Užice, Deponija Duboko Foto: Slavica Panić/Nova.rs

Posle samo uzimanja izjava Nove.rs od predstavnika užičke opozicije danas, a na temu ignorisanja problema deponije „Duboko“ i izostanka javnog stava, i pre objave teksta, opozicija je krenula sa saopštenjima. Prvo se oglasila Grupa građana „Sloga“, koja u užičkom parlamentu ima najveći broj odbornika, a onda i ostale opozicione strane na čelu sa „Zeleno-levim frontom“ koji je izdao saopštenje.

Kako je danas i javnosti postalo jasno da postoji sukob mišljenja po pitanju deponije u Užicu u užičkoj opozicji, to su svojim saopštenjima i potvrdili. Dok 20 odbornika ostalih opozicijonih strana smatra da se vanredna sednica Skupštine grada treba sazvati sa dnevnim redom koji se isključivo tiče problema deponije, Grupa građana Sloga, koja čini trećinu odborničkih mesta, ima još jedan zahtev a to je tačka dnevnog reda koja se tiče izbora na nivou mesnih zajednica pa su se oglasili i saopštenjem.

Pored toga, u sopštenju jasno stavljaju do znanja da ne podržavaju način na koji građani protestuju i blokadama sprečavaju dalji protivzakonit rad deponije. U njihovom saopštenju se navodi:

“Poznato je da blokade nikada nisu bile metod rada Sloge. Naši načini rada su pokretanja pitanja i rešavanje problema pravnim i političkim sredstvima. I pored tog imamo puno razumevanje za gradjane koji su organizovali blokade deponije Duboko. Nefunkcionisanje lokalne vlasti i mesne samouprave je jasno vidljivo.

Meštanima koji ne žele političku podršku, potpuno ignorisani od svojih mesnih zajednica, su morali da preuzmu inicijativu, osnuju udruženje i krenu u svoju borbu. Sasvim je prirodno da Sloga kao grupa gradjana podržava građanske inicijative. To što naši načini delovanja nisu isti nikako ne znači da su nam ciljevi različiti! Odbornička grupa Sloga već neko vreme pokušava da okupi sve opozicione političke subjekte u Užicu kako bi preduzeli zajedničke akcije. Predložili smo podnošenje zahteva za sazivanje vanredne sednice Skupštine grada Užica. Za podnošenje zhteva neophodno je da zahtev potpišu 23 odbornika.

Ovim putem želimo da i javno pozovemo sve opozicione odbornike da nas podrže u zahtevu za sazivanje vanredne sednice Skupštine grada Užica sa dnevnim redom:

1. Izveštaj Gradskog štaba za vanredne situacije o stanju na deponiji Duboko – izvestilac komandant štaba dr. Jelena Raković Radivojević
2. Izveštaj Zavoda za javno zdravlje o posledicama požara na deponiji Duboko po zdravlje stanovnika i životnu sredinu – izvestilac direktorka zavoda dr. Marija Palikuća
3. Izveštaj o poslovanju JKP Duboko tokom 2024. godine – izvestilac direktor Momir Milovanović
4. Izveštaj Gradskog štaba za vanredne situacije o troškovima gašenja požara i sanacije tela deponije – izvestilac član Gradskog veća za vanredne situacije Zoran Lazic

5. Izveštaj o aktivnostima na pripremi i raspisivanju izbora za savete Mesnih Zajednica na teritoriji grada Užica – izvestilac Predsednik Skupštine Grada Branislav Mitrović.

PROČITAJTE JOŠ

Kakav god da bude stav ostalih opozicionih odbornika, odbornička grupa Sloga će nastaviti sa prikupljanjem dokumentacije, podnošenjem odborničkih pitanja i ostalim aktivnostima u interesu svih gradjana, navodi se u saopštenju odborničke rupe “Sloga”.

Nedugo posle ovog, preostali deo opozicionih odbornika na dogovor poziva “Slogu”:

“Dvadeset opozicionih odbornica i odbornika Skupštine grada Užice, iz odborničkih grupa DS, ZLF, NDSS-NLS, NPS, SRCE i UA-UOL, potpisali su Zahtev za sazivanje
vanredne sednice skupštine grada Užice na kojoj bi se raspavljalo o stanju Regionalnog centra za upravljanje otpadom „Duboko“ nakon požara koji se dogodio u maju ove godine.

Ovim zahtevom izražavamo jedinstven stav o potrebi utvrđivanja odgovornosti i procesuiranja uprave JKP „Duboko“ i rukovodstva grada zbog nestručnog i neodgovornog
upravljanja ovim preduzećem. Pozivamo odborničku grupu GG „Sloga“ da nam se pridruži i svojim potpisima omoguće sazivanje vanredne sednice, navodi se u saopštenju i dodaje:

Užice Foto: Slavica Panić/Nova.rs

“Zahtevamo da Gradski štab za vanredne situacije, na čelu sa gradonačelnicom, sačini izveštaj i na sednici Skupštine grada izvesti odbornike i javnost o stanju na depiniji
„Duboko“. Od Zavoda za javno zdravlje tražimo da nas upozna sa kratkoročnim i dugoročnim posledicama požara po zdravlje građana i životnu sredinu, kao i da nam
predstavi rezultate merenja zagađenja vazduha, vode, zemljišta i hrane koje su sproveli ZJZ “Užice” i druge državne institucije zadužene za brigu o zdravlju stanovništva i

zaštitu životne sredine.

Ovaj deo opozicije od direktora JKP „Duboko“ zahteva da u skladu sa važećim zakonskim propisima Skupštini grada Užica, podnese izveštaj o radu preduzeća a od gradskog većnika zaduženog za vanredne situacije želimo da čujemo iscrpan izveštaj o troškovima gašenja požara i sanacije tela depinije koje će snositi budžet grada, odnosno svi građani. Poruku su saopštenjem poslali i izvršnoj vlasti.

“Upozoravamo gradonačlnicu, Gradsko veće, predsednika Skupštine grada i vladajuću koaliciju, da ne pokušavaju da izbegavaju diskusiju i ne sabotiraju održavanje vanredne
sednice Skupštini grada o deponiji „Duboko“ jer će nas takvim postupanjem nateratati da koristimo i druge mehanizme koji nam stoje na raspolaganju, a od javnosti neće uspeti da sakriju svoju nesposobnost da upravljaju gradom i javnim preduzećima, zaključuje opozicija.

Saopštenje opozicije i Grupe građana “Sloga”, razlikuje se samo u tome što oni insistiraju da se na vanrednoj sednici raspravlja i o izborima saveta mesnih zajednica, što 20 odbornika opozicije ne smatra hitnim u odnosu na problem deponije.

Na društvenim mrežama su već krenule osude na račun krutih stavova “Sloge” i neslaganja opozicije po pitanju problema koji je u Užicu gorući. Kako god bilo, na ispitu koji se zove “Duboko”, osim građana koji znaju šta hoće, pali su svi, i vlast i opozicija koja još uvek ima šansu za popravni.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare