centralna državna ceremonija u Orašcu Foto:TANJUG/ JADRANKA ILIĆ/

Srbija obeležava Dan državnosti, u znak sećanja na 15. februar 1804. kada je počeo Prvi srpski ustanak, a istog datuma 1835. proglašen je prvi srpski Ustav.

Izaslanik predsednika Srbije Miloš Vučević i predsednik Republike Srpske Milorad Dodik položili su danas vence u Orašcu na spomenik voždu Karađorđu povodom Dana državnosti Srbije.

U Orašcu je intonirana himna Srbije „Bože, pravde“.

U sklopu državne ceremonije obeležavanja Dana državnosti, vladika šumadijski Jovan služio je liturgiju i pomen ustanicima.

U Orašcu je danas počela centralna državna ceremonija povodom Dana državnosti Srbije Foto:TANJUG/ JADRANKA ILIĆ/

Vladika je istakao da je u životu važno da se ljudi sreću jedni sa drugima, ali i da se sećaju jedni drugih.

„Da se sećamo naših predaka, istorije naših naroda, jer narod koji se ne seća predaka i prošlih vremena, taj narod nije dostojan ni sadašnjosti, ni budućnosti“, poručio je vladika šumadijski Jovan.

U Orašcu je danas počela centralna državna ceremonija povodom Dana državnosti Srbije Foto:TANJUG/ JADRANKA ILIĆ/

On je dodao da se Dan državnosti obeležava na onom mestu i na onaj dan kada su se pre 220 godina ustanici okupili oko ideje i rekli da je vreme da brane svoj krst, svoju veru, svoje domove i pragove.

„Na njihovoj mučeničkoj krvi mi danas počivamo“, istakao je vladika Jovan.

Srbija danas slavi Dan državnosti – Sretenje Foto:TANJUG/ VLADIMIR ŠPORČIĆ/

Više državnih funkcionera, kako je najavljeno, obratiće se na skupu.

Ranije jutros, ministar za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Nikola Selaković, kao izaslanik predsednika Srbije, upisao se u Spomen knjigu, nakon polaganja venaca kod Spomenika neznanom junaku na Avali, a povodom obeležavanja Dana državnosti.

U Orašcu je danas počela centralna državna ceremonija povodom Dana državnosti Srbije Foto:TANJUG/ JADRANKA ILIĆ/

Venac je položio u pratnji načelnika Generalštaba generala Milana Mojsilovića i komandanta Garde brigadnog generala Nikole Dejanovića.

PROČITAJTE JOŠ:

„Sloboda je bila i ostala i biće ideja vodilja i glavna vrednost za koju su se borile, bore i za koju će se boriti generacije građana Srbije, napajajući se primerom junaštva srpskih ustanika iz 1804. i 1815. i mudrostima poltičke i diplomatske veštine ustavobranitelja iz 1835. godine. Srpskom narodu i svim građanima Srbije država je bila i biće garant slobode, a sloboda šansa za razvoj i napredak. Živela Srbija!“, upisao je Selaković u spomen knjigu.

centralna državna ceremonija u Orašcu Foto:TANJUG/ JADRANKA ILIĆ/

Ceremonija je otpočela intoniranjem državne himne Republike Srbije „Bože pravde“ i minutom ćutanja.

Praznik će biti obeležen nizom manifestacija, a centralna državna ceremonija, održava se u Orašcu kod Spomenika voždu Karađorđukoju i nju će predvoditi ministar odbrane Miloš Vučević.

U Orašcu je danas počela centralna državna ceremonija povodom Dana državnosti Srbije Foto: TANJUG/ JADRANKA ILIĆ

U Kragujevcu u Staroj skupštini premijerka Ana Brnabić govoriće na Sretenjskoj akademiji „Kulturna diplomatija“, dok će u Beogradu predsednik Srbije Aleksandar Vučić uručiti odlikovanja pojedincima i institucijama.

Dan državnosti Srbije se obeležava 15. i 16. februara.

Po hroničarima, 15. februara 1804, ustanici predvođeni Đorđem Petrovićem-Karađorđem, na Zboru u Orašcu, odlučili su da pokrenu Prvi srpski ustanak.

U Orašcu je danas počela centralna državna ceremonija povodom Dana državnosti Srbije Foto: TANJUG/ JADRANKA ILIĆ

U narednih nekoliko godina ustanička vojska, porazila je otomanske snage i oslobodila gotovo celu teritoriju Beogradskog pašaluka, čime je poćelo stvaranja srpske države.

U Kragujevcu je, takođe 15. februara, ali 31 godinu kasnije, 1835. donet Sretenjski ustav, koji je po navodima hroničara bio jedan od najdemokratskijih ustava tog vremena.

predsednik Republike Srpske Milorad Dodik i potpredsednik vlade i ministar odbrane Miloš Vučević Foto:TANJUG/ JADRANKA ILIĆ/

Povodom Dana državnosti Srbije – Sretenja, brojni muzeji i ustanove, poput Narodnog muzeja Srbije, Galerije Matice Srpske i Državnog arhiva Srbije, održali su juče izložbe u prisustvu državnih zvaničnika.

BONUS VIDEO: Gde otputovati za Dan Državnosti?

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar