Prema podacima opozicije u Nišu, za ukupno sedam glasova manjinska Ruska stranka, u kojoj nema Rusa prešla je cenzus i tako obezbedila većinu za SNS. Upadljivo je što se na jednom od zapisnika vidi da je njihov broj glasova povećan sa pet na šest i to kroz fizičko prepravljanje, što je otvorilo brojna pitanja oko regularnosti izbora.

Na konferenciji za medije u sredu, predstavnici opozicije, konkretno Đorđe Stanković, objavio je da je Ruska stranka za svega sedam glasova iznad cenzusa.

Podsetio je i da je protiv ove partije podneta krivična prijava još 21. maja, da institucije ništa nisu učinile i da im na kraju mandat dodeljen za svega sedam glasova. Ono što je zanimljivo jeste da su prepravljani zapisnici i to tako da je fizički promenjen broj glasova sa pet na šest.

“Konstatovane su nepravilnosti na 52 biračka mesta, a sada ćete videti kako to izgleda. Vi imate na ovom spisku da piše da imaju 5 glasova, a onda ispravljeno da piše da imaju 6. Oni su Rusku stranku podigli da svega 7 glasova iznad cenzusa. Evo vidite, u 2 ujutru, imate situaciju da na 75% biračkih mesta ruska stranka i SNS imaju 30 mandata, a u 2.32 Ruska stranka na promilu 1,09% gubi svoj mandat”, ispričao je Stanković i dodao:

Đorđe Stanković Foto: Filip Krainčanić/Nova.rs

“U 2.45 sati to tako ostaje jer se povećava procenat izašlih, ali se međutim dešava da po D’ontovom sistemu ako Ruska stranka uđe ona njima uzima mandat i dešava se to. SNS gubi mandat, Ruska gubi mandat, a u 5 sati ujutru nije više moglo da se desi da se dese promene. “, objasnio je Stanković.

On je kazao kako je funkcionisao mehanizam postizbornih mahinacija i taksativno naveo šta je sve sporno s novim rezultatima izbora.

Foto: Privatna arhiva

Prema prvim podacima, opozicija je pobedila za jedan mandat, ali su prema rečima Stankovića tek onda krenule mahinacije: prepravljani su glasovi Ruskoj stranci i odjednom se brojalo devet džakova, koje nisu u prvi mah.

Najbolji primer kako su prepravljani zapisnici predstavlja dokaz na kojem se vidi kako je broj glasova Ruske stranke povećan sa 5 na 6, i to tako što je neko hemijskom olokvom fizički prepravio ovaj zapisnik.

I vlast i opozicija proglasili pobedu

Podsetimo, opozicija je u nedelju uveče proglasila pobedu, koju su potvrdili i u ponedeljak ujutru. Tada je objavljeno da lista oko doktora Dragana Milića, Ujedinjenih, Kreni-promeni i koalicije NADA ima većinu od 31 odbornika u Skupštini grada Niša.

U ponedeljak oko podneva GIK je doneo odluku da dodeli još jedan mandat SNS, a njima se nakon toga pridružio i budući odbornik Ruske stranke Tihomir Perić koji je najavio koaliciju i većinu SNS.

Predstavnici opozicije su tražili uvid u birački materijal od GIK-a, ali od tada se dešavaju brojne opstrukcije.

Doktor Dragan Milić saopštio je da opozicija neće pristati na nove izbore i da je utvrđeno da SNS nema većinu.

„Budite ozbiljni, nemojte na Nišu da polomite zube i da zbog Niša izgubite vlast u celoj Srbiji. Pokažite da ste vitezovi i priznajte da ste izgubili“, saopštio je između ostalog MIlić na konferenciji u sredu.

Sa druge strane, naprednjaci poručuju da su oni potpuno legalno ostvarili pobedu i da opozicija mora njima da čestita.

BONUS VIDEO: Dragan Milić – Nećemo prihvatiti nove izbore u Nišu, opozicija preuzima vlast u najvećoj opštini

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar