Savo Manojlović Foto: Goran Srdanov/Nova.rs

Savo Manojlović zabeležio je značajan rezultat na izborima u Beogradu osvojivši 17,4 odsto glasova, čime je praktično zauzeo ulogu vodeće opozicione figure u Beogradu. Govoreći o tome šta je uticalo na rezultat “Kreni - promeni”, politikolog Aleksandar Ivković kaže da su tome doprinela dva faktora i da je postao jedan od lidera opozicije u glavnom gradu Srbije.

Ulazak Sava Manojlovića u političku arenu dugo je iščekivan. I sada kada je taj dan došao, kad se odlučio na taj korak, odluka je pala na to da će na lokalnim izborima samostalno da izmeri svoj rejting.
I taj rejting iznosi 17,4 odsto, što je najbolji rezultat jedne opozicione liste na beogradskim izborima 2. juna.

“Kreni-promeni je zabeležio najjači procentualno rezultat opozicije od 2012. godine. To je veliki uspeh ovih ljudi, kontrolora, pokretača, kandidata u zaista nemogućim uslovima, sa budžetom gde nismo imali nijedan bilbord”, rekao je Manojlović.

Savo Manojlović Foto: Goran Srdanov/Nova.rs

Da li je najjači rezultat od 2012. godine pitanje je, ali za Manojlovića lično sigurno jeste.

Možda je za nekoga bilo iznenađenje što je lista “Kreni – promeni” ostvarila bolji rezultat od “Biramo Beograd”, ali za politikolaga Aleksandra Ivkovića nije.

“Rekao bih da niko nije iznenađen što je Kreni-promeni prešao cenzus, ali ovaj vrlo solidni rezultat i činjenica da su bolje prošli od Biram borbu jeste donekle neočekivan, mada ga ankete jesu registrovale u poslednjoj nedelji pred izbore”, pojašnjava on.

PROČITAJTE JOŠ:

Kako je Manojlović došao do ovog rezultata?

Godinama unazad on je gradio svoje ime u javnosti kao aktivista. Organizovao je brojne akcije, skupljao peticije, čuvao parkiće u Beogradu.

Najvidljivi i najistaknutiji postao je za vreme blokada i protesta 2021. godine koji su organizovani u Beogradu zbog predloga izmene Zakona o referendumu i narodnoj inicijativi, Zakona o eksproprijaciji, ali i protiv uništavanja vodoizvorišta Makiš u Beogradu i dolaska kompanije Rio Tinto.

Most Gazela blokada Foto: Nemanja Jovanović/Nova.rs

Tri godine od tada odlučio je da uzme učešće na izborima i to u momentu kada jedan deo opozicije odlučio da bojkotuje izbore.

Neučešćem na izborima u Beograd Stranke slobode i pravde, Stranke Srbija centar, Zajedno, ali i koalicije NADA ostavljena je mogućnost Manojloviću da apsorbuje njihovo biračko telo, a ono nije toliko zanemarljivo i pokriva levi i desni spektar.

Pored toga, Ivković smatra da su na rezultat Manojlovića bitno uticala dva faktora.

“Mislim da su tome doprinela dva faktora – s jedne strane, Savo Manojlović i Kreni-promeni su gradili svoju infrastrukturu i svoj pozitivan imidž kod opozicionih glasača već nekoliko godina i uspeli da poberu plodove tog rada. S druge strane, sigurno je jedan deo glasača bivše Srbije protiv nasilja, razočaran raspadom te koalicije i činjenicom da se do poslednje nedelje pričalo o tome ko je kriv za to, ovaj put glasao za Kreni-promeni”, rekao je Ivković.

Aleksandar Ivković, portal European Western Balkans. SNS ISTRAŽIVANJA. Rezultati istraživanja za nastavak evropske podrške, prilog, emisija Među nama, Medju nama Nova S
Aleksandar Ivković Foto: Nova S

Rezultat koji je postigao, samo mesec i po dana od ulaska u politiku, nameće pitanje da li je Manojlović sada lider opozicije u Beogradu?

Ivković kaže da se može reći da je jedan od lidera opozicije u glavnom gradu.

“Ja ne bih koristio termin „lider opozicije“ u jednini ni za jednog političara ko ne može samostalno sa svojom organizacijom da parira SNS-u. I dalje smo daleko od te situacije i na nivou Srbije i na nivou Beograda, gde različiti lideri opozicionih stranaka mogu da postignu uspeh jedino ako sarađuju”, zaključuje Ivković.

BONUS VIDEO:

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare