Vladajuća većina je u Narodnoj skupštini za svega nekoliko sati završila posao koji bi inače trajao danima. Iako je opozicija pištaljkama i glasnim negodovanjem blokirala sednicu, vlast je odlučila da stavi tačku na raspravu o rebalansu budžeta i već za sutra zakaže glasanje o novom ministru privrede. Predsednik Skupštine Vladimir Orlić nije proglasio pauzu, niti se konsultovao sa poslaničkim grupama, već je odlučio da zakone praktično usvajaju na silu.

Nakon konferencije za novinare opozicije i najavljene blokade parlamenta, bilo je jasno da sednica Skupštine neće biti uobičajena. Opozicija je prvo “dozvolila” poslanička pitanja, a opstrukcija rada krenula je sa ulaskom premijerke i ministara u salu.

Na dnevnom redu bilo je ukupno 25 tačaka, a poslanici praktično nisu raspravljali ni o jednoj. Sve vreme opozicija je bila na nogama, najčešće blizu stola predsedavajućeg, sa visoko podignutim papirima na kojima je pisalo “ispunite zahteve”, “odgovornost Gašića”, “odgovornost Vulina”, “smena REM-a”… Veliki broj njih tokom sednice duvao je u pištaljke, deo uzvikivao “uaa”, “lopovi”…, a u raspravu o tačkama dnevnog reda se nisu uključivali.

Foto: Nemanja Jovanović/Nova.rs

O njima praktično gotovo da nisu govorili ni predstavnici vladajuće većine. Izuzev nekoliko naprednjaka i samostalnih poslanika, niko se nije javljao za reč. Set predloženih zakona branila je samo predsednica Vlade Ana Brnabić, koja je, očekivano, koristila vreme i za napade na opoziciju.

PROČITAJTE JOŠ

Na kraju, posle nekoliko sati, predsednik Skupštine Vladimir Orlić rekao je da je završen načelni pretres o 25 tačaka dnevnog reda i pretres u pojedinostima o rebalansu budžeta, dok je za sutra zakazano glasanje o izboru novog ministra privrede.

Srđan Milivojević, poslanik DS, navodi da bi se u uobičajenim okolnostima samo o rebalansu budžeta i amandmanima raspravljalo pet do sedam dana.

Srđan Milivojević Foto: Nemanja Jovanović/Nova.rs

“Rebalans budžeta nikad nije spajan sa drugim tačkama. Možda bi ta tačka eventualno bila spojena sa tačkama o akcizama. Takođe, nikad se nije desilo da rebalans stigne u nedelju, a da se o njemu raspravlja već u utorak”, kaže Milivojević za Nova.rs.

On kaže da inače načelni preteres u objedinjenoj raspravi traje jedan dan, ali da ovde ima važnih zakona koji bi trebalo da bude posebna tačka dnevnog reda. Kao primer navodi Zakon o bezbednosti saobraćaj, kao i da bi šest zakona o obrazovanju trebalo objediniti.

Foto: A. K./ATAImages

“Mi smo opstruisali sednicu Skupštine, a javili su za reč samo Dejan Bulatović i Jahja Ferhatović. Nije se obratio nijedan ministar. Ministar finansija prvi put u istoriji nije obrazložio budžet, niti je to učinio ijedan poslanik vladajuće većine”, ističe Milivojević.

O načinu na koji je Vladimir Orlić vodio sednicu Skupštine oglasio se i Otvoreni parlament. Ta organizacija je navela da je bez presedana, praktično bez rasprave završen načelni pretres o 25 tačaka dnevnog reda i pretres u pojedinostima o rebalansu budžeta.

“Umesto da proglasi pauzu zarad konsultacija sa poslaničkim grupama, predsednik Skupštine je uz podršku vladajuće većine izabrao da se zakoni usvajaju na silu”, piše na Iks nalogu Otvorenog parlamenta, koji je sve to video kao još jedan primer “nasilja nad institucijom”.

BONUS VIDEO Brnabić protiv opozicije: Da li je premijerka mogla da bude bahatija u Skupštini Srbije?

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar