Vladimir Tupanjac Foto: Zoran Drekalovic

"Šta god ja intimno mislio o opozicionoj listi Kreni promeni i o Savi Manojloviću lično, kao kolegi i doktoru pravnih nauka, morao sam da prihvatim da je zakon jednak za sve, jer 'propisi su propisi'", kaže u razgovoru za Danas advokat Vladimir Tupanjac, objašnjavajući zbog čega je kao birač podneo prigovor Izbornoj komisiji, ali i žalbu Višem sudu u Beogradu, a povodom proglašenja izborne liste “Dr Savo Manojlović – I ja sam Vračar – Kreni – Promeni”.

Prema njegovim rečima, ako je izborna lista Manojlovića proglašena u skladu sa zakonom, biće potvrđen legalitet i legitimitet te izborne liste i niko više neće smeti da ga optužuje da se bavi izbornim prevarama, ili da paktira sa Vučićem, SNS ili Đilasom, piše Danas.

U obrazloženju prigovora koje je ovaj advokat podneo na rešenje o proglašenju liste Kreni promeni navodi se da je Izborna komisija pogrešno i netačno utvrdila činjenično stanje i na tako pogrešan i nepotpuno utvrđeno činjenično stanje nije pravilno primenila zakon. Izborna komisija je u pobijanom rešenju konstatovala da je uz izbornu listu priložena dokumentacija propisana članom 42 Zakona o lokalnim izborima, čijim pregledom je utvrđeno da je pravno valjana, ne navodeći koliko je podneto pravno valjanih pismenih izjava birača koji podržavaju Izbornu listu”.

„U rešenju Izborne komisije stoji da je uz izbornu listu Sava Manojlovića dostavljeno 370 valjano potpisanih pismenih izjava, dok Zakon propisuje 600 neophodnih izjava u jedinicama lokalne samouprave koje u trenutku raspisivanja izbora imaju najviše 70.000 upisanih birača (Vračar ima 63.673 birača); Rešenjem nije pravilno primenjen član 41 Zakona o lokalnim izborima koji nalaže da na izbornoj listi mora da bude najmanje 40 odsto pripadnika manje zastupljenog pola, tako da među svakih 5 kandidata po redosledu na listi (prvih 5 mesta, drugih 5 mesta i tako do kraja) moraju biti tri pripadnika jednog i dva pripadnika drugog pola. Na listi Manjlovića za Vračar je 19 osoba ženskog i 10 osoba muškog pola, što je 34,48 odsto pripadnika manje zastupljenog pola“, navodi se u obrazloženju žabe.

U žalbi se takođe kaže da su izostali bitni elementi Rešenja, poput opisa činjeničnog stanja i dokaza na osnovu kojih je utvrđeno, razloga koji su bili odlučujući za ocenu svakog dokazapropisi i razlozi za utvrđivanje činjeničnog stanja, mada postoji kratko izlaganje zahteva stranke.

Tupanjac za Danas objašnjava da je 14 .maja na sajtu Informera naišao na vest pod naslovom „Građani treba da znaju na kakve su prevare spremne opozicione liste, a oglasio se SNS povodom odbacivanja liste Save Manojlovića“.

Savo Manojlović Foto: Goran Srdanov/Nova.rs

„U tom tekstu, koji u starom dobro maniru Informera zapravo predstavlja puko prenošenje saopštenja Opštinskog odbora Vračar Srpske napredne stranke, navodi se da je Izborna komisija GO Vračar donela odluku kojom je odbila da proglasi izbornu listu „Dr Savo Manojlović i ja sam Vračar – Kreni promeni“, budući da nisu poštovana zakonska pravila o zastupljenosti polova na izbornoj listi, jer nisu imali najmanje 40 odsto pripadnika manje zastupljenog pola. U tekstu se dodaje, da nisu imali ni dovoljan broj potpisa podrške birača. Šta god ja intimno mislio o ovoj opozicionoj listi i o Savi Manoloviću lično, kao kolegi i doktoru pravnih nauka, morao sam da prihvatim da je zakon jednak za sve, jer „propisi su propisi“, ističe sagovornik Danasa.

Dodaje , da je nekoliko dana kasnije, odlučujući o prigovoru podnosioca navedene izborne liste, ista izborna komisija donela potpuno drugačiju odluku i proglasila izbornu listu Save Manojlovića.

„Kada sam pročitao to novo rešenje Izborne komisije, shvatio sam da je činjenično stanje identično, a da izborna komisija potpuno drugačije tumači i primenjuje zakonske norme. Kako to obično biva, politički protivnici Save Manojlovića počeli su u javnosti da iznose teze kako je paktirao sa Vučićem i SNS-om i sve u tom smislu. Režimski mediji se, naravno, nisu ponovo oglašavali, SNS je takođe ćutao“, objašnjava Tupanjac zbog čega je on, dok su svi ćutali na nepravilnosti regovao kao savestan građanin i kao čovek koji se godinama bavi izbornom problematikom.

Podneo je, kako kaže, prigovor Izbornoj komisiji, ali i žalbu Višem sudu u Beogradu, kao stvarno i mesno nadležnom sudu za ovaj konkretni izborni spor.

„Žalba je javno dostupna na sajtu RIK-a, pa je svako zainteresovan može detaljno iščitati. Ukratko, rešenje lokalne izborne komisije protiv koga sam podneo žalbu smatram nezakonitim iz onih istih razloga koje je komisija navela u obrazloženju prvobitnog rešenja, a koje je i SNS naveo u svom saopštenju. Neko zlonameran bi mogao da kaže da sam ih prepisao iz saopštenja SNS i da radim za njih. Ali naprednjaci me sada optužuju da radim za Dragana Đilasa, tako da sam vam ja sad Gile Baksuz srpske političke scene“, objašnjava sagovornik Danasa.

Na pitanje koji su njegovi motivi za podnošenje žalbe i da li je žalbu podneo kao član CRTE, advokat Tupanjac kaže da da je žalbu sudu podneo u svoje ime, kao birač, a ne u tuđe ime.

„Sve drugo su klevete i laži. Nije mi cilj da izazovem nasilje, kako su mi to zlonamerno imputirali tabloidi. Zanatski, radim isto ono što je uradio kolega (Miloš)Vučević, sadašnji premijer, kada je svojevremeno podneo krivičnu prijavu protiv predsednika Vučića. Suštinski, tragam za istinom i štitim zakonitost izbornog procesa. I testiram rad državnih organa“, pojašnjava naš sagovornik.

Dodaje da će sud odlučiti.

„A sudovi su u Srbiji nezavisni i samostalni. Tako kažu. I ja kao advokat želim da verujem da je tako. Zato, tražeći pravdu, idem pred sud, a ne pred predsedništvo. Stvar je suštinski vrlo prosta. Ako je izborna lista proglašena u skladu sa zakonom, odagnaću svaku sumnju i potvrditi legalitet i legitimitet izborne liste Save Manojlovića. I niko više neće smeti da ga optužuje da se bavi izbornim prevarama, ili da paktira sa Vučićem, SNS, ili Đilasom“, kaže Tupanjac.

A na pitanje šta će se desiti ukoliko sud odluči da je lista nezakonito proglašena, advokat odgovara da će se onda dokazati da je političkog dogovora bilo i da se Izborna komisija GO Vračar vodila razlozima političkog voluntarizma, a ne slovom zakona, po nalogu iz jednog centra moći, a svi znaju kog.

„I prigovor i žalba su usmereni isključivo na nezakonito postupanje Izborne komisije GO Vračar, kao institucije kojoj su građani poverili mandat da vodi računa o poštovanju zakona od strane političkih subjeketa (političkih stranaka i grupa građana). Kao neko ko se zalaže za slobodne i poštene izbore, ako je to uopšte moguće kod nas, ne bih voleo da na izborima učestvuje izborna lista koja ne ispunjava zakonske uslove“, pojašnjava Tupanjac.

Dodaje da je Viši sud u Beogradu od lokalne izborne komisije na Vračaru, pored spisa predmeta, tražio i odgovor na žalbu. Tom dokumentu se, kako kaže, najviše raduje, jer njegov radni naslov bi morao da glasi „kako odbraniti neodbranjivo“.

Na pitanje kako gleda na naslove u prvladinim tabolidima da on i CRTA zajedno sa Dragano Đilasom ruše listu Save Manojlovića, sagovornik Danasa kaže da ne poznaje lično ni Vičuća, ni Đilasa, ni Manojlovića, ali i da kao veliki pobornik slobode izražavanja, nema problem sa tim da svako njegovo javno istupanje bude predmet argumentovane kritike i da podstakne polemiku u demokratskom društvu.

„Psi laju, karavani prolaze“, navodi Tupanjac i dodaje da ono što ga kao građanina brine je činjenica da pravo na podnošenje prigovora na proglašene izborne liste imaju svi birači na toj gradskoj opštini.

„Može se zato postaviti pitanje zbog čega to nisu učinili njihovi politički oponenti, koji imaju svoje predstavnike u Izbornoj komisiji GO Vračar. I zašto građani ne žele da kontrolišu kontrolore. Nadam se da ćemo jednoga dana u Srbiji uspostaviti vladavinu prava“, zaključuje Vladimir Tupanjac u razgovoru za Danas.

***

BONUS VIDEO – Savo Manojlović predstavio stručni tim za Beograd

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare