadom su uvek upravljali Novosađani. Sada imamo oktroisane i silom nametnute upravnike – Zvonka Veselinovića i Andreja Vučića. Obi su „došli da pokore grad, reketiraju i uspostave koruptivnu kontrolu,“ tvrdi Novaković, napominjući „da su organizovani kriminal i korupcija nemogući bez učešća visokih državnih funkcionera, te da ovaj dvojac operiše uz saglasnost vrhova gradske vlasti, tužilaštva i BIA“.

Foto: Nova.rs

On je naveo da je Veselinovićeva firma „Granit Peščar“ dobila unosan posao popločavanja centra Novog Sada u vrednosti od 10 miliona evra, što je „primer privilegovanog poslovanja pod trenutnom vlašću“.

Takođe, Novaković je ukazao na kriminalne aktivnosti firme „Inkop,“ koja radi na Koridoru 11 zajedno sa kineskom firmom „Šangdong,“ kao i na rapidan rast profita firme „Novi Pazar put“ nakon što ju je preuzeo Veselinović.

Zvonko Veselinović Foto:MUP Srbije

Bojan Kostreš, lider Lige socijaldemokrata Vojvodine takođe tvrdi da „Vučić zajedno sa Zvonkom Veselinovićem upravlja životima Vojvođana bez ikakvog demokratskog legitimiteta“, dok je pokrajinski premijer u sistemu vlasti samo formalna maskota. Zvonko Veselinović i njegov poslovni partner Milan Radoičić povezivani su s različitim krivičnim delima, od trgovine drogom, preko umešanosti u ubistvo Olivera Ivanovića, do nelegalnog iskopavanja šljunka, a nepoznato je da su ijednom pravosnažno bili osuđeni.

PROČITAJTE JOŠ:

Zbog sumnji na korupciju i međunarodni organizovani kriminal, njih dvojica su pod sankcijama Sjedinjenih Američkih Država (SAD) i Velike Britanije U izveštaju Sjedinjenih Američkih Država, kojim su obrazložene sankcije, navodi se da je „Zvonko Veselinović lider organizovane kriminalne grupe, kao i da je umešan u šemu podmićivanja širokog spektra.“

U koruptivnoj šemi pominju se i „političari, kojima je Veselinović pomagao u izbornoj kampanji, a zauzvrat bi ga oni „nagrađivali najboljim infrastrukturnim ugovorima“. Uprkos sankcijama nad njima, koje Srbija ne priznaje, ova šema je, sudeći po poslovima koje Veselinovićeve firme dobijaju, i do danas aktuelna.

BONUS VIDEO: Opozicija došla do „pisma Papića Vučiću“, pominju se „milioni za SNS“, Zvonko Veselinović, Mali…

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare