Foto: Milan St. Protić Foto:Zoran Lončarević/Nova.rs, Nikolay Vinokurov / Alamy / Alamy / Profimedia, Shutterstock

Istoričar Milan St. Protić objasnio je kako izgleda srpska politika u odnosima između Rusije i NATO, te ubedljivom analizom istakao na koji način vidi kako nam pomaže jedna, a kako druga strana.

Gostujući na N1 televiziji, Protić je podvukao kako misli da je u Srbiji ojačao ruski uticaj, dok Amerikanci imaju „nerealno“ očekivanje da će ceo Balkan uključiti u NATO, jer žele da spreče da Moskva vrši uticaj preko Srbije i Republike Srpske.

Prema Protićevim rečima, današnji vlastodršci misle da će Rusija izaći iz rata u Ukrajini u statusu i snazi koju je imao SSSR, i da će, kad Zapad „padne na kolena“, to biti pravi momenat da Srbija ostvari svoje interese na Kosovu i drugde.

„Kad se Srbi nađu u opasnosti, onda – KFOR pomaži, kad je bio pogrom 2004. godine – NATO pomaži, a kad baćuška potapše po ramenu i onako vas pogleda kao niže biće, onda se osećate ushićeni sledećih pet godina“, rekao je Protić.

Komentarišući posetu višeg savetnika u Stejt departmentu Dereka Šolea, Protić je naglasio da se može naslutiti jedino da ambasador Kristofer Hil i izaslanik Gabrijel Eskobar „nisu dovoljni“.

„Da li je ta njegova misija ovde dovoljno impresionirala ove nezrele lidere Kosova i Srbije, to ćemo videti. Nisam veliki optimista“, kazao je Protić.

Celo gostovanje Milana St. Protića pogledajte na N1.

Bonus video: Milan St. Protić: Kosovo je izgubljeno 

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare