Emanuel Makron i Aleksandar Vučić Foto: Ludovic MARIN / AFP / Profimedia

Francuski mediji preneli su danas vest o poseti francuskog predsednika Emanuela Makrona Srbiji uz ocenu da bi tokom posete mogao da bude zaključen ugovor o prodaju 12 francuskih aviona Rafal.

Kako prenosi Mond poseta Srbiji francuskog predsednika dešava se u trenutku političke krize Francuskoj.

Mediji citiraju i izjavu predsednika Srbije Aleksandra Vučića koji je rekao da se na ugovoru o prodaji aviona radi već nekoliko dana, kao i da će Makron u petak, u Novom Sadu, posetiti muzej i ekonomski forum posvećen veštačkoj inteligenciji, ali da avioni Rafal izazivaju najveće interesovanje u Srbiji.

Francuski portal Frans24 preneo je Vučićevu izjavu za Afp da je kupovina aviona Rafal ogroman ugovor za Srbiju, a da nije mala čak ni za Francusku.

On je dodao da većina aviona kojima Srbija raspolaže, ili svi avioni presretači i lovci potiču iz Rusije.

„Sada treba da menjamo sebe, naše navike i sve ostalo kako bismo pripremili našu vojsku“, rekao je predsednik Srbije.

Vučić se osvrnuo i na odluku vlade Srbije da ponovo izda licencu kompaniji Rio Tinto za razvoj spornog rudnika litijuma, što je izazvalo brojne proteste, ističući da čvrsto podržava taj projekat.

„Mi ćemo ostati uporni i čvrsti po ovom pitanju jer verujemo da je to od najvećeg značaja za Srbiju kao i da je na korist naroda Srbije“, rekao je predsednik.

Kada je reč o pitanju Kosova, predsednik Srbije je ostao vatreni branilac pitanja važnih za većinu Srba u zemlji, uključujući odlučno odbijanje da prizna nezavisnost Kosova i Metohije, navodi Frans24.

Vučić je kazao da će tokom susreta sa Makronom razgovarati o temi Kosova, usled spekulacija o otvaranju mosta u severnom delu Kosovske Mitrovice koji je dugo razdvajao Srbe i etničke Albance.

PROČITAJTE JOŠ

Ovaj potez Prištine su kritikovale zapadne sile, uključujući SAD I Francusku.

„Od najvećeg je značaja da zadržimo mir, stabilnost, i to ćemo i uraditi“, poručio je predsednik Srbije.

Predsednika Makron doputovaće u četvrtak u dvodnevnu zvaničnu posetu Srbiji, gde će se sastati sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem.

Poslednji put Vučić i Makron su se sreli tokom Olimpijskih igara u Parizu, gde je Vučić prisustvovao prijemu za svetske lidere u Jelisejskoj palati.

Predsednika Srbije dočekao je predsednik Francuske sa suprugom Brižit Makron.

Inače, aktuelni francuski predsednik prvi put je bio u zvaničnoj poseti Beogradu u julu 2019. godine kada su dve zemlje obeležile 180 godina od uspostavljanja diplomatskih odnosa.

„Francuska vas voli kao što ste vi voleli nju“, poručio je tada Makron na srpskom jeziku okupljenim građanima na Kalemegdanu.

Emanuel Makron Francuska izbori Foto:EPA-EFE/MOHAMMED BADRA

Makron i Vučić su tada otkrili obnovljeni Spomenik zahvalnosti Francuskoj za pomoć koju je ta zemlja pružila Srbiji u Prvom svetskom ratu. Potpisana su i 22 sporazuma, među kojima je bila i izjava o namerama o realizaciji projekta izgradnje beogradskog metroa.

Upravo ekonomske, ali i vojne teme očekuje u fokusu susreta dvojice predsednika, a Vučić je ranije izjavio da bi kupovina Rafala bila najveće izdvajanje srpskog vojnog budžeta „koje bi iznelo i do tri milijarde evra“.

Da su vojna pitanja deo agende, potvrdio je Makron na konferenciji za medije 18. jula, nakon Samita Evropske političke zajednice u Velikoj Britaniji.

Upitan o statusu ugovora za nabavku francuskih aviona za Srbiju, Makron je odgovorio da će u narednim nedeljama ili mesecima posetiti Srbiju „kako bismo finalizovale pregovori koji su predmet tehničkih, finansijskih i političkih pregovora između naših država“.

Srbija i Francuska su postigle dogovor o nabavci borbenih aviona Rafal u aprilu tokom posete predsednika Srbije Aleksandra Vučića Parizu i susreta sa Makronom.

Takođe, Srbija i Francuska potpisale memorandum o razumevanju o uspostavljanju saradnje u oblasti energetske tranzicije i niskougljenične tehnologije.

Vučić je tada rekao da se sa Francuskom vode razgovori kako bi se dobilo znanje i ekspertiza za izgradnju hidroelektrana i nuklearnih elektrana.

Vučić je iz Pariza gde je krajem jula prisustvovao ceremoniji otvaranja Olimpijskih igara rekao da se poseta Makrona može očekivati do 5. ili 6. septembra

Predsednik Srbije je izrazio uverenje da bi tada mogli da se postignu važni sporazumi.

Predsednik Francuske odnose svoje zemlje sa Srbijom vidi kao „čvrste, iskrene i strukturalne za obe zemlje i ceo region“.

Vučić takođe poručuje da Francuska u Srbiji ima pouzdanog partnera i prijatelja.

Dve zemlje jačaju i ekonomsku saradnju. Na sajtu Ministarstva spoljnih poslova Srbije navodi se da u Srbiji posluje više od 100 francuskih kompanija koje zapošljavaju više od 12.000 radnika.

Francuska kompanija Vinci je dobila koncesiju na 25 godina za beogradski aerodrom „Nikola Tesla“.

Takođe, dve vlade su 2014. potpisale Memorandum o razumevanju o gradnji metroa.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar