U samo jednom danu do javnosti su došle dve priče o tome kako se Srpska napredna stranka i njeni funkcioneri “obračunavaju” s ljudima koji odbijaju da rade za partiju. Najpre je većnik u Boru Srećko Zdravković ispričao da je smenjen zato što je odbio da bude član internet tima SNS, a zatim je predsednica beogradskog odbora SSP Mila Popović objavila da direktor PIO fonda Relja Ognjenović kažnjava one zaposlene koji su odbili da rade u kol centru stranke.

Poznato je da pred svake izbore SNS “upregne” sve raspoložive resurse u javnim preduzećima i ustanovama i angažuje zaposlene da rade za njih kampanju od vrata do vrata, prikupljaju kapilarne glasove, idu na mitinge… Sve to, najčešće, pod pretnjom otkazom. A uglavnom je reč o ljudima koji imaju ugovore na određeno vreme.

Javnost je u prethodnom danu iz dva izvora obaveštena kako izgleda kad se ovom “pozivu” ne odazovete.

Najpre je većnik u Boru Srećko Zdravković ispričao da je smenjen s ove funkcije zato što je odbio da bude član internet tima SNS i da je oko toga imao sukob sa gradonačelnikom.

Srećko Zdravković Foto:Miljko Stojanović / Danas

„Nerazumevanje sa gradonačelnikom koje je eskaliralo kasnije mojom smenom počelo je još septembra meseca. Gradonačelnik je na jednom od sastanaka, kao stotinu puta do sada, zahtevao od funkcionera, direktora i odbornika, da svi budu članovi internet tima SNS-a, gde sam ja kazao da nikada nisam bio niti želim time da se bavim. Jednostavno ja nemam stomak za to – niti da hvalim, niti da ‘pljujem’ po ljudima, naročito ne sa lažnih profila“, rekao je Zdravković.

Pritisak je, kako dalje navodi, krenuo na samom sastanku gde je odmah dobio zahtev da podnese ostavku, što je Zdravković u tom trenutku odbio.

“Zatim sam dobio još tri poziva iz kabineta i stranke da podnesem ostavku sutra do 12 sati, ali sam uvek odbijao. Drugi put je pritisak krenuo kada sam se protivio izgradnji toplane na sečku, kao javno – privatno partnerstvo. I tada sam trpeo osude što govorim istinu. Zastrašivali su me tada. Verovatno su definitivno odlučili da me smene kada sam bio protiv odluke da se grejanje građanima Bora naplaćuje 39 odsto od cene kada se odjavljuju od daljinskog grejanja, što odbornici nisu izglasali”, priča Zdravković i dodaje:

“Odmah nakon toga bila je zakazana i sednica Veća sa tom istom temom, na koju nisam želeo da se pojavim i glasam za takvu odluku, pa je to dodatni razlog. Takođe, u decembru sam odbio da idem na stranačke mitinge van Bora, kao i na ‘spontano okupljanje’ na otvaranju stadiona u Zaječaru. Ukratko, mogu da kažem da je moja smena usledila nakon moje pobune šta se u gradu Boru radi“.

Kaže i da nikada zvanično nije potpisao pristupnicu Srpskoj naprednoj stranci, ali da je na njihov predlog izabran za većnika.

„Pomagao sam SNS politički kroz svoj rad, ali i kroz kampanje. To nije tajna i ja to ne krijem. Od svoje prošlosti ne bežim, niti je krijem. Smatrao sam da mogu na taj način da dam doprinos svom gradu, i ostvarim neke ciljeve za mlade preko vladajuće partije“, objašnjava Zdravković.

Šta se radi u PIO fondu

Samo desetak sati kasnije Mila Popović iz SSP je objavila da direktor Republičkog fonda za penzijsko i invalidsko osiguranje (PIO) Relja Ognenjović “maltretira zaposlene u toj ustanovi koji su odbili da rade u kol centima Srpske napredne stranke u danu održavanja izbora”.

Relja Ognjenović Foto:TANJUG/STRAHINJA AĆIMOVIĆ

Relja Ognjenović je, prema našim saznanjima, počeo da maltretira one koji nisu hteli u tome da učestvuju tako što ih raspoređuje na niže i manje plaćene pozicije i to preko svoje šefice kabineta Marine Ralević“, navela je u pisanoj izjavi Popović.

Ona je najavila da će postaviti poslaničko pitanje i da će poslati zahtev za informacije od javnog značaja, kako bi se saznalo koliko zaposlenih u PIO fondu je dobilo niže radno mesto, premeštaj u druge filijale ili manju zaradu u poslednjih mesec dana.

„Stranački direktor Ognjenović treba da zna da Stranka slobode i pravde nikada neće odustati od utvrđivanja njegove krivične odgovornosti za sve zloupotrebe javnih resursa i maltretiranja ljudi za račun Aleksandra Vučića i Srpske napredne stranke. To je pravda koju građani traže i odgovornost o kojoj se govori u Rezoluciji EP o pokradenim izborima“, rekla je Popović.

Po njenim rečima, nema poštenih izbora dok god su zaposleni u javnom sektoru izloženi politički motivisanom mobingu.

BONUS VIDEO:

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare