Foto:Instagram/192/Nova.rs

Stravična tragedija koja se desila na magistralnom putu Kraljevo - Raška, u kojoj je stradalo pet osoba, od čega troje dece, desila se u subotu. Sutradan, dok se javnost još oporavljala od teških vesti, u Kraljevu je održan koncert. Gradske vlasti nisu ni uzele u obzir njegovo otkazivanje, niti bar odlaganje, što je ostavilo više nego mučan utisak. Opozicija smatra da je vlast još jednom pokazala svoju prostačku prirodu, a to potvrđuje i objava gradonačelnika Kraljeva Predraga Terzića.

U subotu nas je kolektivno “zaledila vest” da je pet osoba stradalo u nesreći koju je izazvalo vozilo Vojske Srbije.

PROČITAJTE JOŠ....

Poginuli su Danijel Lazović (33) i njegovo troje dece uzrasta deset, sedam i jedne godine, kao i njihova komšinica Dijana Kutlačić (27). Majka Mirjana (32), koja je sa porodicom bila u automobilu, je jedin apreživeča. Vozač vojnog vozila je uhapšen i utvrđeno je da je vozio pod dejstvom alkohola.

„Proglasili Dan žalosti u Kraljevu, ali niko za to nije znao“

Tog istog dana kraljevačke vlasti su proglasile Dan žalosti, ali je to prošlo ispod radara, jer nije bilo nikakvog saopštenja.

Već sutradan, na kraljevačkom trgu održan je koncert pevačice Jelene Karleuše.

Predrag Voštinić iz Lokalnog fronta kaže da se u lokalnim medijima i na društvenim mrežama ova sramota pokušala pokriti time da se nesreća dogodila na 50, 60 kilometara od samog Kraljeva.

“Vrlo je važno imati na umu osećaj jednog dela Kraljevčana i Kraljevčanki koji su juče doživeli, kad se dešavao taj koncert. I to nije pitanje prepucavanja u medijima i na društvenim mrežama, na šta se svelo ovog jutra. Ko je u pravu, da li je trebalo da se održi ili ne, zbog blizine mesta na kojem se desila nesereća. Tačno je da se to desilo 50, 60 kilometara od Kraljeva. Međutim, tu je činjenica da tu prostu zabavu koja zapravo nikada neće nestati iz naroda, morati da ograniči neki društveni autoritet. To mora početi od vlasti”, kaže Voštinić i nastavlja:

Predrag Voštinić Foto: Vesna Lalić/Nova.rs

„A vlast ovog puta pokazuje upravo svoju prostačku prirodu, činjenicom da poslušnost i tu subordinaciju, u smislu da svoje zvezde moraju da nagrađuju velikim honorarima iz lokalnih budžeta, stavi ispred onoga što bi trebalo da bude društvena norma. A to je da učestvujemo u žalosti jedni drugih i kada se ovako nešto desi da to postane pravilo, koje ne moramo drugima da namećeno”.

Skandalozna objava gradonačelnika Predraga Terzića

On ukazuje i na sramotnu objavu gradonačelnika Kraljeva Predraga Terzića.

“Gradonačelnik se oglasio na društvenim mrežama govoreći kako opozicija, zapravo, želi da se bavi ovom temom, zbog prikupljanja političkih poena. To je potpuno besmisleno. Mi bismo voleli da se ništa od ovoga nije desilo, a naročito ne tragedija, i bilo bi dosta bedno učestvovati u takvoj raspravi”,

Kako je izgledala ta “jeftina zabava”, kako je Voštinić naziva?

“Jedni će govoriti da je bilo spektakularno, a drugi da je bilo dosta jadno i u ovim okolnostima neprimereno. Ali to i dalje neće lišiti nas kao pojedince obaveze da se lično preispitujemo u ovakvim okolnostima i da za stavove određujemo nešto što je blisko našim vrednostima, a ne poslušnosti partiji, niti bilo kome ko nameće ovakve događaje”, ocenjuje on.

Na koji način je gradonačelnik Kraljeva Predrag Terzić objasnio ovu situaciju? On je na svom Fejsbuku nalogu ostavio, najblaže rečeno, sramnu poruku.

Predrag Terzić Foto: Ljibica Sokić

“Кako vas, bre, nije sramota? Da lešinari iz kraljevačke opozicije ne biraju situaciju ni način u pokušajima da dođu do političkih poena potvrda je i tragedija koja je u subotu pogodila petočlanu porodicu i njihovu komšinicu. I da njima ništa nije sveto, pa ni smrt troje dece, njihovog oca i jedne žene, pokazali su juče, ali i odmah posle tragedije”, napisao je Terzić.

Zatim je nastavio:

“Кao što su posle ubistava u školi „Vladislav Ribnikar“ pokušavali da dođu na vlast, tako su i sada smrt troje dece, od kojih je jedno bila beba od samo godinu dana, koristili da prikupe političke poene. Umesto da u subotu uveče isključe muziku, što su uradili svi kraljevački ugostitelji, restorani u kojima su kraljevački opozicionari stalni gosti, su cele večeri puštali glasnu muziku i veselili se. I onda je sutradan, jedan od njih, još pripit od bančenja, glumio zabrinutost i govorio na jednoj opozicionoj televiziji, kritikujući gradsku vlast i održavanje koncerta Jelena Кarleuše. Pa kako vas, bre, nije sramota?”, upitao je Terzić i dodao:

“Gde ste bili kad je trebalo pronaći dizalicu i uputiti je da što pre stigne na lice mesta i spasi ženu, koja je davala znake živote? I spasli smo je, a vi ste za to vreme, verovatno, bili u kafani. Bili ste u kafani, a tamo biste bili i da ste na vlasti, jer, po Vašem mišljenju, ni Predsednik, ni gradonačelnik, ni predsednik opštine, nemaju nadležnosti da spašavaju živote ljudi, a pogotovu ne živote onih koji nisu starosedeoci. I za kraj, verovatno mene ne boli kad stradaju deca, jer dece nemam, kao što kaže vaš istaknuti član, pod nadimkom Rade Hitler. Samo vi, dragi naši opozicionari, nastavite da slavite Hitlera, a mi ćemo nastaviti da se borimo za ovaj narod!

Pokušali smo da pitamo kraljevačkog gradonačelnika zašto onda on nije bio na visini zadatka u ovoj strađnoj tragediji, pa kao prvi čove grada pokazao pijetet prema poginulima i otkazao ili, makar, odložio koncert.

Međutim, Predrag Terzić nije odgovarao na naše pozive, a predsednik odbora Demokratske stranke u Kraljevu Ivan Jovanović kaže da je i dan žalosti “odrađen” unapred, kako bi koncert bio održan.

Foto:Screenshot/Instagram/192_rs

“U danu kada je trebalo pokazati empatiju i tugu zbog izgubljenih života u nesreći koja se desila na teritoriji naše opštine, održan je sramni koncert na Trgu srpskih ratnika. Vlast u Kraljevu je proglasila za Dan žalosti subotu, sam dan kada se nesreća dogodila. Brzinska predstava kako bi unapred „odradili“ Dan žalosti i održali koncert koji su iz budžeta platili sumom koja može da pokrije godinu dana rada narodne kuhinje u Kraljevu”, kaže Jovanović za Novu.

Ističe i da Kraljevčani ne gledaju većinski blagonaklono na taj događaj.

“Međutim, državna propaganda nesreću kod Raške svesno prećutkuje, naročito reč odgovornost. Koncert je trebalo da se otkaže, ali moralni principi nisu u agendi ekspoziture SNS u Kraljevu, pa je taj biznis model imao prioritet. Nažalost, svedoci smo da su moral, čast i obraz postali mnogo jeftiniji od koncerta neke pevaljke”, zaključuje Jovanović.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare