Tokom posete francuskog predsednika Emanuela Makrona Beogradu potpisano je više ugovora koji su od velike važnosti za Srbiju. Jedan od tih ugovora tiče se kupovine 12 borbenih aviona “rafal” i pratećih roba i usluga od Francuza, a s obzirom na saradnju Srbije sa Rusijom na vojnom planu, postavlja se pitanje na koji način će ova nabavka uticati na odnose Srbije i Rusije.

Makronovu posetu predsednik Srbije Aleksandar Vučić dugo je najavljivao. Jedna od glavnih tema sastanaka bila je u vezi potencijalne saradnje u okviru razvoja nuklearnih programa, ali i kupovine borbenih aviona. Inače, Srbija je za to izdvojila 2,7 milijardi evra.

Nakon kupovine “rafala”, predsednik Srbije Aleksandar Vučić je naveo da smo “srećni što smo postali deo ‘Rafal kluba’”.

“Videćete, mi ćemo biti sasvim otvoreni prema vama. Ugovor je potpisan sa kompletnim pomoćnim logističkim paketom, dakle od rezervnih motora do svega drugog. Ukupna vrednost ugovora je 2,7 milijardi, a 12 potpuno novih aviona biće u vlasništvu Republike Srbije. To je za nas ogromna vest. To će doprineti značajnom povećanju operativnih sposobnosti naše armije”, rekao je on.

A šta to znači na geopolitičkom planu i kakva je sada pozicija Srbije? Prema rečima naših sagovornika, ovo je signal da se naša zemlja okreće ka Zapadu.

Dugo će se pričati u Moskvi o kupovini “rafala”

Prema mišljenju Srećka Đukića, bivšeg diplomate i ambasadora Srbije u Belorusiji, zvanična Moskva prosto hoće da previdi našu nedavnu kupovinu “rafala” od Makrona. Međutim, ističe on, u ruskoj javnosti i medijima postoji “izrazito negativan odnos prema zaključenom poslu između Srbije i Francuske”.

“Ova negativna percepcija ne odnosi se samo na kupovinu borbenih aviona, već i na činjenicu da ta kupovina faktički označava prelazak srpske vojne avijacije na jednu sasvim drugu tehniku i tehnologiju, i napuštanje decenijski prisutne ruske avio tehnike u Srbiji. Naša država je za Rusiju geopolitički na vrlo značajnoj poziciji, odnosno u centru Balkanskog poluostrva”, kazao je Đukić za Novu.

Srećko Đukić Foto:FoNet/Milica Vučković

On je dodao da će se dugo pričati u Moskvi o novim borbenim avionima u Srbiji, budući da ovime Rusija ne samo da gubi Srbiju, već “praktično gubi i ceo region, jer su i druge države na Balkanu prešle ili već prelaze na zapadnu vojnu tehnologiju, posebno na avione zapadne proizvodnje”.

Sledi promena odnosa prema Rusiji

Petar Bošković, bivši načelnik Uprave za odnose sa javnošću Ministarstva odbrane, napominje da će naš odnos prema Rusiji apsolutno promeniti, jer je nemoguće “imati francuske avione, ruske rakete i Kineze za pilote”.

“Kao što su kupljeni nemački helikopteri ili recimo kineski PVO sistemi, i nabavka 12 borbenih aviona od Francuske ima svoj politički karakter. Stoga, ako kupite nešto od Zapada, nema nazad. To je više nego očigledno”, rekao je on.

Bošković je dodao da su ovi borbeni avioni plaćeni više nego što je to potrebno.

Petar Bošković Foto:FoNet/Milica Vučković

“Iako ovo jeste dobar avion, ipak nije najbolji na svetu, a plaćen je kao da jeste. Znači, i u ovom slučaju, aneksi ovih ugovora idu kojekakvim firmama za prodaju naoružanja i vojne opreme, ne bi li i tu uspeli da uzmu koji dinar”, kazao je on.

Podsetimo, avioni “rafal” plaćeni su duplo više nego što je Hrvatsku koštala nabavka istog broja polovnih letilica pre tri godine. Iste godine je Grčka kupila 18 francuskih rafala i to šest novih i 12 polovnih za 2,5 milijarde evra.

Kada je reč o novom preokretu ka Zapadu, sa Boškovićem je saglasan i stručnjak za bezbednost Aleksandar Radić. On za Novu kaže da je sada potvrđena i neka vrsta ulaska naše države pod okrilje NATO.

Prema njegovim rečima, iako je teško ovo prihvatiti, to je “jednostavno tako”.

“Kakvi god da su odnosi na relaciji Makron-Vučić, francuskim vlastima je glavno pitanje da li je Srbija pouzdan saveznik. Naime, na Zapadu ima različitih mišljenja koji smatraju da je Srbija previše bliska Rusiji, ali sada naša država zauzima novu platformu koja je vezuje za zapadnog isporučioca rafala”, rekao je on i dalje naveo:

“Ovde nije reč samo o rafalima. Ovom kupovinom od Zapada Srbija je u takvoj poziciji da je sada nezamislivo da, u političkom smislu, nema naklonost zemalja iz kojih dobija naoružanje i vojnu opremu. Pritom, Srbija će sada morati da bude u stalnom kontaktu sa Francuskom zbog potreba održavanja vojne tehnike”.

“Kada dobijete takvu opremu kao što je Srbija sada dobila, vi ste vezani za proizvođača, jer su za njeno korišćenje potrebne tehnička podrška od Francuza i održavanje te opreme. Da pojednostavim – problem je što ovi avioni ne mogu da se kupe i koriste autonomno. Ovo nisu vremena od pre 50 ili 70 godina, tehnologija drugačije funkcioniše i taj sistem je iz članice NATO, pri čemu je jasno da bez političke saglasnosti za korišćenje te opreme vi ne možete dobiti mogućnost da je koristite”, objasnio je Radić.

Probudi se Foto: Nova

Podsetimo, zvanični Pariz je saopštio da je Makronova poseta Beogradu imala za cilj „produbljivanje odnosa i bilateralne saradnje u oblastima ekonomije, zdravstva, energetike i kulture“, dok tamošnji mediji ističu i višegodišnje nastojanje Srbije da kupi borbene avione od francuske firme Daso.

Srbija je treća evropska zemlja koja se opremila avionima firme Daso, posle Grčke i Hrvatske.

BONUS VIDEO:

rafa

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare